Potvrzeno: Google vyfoukl Facebooku a Applu navigaci Waze

Je to oficiální. Internetový gigant Google potvrdil, že koupil izraelskou komunitní navigaci Waze. Stalo se tak po měsících spekulací, kdy o Waze projevili zájem další velcí hráči Facebook a Apple. Cenu ani jedna strana nezveřejnila, ale média spekulují o 1,1 - 1,3 miliardách dolarů (21 - 25 miliard korun).

Ještě v první polovině května se přitom spekulovalo, že Waze koupí Facebook. Jednání měla být v pokročilé fázi a na stole měla ležet nabídka rovná miliardu dolarů. Na začátku tohoto roku se objevily zprávy, že zájem má další velká společnost, Apple, který za firmu nabízel údajně 500 miliónů dolarů. Nakonec obě jednání zkrachovala a úspěch slaví Google.

Google

Mohlo by se zdát, že Google koupil Waze jen proto, aby ho vyfoukl svým konkurentům, protože sám má velice kvalitní mapy a navigaci. Při bližším pohledu však akvizice dává smysl. Waze je komunitní navigací, která těží ze své uživatelské základny. V realném čase sbírá data z jejich GPS a z nich pak vytváří mapy. Shromažďuje však i dopravní informace, které mezi sebou uživatelé sdílejí. Jen v roce 2012 sdíleli řidiči 90 miliónů záznamů a ujeli 9,66 miliard kilometrů. Kromě toho za loňský rok provedlo 65 tisíc editorů map 500 miliónů úprav map, které reflektovaly 1,7 miliónů změn na Zemi.

Tip: Facebook zřejmě převezme za miliardu dolarů komunitní navigaci Waze

Při zapojení této komunity Google získá silný nástroj, jak rychle opravovat chyby v mapách a sbírané dopravní informace by byly takovou třešničkou na dortu, které jeho mapy dále obohatí. Waze se přitom letos díky spekulacím o prodeji daří zvyšovat svou uživatelskou základnu. Ještě na počátku tohoto roku mělo 36 milionů uživatelů, když se v lednu objevily zprávy o zájmu Applu, stouplo číslo na 40 milionů a v květnu to již bylo přibližně 45 milionů. Při zachování tohoto trendu by se tak do konce roku mohl počet uživatelů za letošek zdvojnásobit.

Google má ve zvyku koupené společnosti obvykle rozpustit, jejich produkt ukončit a využít hlavně jejich zaměstnance pro posílení svých týmů. V tomto případě se však uživatelé Waze nemají čeho bát. Firma již potvrdila, že i nadále se bude jednat o samostatnou navigační aplikaci. Zachováno by mělo být i vývojové centrum v Izraeli.

Stáhnout Waze

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: googleblog.blogspot.co, phonearena.com, phandroid.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze