Poznejte řadu Xperia: jak šel čas s dítětem Sony (Ericsson) (1. díl)

20

Všechny příběhy někde začínají a nejinak je tomu i u jména Xperia, které v dnešní době stojí jako synonymum pro telefony s precizním zpracováním, voděodolností a také nekonvenčním designem. Modelová řada Xperia jako taková je s námi však již 6 let a my se podíváme na to, jak vlastně začínala.

Na začátek si vysvětlíme, co název „Xperia“ vůbec znamená. Název vychází z anglického slova „experience“, které znamená „zkušenost.“ Celá řada Xperia se tak nese v duchu výborných zkušeností a povedených momentů všedního života. Poprvé byl název použitý u modelu Sony Ericsson Xperia X1, který se honosil sloganem „I Xperia the best,“ což, volně přeloženo, znamená „Zažívám ty nejlepší zkušenosti.“

TIP: Poznejte řadu Nexus: jak vznikla, proč vznikla a Nexus One (1. díl)

Xperia

Jak bylo zmíněno výše, prvním modelem v řadě telefonů Xperia byl Sony Ericsson Xperia X1, který měl v roce 2008 za cíl uspokojit i ty nenáročnější uživatele nejenom díky skvělé výbavě, ale také díky hardwarové klávesnici, která je dnes stejně vzácná jako telefon bez dotykového displeje. Dee Dutta ze Sony Ericsson v dobové zprávě uvádí: „XPERIA je první samostatnou značkou vzniklou uvnitř společnosti Sony Ericsson. Představuje naší vizi jedinečného zážitku z komunikace a dále posiluje značku Sony Ericsson i naší pozici v oblasti mobilní konvergence. S modelem XPERIAX1 chceme uživatelům nabídnout kombinaci internetové komunikace a multimediální zábavy bez nutnosti jakéhokoliv kompromisu.“

TIP: Poznejte řadu Samsung Galaxy: milovanou i nenáviděnou (1. díl)

Sony Ericsson Xperia X1
Sony Xperia X1

Idea ideálního smartphonu před 6 lety tedy nebyla o mnoho odlišná od toho, jak jí známe dnes. Původní modely Xperia běžely na operačním systému Windows Mobile až do verze 6.1. Ten byl časem nahrazen systémem Android. V roce 2010, kdy byl představen model Sony Ericsson Xperia X2 a také došlo ke kompletnímu odkoupení značky Ericsson gigantem Sony, který následně na svých mobilních telefonech přestal název Ericsson používat kompletně a v současnosti se setkáme pouze s názvem Sony Xperia. V současnosti se historie částečně opakuje u Nokie a Microsoftu, který odkoupil mobilní divizi tohoto zvučného finského jména a jejich telefony přejmenovává na Microsoft Lumia.

Sony Ericsson

Přes původní křivé pohledy na účet Sony, které se zbavilo značky Ericsson, se tomuto výrobci podařilo širokou veřejnost přesvědčit o tom, že telefony jsou v pevných rukou a dnešní pozice na trhu svědčí o tom, že nešlo o špatný krok. Značka Sony Ericsson Xperia s námi ale byla až do konce roku 2011, kdy jsme spatřili poslední model s tímto označením, kterým byla Sony Ericsson Xperia Pro. To byl mimochodem poslední model z řady Xperia, který měl hardwarovou klávesnici a Sony od té doby na trh model s hardwarovou klávesnicí neuvedlo.

Sony Ericsson Xperia Pro
Sony Ericsson Xperia Pro

Sony Mobile se v letech 2010 až 2012 dařilo meziročně zvyšovat prodeje modelů Xperia celkem statečně, za což hovoří i statistiky prodejů, které ukazují 2 miliony dodaných kusů v druhém kvartálu roku 2010 až do roku 2012, ve kterém bylo dodáno 7 milionů kusů Xperií. Na rok 2013 předpovídalo Sony dodání více než 33,3 milionů Xperia telefonů, což se těsně vyplnilo a Sony dokázalo dodat 34,3 milionů telefonů.

Sony Xperia
Dodávky Xperia telefonů mezi roky 2010 a 2012

Od roku 2010 tak Sony pracovalo na přípravě novinek pro řadu telefonů Sony Xperia, které musely zaujmout na první pohled, jinak by došlo ke komerčnímu debaklu. Prvním telefonem pod značkou Sony Xperia byla Xperia S a jednalo se o high-end s 4,3palcovým displejem s HD rozlišením, 32 GB interní paměti nebo dvoujádrovým procesorem na frekvenci 1,5 GHz. Designově pak byl model jedinečný a kromě ikonického průhledného pásu na spodku zařízení byla záda telefonu příjemně zakřivená.

Sony Xperia S
Sony Xperia S

V současnosti stojí za názvem Sony Xperia celá řada telefonů od low-endů, přes střední třídu až po nejzajímavější high-endové kousky. Většině uživatelů se při vyslovení slovního spojení Sony Xperia vybaví hlavně modely z řady Xperia Z, které jsou s námi od roku 2013, kdy byl představen první model Sony Xperia Z. V současnosti máme na trhu již třetí iteraci tohoto špičkového skvostu.

Sony Xperia Z
Sony Xperia Z

Přes občas trnitou cestu se ale Sony stále daří udržovat vysoký standard kvality a svoje fanoušky si pevně drží, což trvá i dodnes. Sony s telefony Xperia v posledních letech boduje na spoustě frontách a my si v příštím díle seriálu připomeneme několik nejdůležitějších modelů z rodokmenu Xperia podrobněji.

Diskuze ke článku
sima
Podle mě by bylo daleko zajímavější se dnes například již neexistujícím řadám jako byla Nokia Nseries...
Pino
Pořídil jsem si Xperii Z3, (můj první Sony mobil) a to hlavně kvůli důvěře v Sony kvalitu a kvůli vysoké voděodolnosti. Asi takhle - jsem spokojený s vyladěností a spolehlivostí systému a samozřejmě s kvalitou zpracování... Ale že bych byl ze Sony uchvácen... to opravdu ne. Všechny předinstalované Sony aplikace včetně Walkman jsou aplikace, které bych na Google Play hodnotil jednou, maximálně dvěmi hvězdičkami. Zmrazil jsem všechno co se dalo a používám své oblíbené alternativy, které používam už roky.
Jakub
Doufám že bude i Apple.
Filip Hoang
Filip Hoang
Každý máme své preference, u mě je mezi nimi jednoznačně značka Sony po boku s HTC. I když se neprodávají tyto kusy po desetimilionech zařízeních, tak mají něco do sebe. Po odkoupení samotné značky jsem se vcelku bál, aby toto nebylo na úkor kvality (i když značka Sony ve světě přecijen něco znamená), avšak Xperia S mě přesvědčila o tom, že i telefon může ještě něčím zaujmout po designové stránce. Nyní jsem skončil po přechodu z Xperie Z na Xperii Z2 a zatím jsem nenašel nic, nač bych si stěžoval. :)

Doufám, že Sony po svém posledním prohlášení, že se zaměří na high-endové výrobky to tak opravdu udělají, jelikož to je to, co jim jde. Vše v nižších třídách vždy má nějaké nedostatky, které jsou ještě navíc s příplatkem za značku jako takovou, a dle mého názoru takovéto modely poté kazí této společnosti pověst (samozřejmě, jako každá firma, i zde jsou negativa...).

Zbývá jen říci, hodně štěstí do budoucna, Sony. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze