Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1
recenze

Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1

Prostě tvrďák
7

Voděodolnost i nárazuvzdornost již dnes nikoho příliš nepřekvapí. V Panasonicu se proto rozhodli skloubit outdoorové funkce s korporátní sférou a posunout tak mobilní zařízení ještě o ligu výše. Pád z tří metrů bez poškození, možnost ponoření do vody nebo praktická čtečka čárových kódů – to jsou základy výbavy. Co ještě FZ-X1 nabídne?

Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1 není pro outdoorové nadšence, jako mnohé modely od Caterpillaru, Ruggear a další, ale pro skutečné pracovníky. Ostatně na první pohled to je jasné vysokou hmotností, rozměry i dalšími senzory. Navíc Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1 si ani běžně v obchodě nekoupíte, je skutečně určen jen pro firmy. Dnes tedy pouze pracovně.

Obsah balení

  • Panasonic Toughpad FZ-X1
  • nabíječka
  • stručný návod
Panasonic Toughpad FZ-X1

Technické parametry Panasonic Toughpad FZ-E1

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 87,4 × 30,9 mm, 432 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 780 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor6 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:58 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 38 500 Kč

Technické parametry Panasonic

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 87,4 × 30,9 mm, 432 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor6 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:57 hodin
Dostupnostzáří 2014, 37 000 Kč

Panasonic FZ-X1/FZ-E1 – videopohled

Design a konstrukce: nerozbitný

Rozměry 165 × 87,4 × 30,9 mm a hmotnost odpovídající spíše 10palcovému tabletu, konkrétně 432 gramů, hovoří za vše. FZ-X1/FZ-E1 do kapsy nedáte, ovšem to ani není účel tohoto telefonu. Po designové stránce to není žádný krasavec, ale opět si musíme uvědomit, k čemu byl vyroben – k tomu, aby snesl drsnější chování a snadno se ovládal, a to i v rukavicích nebo pod tekoucí vodou.

Panasonic Toughpad FZ-E1

Přední strana nabídne mimo 5palcového displeje trojici tlačítek. Ne, nejedná se o klasická Android tlačítka, ale o uživatelská. Nastavíte si je například na spuštění čtečky čárového kódu, pro pořízení screenshotu a podobně. Tlačítka a jejich funkce lze i kombinovat, tedy akci lze nastavit na současný stisk dvou tlačítek najednou a získáte tím hned více možností. V případě Windows Phone jsou hardwarová tlačítka přizpůsobena danému operačnímu systému a slouží k jeho ovládání.

Pogumované okraje také napovídají, s kým máte tu čest. Tlačítka na bocích mají tvrdší stisk, aby je bylo možné ovládat i v rukavicích. Škoda, že tlačítko pro zapnutí je na horní hraně zařízení a velmi špatně se k němu dostává, nutné je přehmátnout, a to i v případě, že FZ-X1/FZ-E1 držíte oběma rukama. Na pravé straně je také zakrytovaný slot pro microUSB, pro rychlejší napájení je ale vhodné využít DC-IN.

Panasonic Toughpad FZ-X1

Na zadní straně máme 8Mpx fotoaparát s bleskem a kryt baterie. Ten je možné odejmout, stejně tak lze vyjmout i baterii. Vyměnitelná baterie je nezbytná například při směnném provozu, navíc po vyjmutí baterie převezme chod sekundární baterie, jež udrží zařízení v hibernaci. Po vyměnění baterie okamžitě pokračujete tam, kde jste skončili. Pod baterií se ještě nacházejí dva sloty pro microSIM a slot pro microSD kartu.

Displej: hlavně odolně

5palcový IPS displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a s jemností 294 ppi kandiduje na slušný zobrazovač. Bohužel tomu tak úplně není. Displej je v zařízení poměrně utopený, je to daň za odolnost, na kterou Panasonic doplácí. Výrazně se tím zhoršují pozorovací úhly. Čitelnost na slunci byla průměrná a podání barev také. Odolné tablety rozhodně nenabídnou špatný displej, ale v extrémních podmínkách a za tak vysokou cenu by to mohlo být lepší. Potěšit může fakt, že lze zařízení ovládat i v rukavicích nebo pod tekoucí vodou a to se také počítá.

Panasonic Toughpad FZ-E1

Zvuk: hlasitost na prvním místě

Na FZ-X1/FZ-E1 jde vše na úkor hlasitosti, ale pro podobné zařízení je to jedině dobře. Basy jsou nulové, ale v pracovním hlučném prostředí vám nic neunikne a to je dobře. Dobrých výsledků také dosáhnete se sluchátky, kde si není na co stěžovat.

Hardware a výkon: neurazí

Panasonic FZ-X1 je poháněn čtyřjádrovým Snapdragonem 600 o frekvenci 1,7 GHz. K dispozici má 2 GB RAM a 32 GB interní paměti, ze které zůstane více než 24 GB volného místa. FZ-X1 tedy zvládne nejenom práci, ale i hry. Na hry se ale nehodí svými parametry a jde zde především o plynulost pracovních aplikací.

benchmarky

I přesto jsme si neodpustili benchmarky, které jsou na dnešní poměry podprůměrné. V AnTuTu jsme získali 19 719 bodů a i výsledky z Velamo – 342 bodů v Metalu, 574 bodů v prohlížeči a 575 bodů v Multicore patří mezi horší.

Model FZ-E1 je zase poháněn čtyřjádrovým Qualcommem MSM8974AB o frekvenci 2,3 GHz. I on disponuje 2 GB RAM paměti a 32 GB interní pamětí. Budeme se opakovat, ale i Windows Phone je plynulý a má dostatek výkonu i na náročnou práci v terénu.

Výdrž baterie: samé přesčasy

Li-Ion baterie o kapacitě 6 200 mAh je snad nesmrtelná. V našem testu streamování videa, kdy byl tablet přihlášen do sítě s plným signálem, k Wi-Fi a s polovičním jasem i zvukem do sluchátek, Android vydržel neuvěřitelných 14 hodin a 45 minut, Windows Phone ještě o 16 minut déle. To je ještě více než THL 5000, které je se svými 12 hodinami považováno za maratonce.

Při našem testu to znamenalo dva až tři dny výdrže, ale při práci lze počítat s výměnou baterie každých 24 hodin, záleží na používání.

Baterii budete v reálu zřejmě měnit, ale její nabíjení je možné skrz microUSB i DC-IN, které je rychlejší. S ním dosáhnete na 80 procent za 1 hodinu a 42 minut, na 100 procent se dostanete za další hodinu a 15 minut.

Operační systém a prostředí: téměř čistý Adroid nebo Windows Phone

Téměř čistý Android je ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Škoda, že zde není nový Android Lolipop, ale aspoň je software téměř bez úpravy. Až na některé pracovní aplikace, jako je skenování kódů, modifikace tlačítek a podobně je Android skutečně prakticky čistý a tedy i rychlý a plynulý. Za tento krok Panasonic chválíme.

Panasonic Toughpad FZ-X1
Panasonic Toughpad FZ-E1

Pokud by vám Android nevyhovoval, je tady možnost využít Windows Phone. Systém i v tomto případě byl plynulý a můžeme jej doporučit.

Fotoaparát a videokamera: kdo ví

Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1 je vybaven 8Mpx snímačem a LED přisvícením. K focení je využito základní prostředí čistého Androidu, případně Windows Phone a ani zde nečíhá žádné překvapení.

Fotoaparát je dostačující, fotografie jsou průměrné kvality a k focení i v korporátní sféře by to mělo stačit. Na ty nejlepší telefony a tablety v oblasti focení sice výrazně ztrácí, ale i tak fotografie nabídnou dostatek detailů a poměrně málo šumu. Odolné Panasonic tablety navíc disponují skutečně silným přisvětlením a tak, jako ostatně všude u těchto tabletů, se myslelo na praktičnost, než na tu nejvyšší kvalitu.

Nahrávat můžete i HD videa s 30 snímky za vteřinu ve formátu mp4. Kvalita opět neohromí, ale zároveň ani nezklame. K zachycení potřebného momentu to bude dostačovat, ale ke střihu a vytvoření reprezentativního obsahu to opět není to pravé.

Panasonic FZ-X1/FZ-E1 – testovací video, 720p, 30 FPS

Konektivita: nejen telefon

FZ-X1/FZ-E1 samozřejmě zvládá telefonní funkce. Používá k tomu aplikace z čistého Androidu nebo Windows Phone, které sice nejsou nijak designově upravené, ale přehledné, jednoduché a funkční. Spolehnout se samozřejmě můžete i na rychlou Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac. Pokud byste byli mimo dosah Wi-Fi, využít lze i LTE a to na frekvencích 850 / 1 800 / 2 100 MHz. Konektivita samozřejmě pokračuje a to Bluetooth 4.0 a čtečkou čárových kódů. Přes speciální konektor na spodní hraně zařízení lze navíc připojit i doplňky určené speciálně pro dané firmy.

Závěr: odpovídá cena kvalitě?

Za 37 000 Kč bych čekal absolutní maximum, tedy ten nejlepší hardware a maximální odolnost. Zařízení, na které se lze vždy spolehnout, prostě bez chybičky. Je tohle ale Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1?

Panasonic Toughpad FZ-E1

Výkon sice nezajišťuje ten nejnovější procesor, ale rozhodně dostačuje. Relativně kvalitní je i zobrazovač, ale zřejmě jej jeho ochranné vrstvy a mezera mezi displejem a dotykovou plochou značně degradují. Barvy jsou dobré, ale pozorovací úhly nepatří mezi nejlepší. Displej ovšem můžete ovládat i pod tekoucí vodou nebo v rukavicích, a to se hodí. Chválit musíme také výdrž na baterii a její vyměnitelnost. Navíc je zde i sekundární baterie uvnitř udržující zařízení v hibernaci během výměny. Pro korporátní sféru je také výhodou čtečka čárových kódů, případně rozhraní pro připojení speciálních doplňků.

Panasonic Toughpad FZ-X1

Mírně rozpačití jsme z celkové ergonomie. Zapínací tlačítko je na horní hraně, kde se špatné ovládá. Fotoaparát také nenadchne, ale špatný rozhodně není a získává hodnocení dostatečný.

Panasonic Toughpad FZ-E1

Panasonic Toughpad FZ-X1 není vůbec špatný, ale přece jenom bych čekal trochu více. Na trhu jsou totiž výrazně levnější outdoorové telefony, tablety nebo i jen velmi odolné kryty, které vodě, prachu i nárazu vzdornost zaručí. Při rozhodování tak bude záležet speciálně na vašich požadavcích. Je potřeba si také uvědomit, že Panasonic Toughpad FZ-X1/FZ-E1 není jen odolný tablet, ale speciální zařízení pro korporátní sféru, kde běžné telefony a tablety nedostačují a to třeba nevyměnitelnou baterií nebo absencí speciálního konektoru. Pro běžného outdoorového uživatele jsou to zbytečnosti, které neocení, ale pro firmu to mohou být klíčové vlastnosti.

Panasonic Toughpad FZ-X1

Konkurence

Odolné telefony od Caterpillaru zde zastupuje model B15Q Dual Sim. Ten sice nenabídne čtečku čárových kódů, má horší hardware i menší displej, ale také zvládne hrubé zacházení a stojí pouze 7 000 Kč, a to by mohlo být rozhodující. V tomto případě se ovšem omezujme na běžného outdoorového uživatele a ne přímo na korporátní sféru. Nebo by vám s práci také stačil?

Volbou by mohl být také Ruggear RG500. S NFC a s vysokou odolností zvládne ponoření až do dvou metrů. I zde je ale výrazně horší hardware, což kompenzuje cena 11 000 Kč. I v tomto případě jsme spíše u outdoorového uživatele nebo třeba u zaměstnance na stavbě.

Z odolných tabletů je řádným konkurentem GETAC Z710 7". Jeho cena je ovšem ještě vyšší, konkrétně 47 000 Kč. Za tyto peníze nabídne 1D/2D čtečku čárových kódů, bezkontaktní RFID skener a čtečku karet s magnetickým pruhem. Panasonic se už v porovnání s tímto modelem pěkně zapotí, ale hraje pro něj nižší cena.

Další možností je také koupě některého z odolných obalů, které do určité části dokáží odvést tu stejnou práci. Záleží jen na úrovni vašich nároků.

panasonic-toughpad-fz-e1
Klady
  • vysoká výdrž na baterii
  • hlasitý reproduktor
  • ovládání v rukavicích a pod tekoucí vodou
  • vyměnitelná baterie za chodu
  • speciální konektor pro připojení příslušenství
  • čtečka čárových kódů
  • vysoká odolnost
Zápory
  • vysoká cena
  • velká mezera mezi displejem a dotykovou vrstvou
  • pouze průměrný fotoaprát
  • špatně dostupné tlačítko pro zapnutí
  • horší ergonomie
Diskuze ke článku
Chtorr
to je sranda :) 2 roky starej HW za 37 000 :D:D
Luboš
Ten telefon je už skoro rok na trhu,a tady ho pouze otestovali, navíc už je rok v prode
ji a není pro pitomce s ishity, ale pro firmy které jeho vlastnosti využíjí, a nemusí v tom být nejmodernější věcia hlouposti typu gest, v rukavicích na stavbě, či lodi nevyužiješ. A hlavně je jsou tam věci které používá 90% výrobců ještě dnes a jsou odzkoušené. Kéž by většina výrobců používala hlavu jako to udělal panasonic s touto řadou.
mental.disease
Tak nejak, zbytočne to komentovať. Bežný end-user to aj tak nepochopí wo-co-go.

Proste profi zariadenie s možnosťou výberu dvoch Os, vymenitelnou batériou za chodu, certifikát ATEX s možnosťou používať vo výbušnom prostredí..
ANO
Jako je to samozrejme jina kategorie, ale i tak .... cekal bych spis intel a operacni system, bez toho to totiz v profi sfere nejde (s tim androidem, to si delaji srandu ne? dyt na to neni zadny SW a v enterprise segmentu se prakticky nepouziva). Docela dobre zarizeni maji treba CEZ technici, ale tam asi bezi jeste nejake stare WM nebo CE a hadam, ze CEZ si to zarizeni nechal vyrobit na zakazku, ale jak jsem to videl, moc se mi to libilo. Vubec ale nevim, kolik muze stat ten kram od CEZ, muze to byt klidne 200k, fakt nevim. Ten recenzovany je spis jenom odolnejsi tuctovy mobil mi prijde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze