Pětina českých školáků nyní tráví 4+ hodin denně na telefonu a tabletu

9
Pětina českých školáků nyní tráví 4+ hodin denně na telefonu a tabletu
Fotografie: pixabay.com
  • Výzkum také odlahuje, že děti se do školy těší
  • Zvýšený čas strávený s tablety a mobily je výsledkem omezení volného pohybu

Čeští školáci se více než dva měsíce po uzavření škol coby prevence proti šíření nákazy novým typem koronaviru COVID-19 už nemůžou dočkat, kdy se znovu vrátí do lavic. Vyplývá to z unikátního výzkumu společnosti Samsung. Rodiče českých školáků v něm uvedli, že 53 % dětí by už nejraději šlo znovu do školy. Naopak čtvrtině dětí se po školním vyučování vůbec nestýská. U všech dětí během omezení volného pohybu stoupla konzumace elektronických médií a používání chytrých zařízení.

Samsung koronavir

Děti se kvůli vládním opatřením dostaly do zajímavé situace, kdy buď ony nebo jejich rodiče musejí komunikovat se školami a učiteli takřka výhradně elektronicky. Ať už jde o zasílání úkolů e-mailem nebo vyučování a konzultace formou hromadných videokonferencí. Na začátku celostátní karantény jsme zaznamenali zvýšený zájem o nákup elektroniky, ať již šlo o mobilní telefony, monitory, paměťová média nebo televizory,“ říká Tomáš Balík, ředitel divize mobilních zařízení ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. Například počítač nebo notebook se stal nezbytnou učební pomůckou pro téměř osm z deseti českých školáků (78 %), polovina (53 %) z nich používá pro učení a plnění domácích úkolů mobil a třetina tablet nebo televizor.

Úkoly chodí nejčastěji e-mailem

Pro polovinu rodičů je podle výzkumu trochu problém zkombinovat péči o děti a pracovní povinnosti, naopak pro třetinu se prakticky nic nezměnilo a fungují jako před vyhlášením stavu nouze. Rodičů, kteří se musí po uzavření škol starat o děti sami, jsou tři čtvrtiny, ale každé desáté dítě hlídá jeho starší sourozenec. Jak se rodičům daří zabavit děti během doby, co jsou uzavřené školy? Nejčastěji jim zadají domácí úkoly (65 %), případně je nechají hrát hry na mobilech, tabletech a konzolích (62 %).

Samsung koronavir

Nejčastějším způsobem, jakým učitelé zadávají školákům učení a domácí úkoly, je e-mail. Využívají ho tři čtvrtiny dětí respondentů výzkumu. 54 % dětí dostává úkoly prostřednictvím internetových stránek školy a téměř třetina (32 %) využívá videokonferenční hovory. Nejčastěji takto komunikují s učiteli žáci v Pardubickém a Ústeckém kraji, kde tuto možnost uvedla hned polovina respondentů. Používání videokonferencí rovněž stoupalo s počtem členů domácnosti, nejčastěji je užívali školáci žijící se třemi dalšími sourozenci.

Ačkoliv české školství díky koronaviru bylo donuceno ke skokové digitalizaci, přesto panují mezi školami a učiteli obrovské rozdíly. Posílat úkoly e-mailem je například dosti omezená pasivní forma vyučování, zatímco třeba videokonference pomáhají udržet i potřebný sociální kontakt a umožňují mnohem interaktivnější výuku. Především je ale třeba upozornit na fakt, že kvůli uzavření škol vzrostly nerovnosti v přístupu ke vzdělávání. Podle nedávného celorepublikového šetření České školní inspekce má všechny své žáky s online připojením jen přibližně 30 % ZŠ a 60 % SŠ,“ říká Miroslav Hřebecký, programový ředitel informačního centra o vzdělávání EDUin.

Samsung koronavir

Děti během doby, co jsou uzavřené školy, využívají elektronická zařízení nejčastěji pro příjem zadání domácích úkolů od učitelů (83 %). Šest z deseti dětí jejich prostřednictvím hledá informace pro splnění domácích úkolů. Speciální školní vysílání v televizi jako např. pásmo UčíTelka na programu ČT 2 sleduje podle výsledků výzkumu zhruba třetina školáků, kteří se dívají na televizi. Více než polovina (56 %) dává přednost pohádkám a animovaným seriálům na volně dostupných televizních programech.

Mobil místo kamarádů

Velmi výrazně však vzrostla celková doba, kterou děti tráví na mobilu, tabletu nebo počítači. Pětina školáků takto denně „prosurfuje“ čtyři a více hodin. Nejčastěji jim to však rodiče umožní na dvě až tři hodiny denně (v 28 % případů). Ruku v ruce s vyšším využíváním elektroniky roste i riziko plynoucí z jeho nadměrného či nevhodného užívání. Přitom pouze polovina rodičů používá na zařízeních, ke kterým mají přístup děti, nějaký způsob rodičovské kontroly.

Samsung koronavir

Je pochopitelné, že za současné situace je mobil a další elektronika pro děti mnohdy jediným způsobem, jak mohou komunikovat se svými prarodiči nebo kamarády. Rodiče by však neměli spoléhat na to, že jsou jejich děti schopné správně vyhodnotit veškerá rizika, která na ně v elektronickém světě mohou číhat. Proto je potřeba je aktivně před nerozvážným užíváním elektroniky chránit,“ říká Tomáš Balík ze Samsungu a doporučuje: „Řešení je přitom snadné. Existují různé aplikace a programy, například Google Family Link, Samsung Kids nebo Kids Place, které upraví a usnadní uživatelské prostředí pro děti, aby se jim snáze ovládalo, ale také nastaví limity užívání, zamezí spouštění nevhodných aplikací nebo návštěvy nebezpečných stránek, apod.

Výzkum provedla společnost Samsung Electronic Czech and Slovak prostřednictvím služby Instant Research výzkumné agentury Ipsos ve dnech 23. až 25. dubna 2020 na vzorku 337 rodičů dětí, kteří chodí do základní školy a žijí s nimi ve společné domácnosti.

Samsung koronavir
Diskuze ke článku
Xaver
Vynesené soudy podle testu běžící tři dny a na vzorku 337 dětí. To snad ne. Ale co, dělal to Samsung, ten marketing umí.
Offečka Jablečna
Pozor a kvůli tomu ty diskuse vypadají jako stoka za 3, 2, 1...
Lukáš M
Nevěřím, že jen 20%! Viděl bych to tak na 50-60%. Ale nechápejte mě špatně, já ty děti chápu, každý třetí dospělí v hospodě ten krám také neodloží.

Jsem rád, že jsem ještě zažil tu dobu, kdy jsme si ještě v patnácti stavěli bunkry, všelijaké zbraně
(sranda zbraně, samostříl na špejle a spol...), upravovali kola atd..................
St
Takže se nesmíme divit, že máme tlusté, hloupé děti, když se pořád dívají do mobilů či do tabletů. Místo toho, aby lítali po venku a četli knihy. Je to na zodpovědnosti každého z rodičů, zdali se svým dětem věnuje, zdali jim jde sám příkladem, nebo jim šoupne mobil do ruky s heslem na wi-fi jen aby měl klid.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze