Google Mapy pro iOS: s kvalitními mapami a hlasovou navigací

2

Google Mapy pro iOS jsou zpět. Konečně prošly schvalovacím procesem společnosti Apple a vy si je zcela zdarma můžete stáhnout z App Store. Nabídnou vám kvalitní mapy, na které jste byli léta zvyklí, nechybí jim ani automobilová hlasová turn-by-turn navigace. Mají ale háček. My jsme se novým mapám podívali na zoubek a otestovali je pro vás.

Konečně jsme se dočkali. Po mnoha spekulacích o budoucnosti Google Map pro iOS prošla tato aplikace schvalovacím řízením společnosti Apple a včera ráno se objevila na App Store. Je dostupná zatím pouze jen pro iPhone, verze pro iPad zatím dostupná není, snad je to ale jen otázkou krátkého času, než se jí také dočkáme. Podobné to bylo s aplikací YouTube. Stačilo jen pár hodin na to, aby se Google Mapy staly aktuálně nejstahovanější freeware aplikací na App Store. Není se čemu divit, na náhradu velmi špatných vestavěných map od Apple čekala drtivá většina uživatelů, někteří kvůli tomu dokonce odkládali aktualizaci na iOS 6.

Instalace a základní vlastnosti

Instalační soubor aplikace má necelých 7 MB, spustíte ji na telefonech iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S a iPhone 5. Taktéž funguje na iPodech třetí, čtvrté a páté generace. Na iPadu ji spustíte sice také, ale je to jen zvětšená telefonní verze. Pro provoz aplikace je nutné připojení k internetu, odkud se stahují aktuální datové podklady. Off-line režim pro celé země dostupný není, dokonce nelze ani vybranou část mapy uložit pro offline použití, tak jak to alespoň omezeně umí Android. Stejně jako mapové podklady od Apple, i Google je má nyní vektorové. Prostředí aplikace je kompletně lokalizované do češtiny.

Možnost propojení s Google účtem

Hned po prvním spuštění budete vyzváni k zadání přihlašovacích údajů k vašemu Google účtu, odkud jsou načítány (a kam jsou ukládány) v minulosti zadané trasy a adresy domů a do práce. Toto propojení není povinné, lze ho provést i kdykoli poté.

Jednoduchý a přehledný design

Aplikace Google Mapy má velmi jednoduchý a přehledný design. Dominuje jí jak jinak než zobrazení mapy, automaticky zaměří vaši pozici. V horní straně najdete panel s vyhledáváním. Pokud klepnete na ikonku šipky po jeho pravé straně, přepnete se do režimu navigace kdy zadáváte odkud a kam chcete cestovat. Není možné zadat jeden nebo více průjezdních bodů, je to ale vykompenzováno tím, že vám aplikace nabídne několik variant trasy, u každé vidíte přes jakou hlavní trasu vede (název dálnice či silnice) a jak dlouho cesta potrvá.

Tři možnosti navigace

Navigovat se můžete nechat buď autem, veřejnou dopravou nebo pěšky. Automobilová a pěší navigace funguje bez problémů, veřejná doprava není v naší zemi (zatím) podporována. V mapě se můžete přepínat mezi 2D pohledem a pseudo 3D pohledem, kdy mapu vidíte z izometrického pohledu.

Hlasová navigace i pro iPhone 4

V mapách od Apple funguje hlasová turn-by-turn navigace až na iPhone 4S a iPhone 5, majitelé iPhone 4 a starších mají smůlu. Nemyslím si, že by aplikace byla tak náročná na hardware, Apple ale chce prostě jen vydělat a motivuje tímto způsobem zákazníky k zakoupení novějšího modelu. Google Mapy toto omezení nemají a mám vyzkoušeno, že turn-by-turn navigace funguje i na iPhone 4. Pokud někdo z vás má iPhone 3GS, budeme rádi, když nám v diskusi dáte vědět, zdali i na něm tato navigace funguje.

Turn-by-turn navigace v Google Mapách je spuštěna prozatím v betaverzi, o čemž jste informováni při prvním spuštění. U Google je zvykem, že všechny podobné služby jsou po dlouho dobu označovány jako beta, do "ostré" verze se přepnou až po vychytání všech chyb, klidně i za několik měsíců či let. Pro hlasovou navigaci je použitý ženský hlas, samozřejmě mluví česky.

Zobrazení dopravy a satelitní pohled

Pokud při běžném prohlížení mapy stisknete nenápadné malé tlačítko s třemi tečkami (nachází se v pravém spodním roku), zobrazí se menu, kde si můžete zapnout grafické zobrazení dopravy, veřejnou dopravu (v ČR nedostupné) či satelitní pohled. Jako poslední je v menu odkaz na spuštění aplikace Google Earth, kterou musíte mít v telefonu nainstalovanou.

Nechybí ani Street View

Aplikace umí zobrazit i Street View pohled. Provedete to tak, že na místě, kde ho chcete zobrazit, dlouze podržíte prst. Ve spodní části displeje se zobrazí adresa tohoto místa, po kliknutí na tuto adresu se nabídne přepnutí do režimu Street View.

Závěr

Osobně se mi aplikace Google Mapy pro iPhone velmi líbí. Jako uživatel iPhone 4 oceňuji možnost hlasové navigace, to mi mapy od Apple nenabízí. Taktéž má Google nesrovnatelně lepší kvalitu mapových podkladů a nabízí i Street View. Věřím že ji Google bude i nadále aktualizovat, možná se časem dočkáme například možnosti uložení části mapy pro offline použití.

Jak se vám nové Google Mapy pro iPhone líbí? Jsou podle vás lepší, než mapy od Apple nebo vás v něčem zklamaly?

Stáhnout Google Mapy z App Store

Klady
  • Street View
  • Propojení s Google účtem
  • Jednoduchý a přehledný design
  • Hlasová turn-by-turn navigace
  • Kvalitní mapy
Zápory
  • Nemožnost zadat průjezdní body
  • Zatím není verze pro iPad
  • Nemožnost uložit mapu pro offline použití
Diskuze ke článku
neo
tak jsem vcera docela zevrubne otestoval. zaroven jsem mel zaple Waze. 2x se mi navigace od Google "ztratila" (mimourovnava krizovatka na okraji Phy, zadna zastavba, Waze jelo spravne po silnici. Dalsi vec jsou zmatene hlasove pokyny, kdyz nekdy veta koncila ".... a pak" ... a uz nic nepokracovalo :D
Ale jinak myslim ze super.
eKSBii
Hlasová navigace funguje i na iPhone 4. Naprosto shodně jako na 4S. Osobně vyzkoušeno.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze