Android Q se zahalí do černé a bude bránit vaše soukromí

10
Android Q se zahalí do černé a bude bránit vaše soukromí
  • Nový Android inovuje ve všech oblastech
  • Je připraven na 5G i ohebné displeje
  • Důraz je kladen na bezpečnost a soukromí
  • Rozvíjeny jsou rovněž funkce, které nás mají zbavit závislosti na telefonu

Na světě běží 2,5 miliardy zařízení s Androidem, které dodává přes 180 různých výrobců. Nyní se můžeme těšit už na desátou verzi operačního systému Android. Protože Google zveřejnil beta verze tohoto operačního systému, mohli jsme si udělat hrubou představu o jeho vzhledu a fungování, ale je zajímavé se podívat i na oficiální představení toho, co považují tvůrci systému za to přední.

Android Q
Nový Android je na ohebné displeje připraven. Teď jen dodat ty telefony.

První velký okruh se jmenuje inovace. To znamená podporu ohebných displejů, kde je kladen velký důraz na multitasking. Dalším často skloňovaným termínem je 5G, které letos spustí asi dvě desítky operátorů. I s jeho možnostmi nový Android počítá. A samozřejmě nesmí chybět ani všudypřítomná „umělá inteligence“, přesněji řečeno strojové učení.

Android Q
Titulky teď může mít libovolné video.

To se ukazuje třeba ve funkci pro zvýšení přístupnosti, která vám libovolné audio v telefonu dokáže v reálném čase přeložit do psaného textu. Všechno se přitom odehrává v samotném telefonu, takže není vyžadováno připojení na internet.

Android Q
Android odpoví za vás. Skoro.

Uživatelé bez postižení ale také ocení výhody. Jednou z nových funkcí je například i Smart Reply, kdy telefon sleduje obsah zpráv a jejich kontext a podle toho vám nabízí předdefinované odpovědi. A je úplně jedno, jestli jde o textovku, e-mail nebo libovolný komunikátor. A nemusí se jednat pouze o napsání odpovědi, ale také o související akce – například otevření mapy, pokud se vás někdo ptá na adresu.

Jestli sledujete aktuální Hru o trůny, pak jste si určitě všimli, jak je všechno utopené ve tmě. Tomuto módnímu trendu (a také kvůli OLED displejům, samozřejmě) se do tmavých odstínů halí i nový Android.

Bezpečnost a soukromí

Ve světle nejrůznějších bezpečnostních skandálů se v poslední době všichni předhánějí v tom, kdo přinese zabezpečenější produkt. Takových novinek má být v „kvéčku“ skoro padesát.

Android Q
Android Q se stará o vaše bezpečí.

Mezi nejdůležitější patří nová položka v menu, kde naleznete všechny volby týkající se soukromí pěkně pohromadě. Systém umí například „žalovat“, že si nějaká aplikace bere data o poloze, i když běží na pozadí. Takové chování jí můžete snadno zatrhnout.

Kritické aktualizace zabezpečení byste také měli dostávat přímo a bez zdržení a ani nebude nutné restartovat po jejich instalaci telefon.

Chceme pro vás jen to dobré

Další sada funkcí byla naznačena už v předchozí verzi a jejím smyslem je, abyste s telefonem netrávili příliš mnoho času, ale naopak se věnovali něčemu důležitějšímu.

Letos k nim přibude i tzv. „Focus Mode“. V něm si označíte aplikace, které považujete za rušivé – od emailu až po hry – a ty budou vypnuty. Lidé se vám ale pořád dovolají. Focus Mode se objeví na podzim, a to i na zařízeních s Androidem 9.

Android Q
Android Q v roli rodiče.

Novou položkou v menu je také Rodičovský mód, v němž můžete nastavovat, co a po jak dlouhou dobu mohou vaše ratolesti na telefonu dělat.

Údajně je toho ještě hodně, o čem by se dalo mluvit, a proto si to všichni mohou vyzkoušet sami. Android Q Beta 3 je nyní dostupný pro celkem 21 zařízení od 12 výrobců – od Pixelů přes Sony, Asus, Nokie až po LG. To je dvakrát více než loni.

Diskuze ke článku
Android-user
Ahoj, byl jsem zvyklí na android 8.1 Oreo nahrávat hovory pomocí acr aplikace, ale pak přestalo nahráván fungovat i v 8.1 se začalo zobrazovat nahrávání není podporováno, ani pak s aktualizací android 9.0 pie se nic nezměnilo. Místo inovací bych uvítal znovu povolení nahrávání hovorů,
Offečka Jablečna
Takže co tu máme:
-ohebné displeje = zbytečný buzzword
-5G = dtto
-bezpečnost a soukromí = zablokují howno, protože největší šmírák začínající na G bude mít pořád full přístup ke všemu
-dětská pojistka = konečně něco užitečného, protože něco tak hrozného můžou používat jenom děcka nebo dospělí s jejich mentální kapacitou
Mio
A to kvôli týmto pár drobnostiam zas budú ľudia rok pindať, že nemajú vyššie čísielko v nastaveniach a že výrobca kašle na ich zariadenia.
Janek
V oblasti zabezpečení jsem na pochybách, zda se firmě Google podaří stanovené cíle splnit. Doposud tomu tak nebylo, přes stálé vychvalování, co vše firma pro uživatele dělá. Z podstaty věci je firma živa z prodeje reklam, proto se stále budou objevovat nebezpečné reklamy, vyskakovací okna přes celou obrazovku, která nelze běžným způsobem vypnout a další nešvary včetně malwaru. Vše uvedené je zcela proti zásadám firmy Google a přesto se nic podstatného nezměnilo. Google koná jen když je donucen, viz řada případů zjištěných virovými laboratořemi a výrobci antivirových programů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze