Covid-19 je podle Googlu oficiálně u konce. Z Androidu odstranil speciální funkci

Covid-19 je podle Googlu oficiálně u konce. Z Androidu odstranil speciální funkci
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Ze systému Android byla odstraněna funkce upozornění na možnost nákazy koronavirem
  • Apple s obdobným krokem přišel již v květnu

Může se to zdát jako dávná minulost, ale v době největšího rozmachu pandemie koronaviru, která je již nějakou dobu mediálně výrazně upozaděna děním na Ukrajině a nyní i v pásmu Gazy, existovalo hned několik chytrých aplikací, jež měly za úkol vysledovat případný kontakt s nakaženými osobami. V České republice byla zřejmě tou nejoblíbenější a nejvíc medializovanou aplikace eRouška, možnost sledování výskytu nakažených však zavedl po nějaké době od vypuknutí pandemie i sám Google. Ve spolupráci s Applem tak uměly telefony s operačními systémy Android a iOS rovněž upozornit na nebezpečí nákazy. Komunikace mezi smartphony přitom probíhala skrze Bluetooth a na zařízeních s Androidem se objevila již v květnu 2020.

Nyní se tuto funkci po více než třech letech existence rozhodli její tvůrci odstranit, přičemž důvody jsou vcelku nasnadě, neboť je množství nakažených již víceméně zanedbatelné a ani zástupci států či zdravotnické organizace nevěnují koronaviru velkou pozornost. Nejprve si této novinky všiml uživatel s přezdívkou AssembleDebug na sociální síti X v rámci testování beta verze a nyní ji oficiálně potvrdila i softwarová rozborka od 9to5Google.


Pokud tak disponujete Android smartphonem s Google Play Services ve verzi 23.43, funkce upozornění na možnost nákazy koronavirem již vám není přístupná. V případě iPhonů byla tato funkce oficiálně ukončena v květnu letošního roku, jak se uvádí na 9to5mac.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze