Podívejte se na kouzla, která se odehrávají při vyfocení selfie portrétu Pixelem 6

Podívejte se na kouzla, která se odehrávají při vyfocení selfie portrétu Pixelem 6
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Co přesně se děje při pořízení selfie portrétního snímku?
  • Jakým procesem pořízený selfie portrétní snímek po vyfocení projde?

Pixely od Googlu jsou kromě dlouhé softwarové podpory vyhlášené také vysokou mírou digitálních triků a „kouzel“, která přispívají ke skvělé kvalitě fotografií. Za zmínku přitom nepochybně stojí i portrétní režim u selfie kamerky. Co přesně se děje při pořízení selfie portrétního snímku a jak je možné, že Pixel 6 (Pro) dokáže kvalitně oddělit focený objekt od pozadí?

Google Pixel portrét

Pro dosažení co nejlepšího výsledku Pixely 6 plně využívají AI potenciál nového čipu Google Tensor. Na Google blogu se můžeme dočíst, že byly selfie portréty podstatně vylepšeny díky novému postupu, jak vytvořit tzv. „Alpha Matte“ s vysokým rozlišením a nevídanou přesností. Alpha Matte představuje laicky řečeno „mapu“, která ukazuje, kde končí focený objekt (hlava osoby včetně vlasů či případné pokrývky vlasů) a začíná pozadí. I u selfie snímku si lze následně všimnout velmi kvalitně odděleného pozadí a popředí.

Google Pixel portrét
Ukázka focení selfie a následného oddělení foceného objektu a pozadí u různých uživatelů

Prvním krokem je Portrait Matting. K tomuto účelu v Googlu trénovali neurální síť, která rychle vytvoří mapu míst, kde má dojít k oddělení. Výše si můžete prohlédnout, jak je RGB obraz zkombinován s hrubým (nepřesným) odhadem Alpha Matte, potom nasazen algoritmus MobileNetV3, čímž vznikne vylepšená Alpha Matte, a následně dojde k čtyřnásobnému zvýšení kvality. K správnému oddělení byly modely nejprve „nakrmeny“ vlastními datasety s tzv. Ground Truth Alpha Mattes. Ve speciálních podmínkách byly pořízeny fotografie mnoha osob různé barvy pleti s různými druhy účesů, které mají pomoci Pixelu ještě lépe rozpoznat pozadí a popředí v nejrůznějších situacích u rozdílně vypadajících objektů.

Google Pixel portrét

Výsledkem všech postupů, o kterých si můžete ještě detailněji přečíst na Google blogu, je fotografie s krásně odděleným foceným subjektem od pozadí. Telefon je schopen správně rozpoznat konečky vlasů od pozadí, viz přiložené snímky, což je u bokeh snímků pořízených smartphonem jedna z nejobtížnějších disciplín.

Google Pixel 6 128 GB

Rozměry158,6 × 74,8 × 8,9 mm, 207 g
DisplejOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor, 2×2,8 GHz + 2×2,25 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 614 mAh

Google Pixel 6 Pro 128 GB

Rozměry163,9 × 75,9 × 8,9 mm, 210 g
DisplejOLED, 6,7" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 003 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze