Panasonic představil dva smartphony. V obchodě je však nekoupíte

8

Panasonic sice vyklidil pozice v segmentu mobilních telefonů již před lety, to mu však nezabránilo v tom, aby společnost Panasonic System Networks představila na letošním ročníku MWC hned dvojici smartphonů FZ-E1 a FZ-X1 Toughpads, které patří do řady tough, která zahrnuje robustní a obrněné notebooky a tablety určené pro firemní použití v náročných provozních podmínkách.

Předpokládaná celková roční produkce obou modelů je pouhých 40 tisíc kusů a nebudou tedy k dispozici pro koncové zákazníky, ale pouze pro firmy. Ostatně s cenou 1300 dolarů (25 905 Kč), by si příliš zájemců zřejmě nezískaly. Za tyto peníze nabízí dokonale obrněné tělo, vedle kterých běžné mobilní telefony vypadají jako běžný automobil vedle tanku. Když v éře, co nejtenčích přístrojů, přichází s tři centimetry tlustým tělem. Zbylé rozměry jsou 16,5 centimetrů na délku a 8,6 centimetrů na šířku. Hmotnost se pak vyšplhala na více než 425 gramů.

Zajímavostí je, že vizuálně shodné modely běží každý na jiném operačním systému. Pro příznivce Androidu je zde FZ-X1 a pro ty, co dávají přednost Windows Phone je tu pak FZ-E1. Oba modely disponují vcelku kvalitním hardwarem.

Telefony nabízí 5palcový displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů, který je možné ovládat i v rukavicích. Použitý byl čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon, jehož takt se však u obou modelů liší. Zatímco u Windows Phone je to 2,3 GHz, Android se musí spokojit s 1,7 GHz. Oba však mají shodně 2 GB RAM a 32 GB interní paměti, kterou doplňuje slot na micro SD karty.

TIP: Panasonic možná znovu zkusí štěstí a na MWC představí telefon

Po datové stránce si telefony rozumí s LTE, NFC, Wi-Fi (a / b / g / n / AC ). Z dalších funkcí můžeme zmínit i osmimegapixelový zadní fotoaparát, přední kameru s rozlišením 1,3 Mpx nebo speciálně pro firemní použití určený vestavěný skener čárových kódů.

TIP: Odolné tablety od Panasonic přicházejí na český trh

O dostatek energie se stará baterie s úctyhodnou kapacitou 6200 mAh. Specialitou je i možnost výměny baterie bez vypínání přístroje nebo nabití na 50 procent do hodiny. Baterie by měla telefonům poskytovat dost energie až na 40 dní v pohotovostním režimům, což je něco, co je u chytrých telefonů nevídaného.

Jako první bude pro firemní klientelu Panasonicu k dispozici už v polovině června FZ-E1 s Windows Phone. Model FZ-X1 s Androidem pak přijde až na konci srpna.

Zdroje: phonearena.com, wmpoweruser.com, panasonic.co.jp

Diskuze ke článku
michal
Škoda, že to nebude v obchodech klidně bych si ten s windows pgone koupil i za 20k
Milan Kutaj
Milan Kutaj
"Zbylé rozměry jsou 6,5 centimetrů na délku a 3,4 centimetrů na šířku. Hmotnost se pak vyšplhala na více než 425 gramů."

Zrejme ste zabudli palce prepočítať na CM. Nemalo by to byť skôr 16,5 x 8,6 cm? :)
skileton
Video nebude? :( celkom som zvedavi ako to v ruke vyzera
Martin
Hezčí než S5 :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze