Otestovali jsme snové Sony Xperia Z: první dojmy a videopohled

Včera jsme si mohli několik hodin podrobně vyzkoušet špičkový telefon Sony Xperia Z, který přináší doslova ultimátní výbavu v čele s FullHD displejem. Jak se nám telefon líbil? Jaká pozitiva a negativa jsme našli? To se dozvíte v našich prvních dojmech, které jsme obohatili o podrobný videopohled.

Od té doby, co byla před dvěma týdny Xperia Z představena, se o ní opravdu enormně zajímáte, což je vidět na čtenosti článků i v diskuzích. Aby ne, je to jeden z prvních telefonů s FullHD displejem, jehož výbava je zároveň naprosto ultimátní. Čtyřjádrový procesor, 13Mpx fotoaparát, poměrně velká baterie a to vše ve voděodolném těle s krásným designem, to je Xperia Z, kterou jsme si mohli podrobně vyzkoušet.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Jako klenot

Co zaujme na první pohled je design, který je dle mého názoru velmi zdařilý a Xperia Z se vyšvihne mezi nejhezčí telefony na trhu. Líbí se mi propracované boky s lesklými lištami i krásná zadní strana se zrcadlovým efektem. Ta vypadá jako by z oka vypadla iPhonu 4, ale na rozdíl od něj by měla být z mnohem pevnějšího materiálu. Telefon působí jako celek luxusním a exkluzivním dojmem a v kombinaci se špičkovou výbavou se rázem cena 16 900 Kč, za kterou se má začít v březnu prodávat v ČR, nezdá přehnaná. Všudypřítomný lesk ale zmizí hned, jak Xperii Z uchopíte do ruky, je totiž extrémním lapačem otisků prstů a stačí telefon jen otočit v ruce a už je velmi zapatlaný. Každou chvíli tak budete leštit, pokud budete chtít punc exkluzivity zachovat.

Striktně hranatý design s plochou přední a zadní stranou má ve spojení s velkými rozměry i své nevýhody. Telefon se nedrží nijak pohodlně a pocit v ruce bych srovnal s iPhonem 4/4S. Velká rovná zadní plocha a ostře řezané boční linie opravdu nejsou tvary, které by ergonomicky kopírovaly tvar dlaně a úchopu. V průběhu testování jsme Xperii Z porovnávali se Samsungem Galaxy S III a Nokií Lumia 920, přičemž oba telefony se drží o poznání pohodlněji.

Sony Xperia Z – první pohled

S Xperií za 17 tisíc do vany

Velkým lákadlem je voděodolné tělo s certifikací IP57. V průběhu testování jsme telefon několikrát vykoupali v misce plné vody a povšimli jsme si silně hydrofobního povrchu, který v podstatě nebylo nutné po vyjmutí z vody sušit. Na přední a zadní straně se žádné kapičky vody neuchytily a zůstávaly spíše v rozích. Toto je určitě velmi užitečná vlastnost, kterou konkurence nenabízí, a kterou Japonci umí. Z toho důvodu jsou všechny konektory pod krytkami, a že jich není málo. Po stranách nalezneme vzhledem k unibody konstrukci i slot pro microSIM a microSD kartu, microUSB MHL konektor a na vrchní straně 3,5mm Jack.

Designově se Xperia Z skutečně povedla

I když to mnohým z fotografií tak připadalo, Xperia Z nemá spoušť fotoaparátu na pravém boku. Místo ní je zde umístěn hlasitý reproduktor, jehož kvalitu bych zařadil do mírného nadprůměru, hlasitost pak do průměru. Malé výhrady bych měl k jeho umístění. V pravém dolním rohu na pravém boku si při běžném držení telefonu v pravé ruce často reproduktor úplně ucpete, stejně tak při držení telefonu na šířku.

7,9 milimetrů v paase po celé ploše je úctyhodná hodnota

Mnoho z vás se také ptalo na pohodlnost umístění vypínacího tlačítka, které je mimochodem designovou dominantou boků telefonů. Umístění je o něco lepší, než nešťastné uložení u Xperie T, ale stále to není ideální a pro pohodlné odemykání a zamykání telefonu bez přehmatávání by mělo být o několik milimetrů výše. Vzhledem k velikosti obecně nebude novinka pro každého, 5 palců je zkrátka hodně. Navíc ještě tělo s hranatými boky způsobuje, že při porovnání například se Samsungem Galaxy S III je telefon ještě o poznání větší. A to Galaxy S III není žádný drobek…

Daní za krásu je povrch extrémně náchylný na otisky prstů

Zcela unikátní je malá tloušťka telefonu pouze 7,9 milimetrů a stále ještě akceptovatelná hmotnost 146 gramů. Nutno říci, že na rozdíl od jiných takto tenkých telefonů z těla nijak nevyčuhuje čočka fotoaparátu a těch 7,9 milimetrů má Xperia Z v pase skutečně po celé své ploše.

Telefon můžete klidně i vykoupat, vše je totiž důkladně utěsněno krytkami

Okno do duše s FullHD rozlišením

Bezpochyby největším lákadlem na Xperii Z je pětipalcový FullHD displej, jehož jemnost je neuvěřitelných 441 ppi. Co to znamená? Žádné pixely neuvidíte. Nikdy. Ať jsem se snažil sebevíc a zkoumal displej z minimální blízkosti, jednotlivé pixely už zkrátka nemáte šanci vidět, což je něco neuvěřitelného. Displej vypadá jedním slovem úžasně, i když je jedná o „obyčejný“ TFT panel. Námitky nemáme k barevnému podání, které je živé, ani pozorovacím úhlům.

Displej je jedním slovem úžasný. Jednotlivé body nemáte šanci vidět

Pět palců je ale úhlopříčka, kterou i vzhledem k hranatým bokům přístroje, už takřka nemáte šanci obsáhnout pohodlně jednou rukou a je nutno přehmatávat. To nemusí vyhovovat každému, ale dnešní doba neustálého zvětšování displejů si žádá své…

Fotoaparát

Krátce jsme vyzkoušeli také 13Mpx fotoaparát se záznamem FullHD videa. Potěší nové inteligentní režimy, kdy telefon pozná, jakou scénu fotíte, a automaticky nastaví parametry. Na to, jak to v praxi funguje, se podívejte v našem videopohledu. Fotoaparát je rychlý, nastavení bohaté a bezproblémové. Fotografie jsou na předfinálním vzorku spíše průměrné a Sony opět bojuje s agresivním postprocessingem. Snad se to v prodejních kouscích zlepší. Všimli jsme si také, že v průběhu nahrávání videa lze fotit pouze 1Mpx fotografie, což se však může do finálního kusu také změnit. Zatím jsme nemohli vyzkoušet ani proklamovaný režim HDR videa, který bude bezpochyby zajímavým vylepšením.

Praktický stojánek

Níže si můžete prohlédnout testovací snímky za denního i umělého osvětlení.

Sony Xperia Z (testovací video) – exteriér, noc, 1080p

Jako blesk

Nenechali jsme si ujít také software telefonu. Operačním systémem je Android 4.1 Jelly Bean, ale výrobce slibuje, že krátce po uvedení na trh dostane Xperia Z novější 4.2. Líbila se mi odemykací obrazovka se zajímavým žaluziovým efektem odemykání a s možností rychlého spuštění fotoaparátu nebo ovládání hudebního přehrávače. Také nabídka pro úpravu domovských obrazovek prošla drobnými změnami. Pro rýpaly – maximální počet obrazovek je sedm a nejsou průchozí, tedy z poslední se na první nedostanete. Nechybí množství nových barevných schémat, tapet a widgetů pro bohatou personalizaci telefonu ihned po vybalení z krabice. Všimli jsme si také, že výchozím a jediným prohlížečem už je Google Chrome a ten původní Androidí už i u Sony zmizel v propadlišti dějin.

Detail elementů na bocích telefonu

Krátce jsme se mrkli také na aplikace od Sony, které dostaly rovněž menší designový refresh. Velmi se nám líbily nové šetřící režimy. Telefon například může automaticky zapínat Wi-Fi pouze když se nachází v určité lokalitě, kterou získává z BTS stanic (tedy nikoliv z GPS konzumující mnoho energie). Díky tomu telefon nevyhledává neustále nové sítě při pohybu městem nebo se nepřipojuje, když nechcete a připojí se například jen u vás doma. To pomáhá opravdu šetřit energii, ale to není všechno. Nastavit si také můžete inteligentní STAMINA režim, který vypne všechny aplikace při vypnutí displeje telefonu, kdy vám budou chodit jen SMS a MMS, hovory a upomínky v kalendáři. Pokud byste chtěli nechat aktivní například Gtalk, e-mail nebo Facebook chat, můžete aplikace ručně do seznamu přidat. To vše by mohlo v kombinaci s poměrně velkým akumulátorem s kapacitou slušných 2330 mAh zajistit dobrou výdrž. Na tu se ale budeme moci zaměřit až v recenzi.

Na třetím snímku jsou dobře vidět dokovací konektory

I když se jednalo o předprodukční vzorek, bylo prostředí ukázkově rychlé, reakce okamžité a vedle běžící Galaxy S III od Samsungu byla viditelně v reakcích v menu pomalejší. Ostatně od Sony bychom nic jiného neočekávali vzhledem k tomu, že v telefonu tepe moderní čtyřjádrový Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5GHz, Adreno 320 a 2 GB RAM paměti. Odladění se tak povedlo na jedničku.

Porovnání velikosti se Samsungem Galaxy S III a Nokií Lumia 920

Mobilní král

Pokud to shrnu, Sony Xperia Z na nás udělala opravdu velmi dobrý dojem a Sony ukazuje, že umí skutečně špičkové telefony. Vzhledem k tomu, že se na náš trh chystá už v březnu, nebude mít v podstatě v té době u nás konkurenta a usadí se na pomyslný mobilní trůn. Má k tomu všechny předpoklady. Oslní krásným designem, který působí až exkluzivním dojmem, špičkovým výkonem a bohatou výbavu, ve které se velmi těžko hledají mezery.

A co vy, jak se nová Xperia Z líbí vám? Co vás zajímá?

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
freeman
Teda nie som fanúšik 5 palcových mobilov ale musím uznať, že Sony Xperia Z je parádny mobil. A ostatné mobily pri ňom vyzerajú ako "dinosaury". Kto by to povedal pred pár rokmi, že potácajúci koncern Sony sa takto dokáže pochlapiť.
Sam
Telefon je fakt nádherný, nicméně ta velikost je peklo.
Kdy konečně přijde přístroj s 4,3" a s takovým výkonem.
Macik
Taky jsem dřív zarytě trval na max uhlopříčce 4,3. Ale začínám se přistihovat při myšlence, že bych nakonec oželel ovládání jednou rukou a těžil z té velikosti displeje. Jak bude v prodeji, tak si ho půjdu zkusit, jestli bych to zvládl. Jen mě mrzí, že tu nebudou prodávat xperii ZL, která při téměř stejných parametrech nabídne menší půdorysné rozměry.
Posik
Krásný telefon a hlavně s nadupaným hardwarem :-) jen škoda že je tak drahý :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze