Sony Xperia ZL: jak se liší od velké Xperie Z? (Srovnání)

9

Dnes časně ráno našeho času Sony představilo svůj vlajkový model Xperia Z. Kromě něj jsme se však dočkali i Xperie ZL, která nabízí mírně odlišný design a nabídku funkcí. V tomto článku si obě novinky přehledně srovnáme.

Obě novinky se řadí po bok těch nejlepších telefonů současné doby. Nabízejí velké displeje s FullHD rozlišením, 13 megapixelové fotoaparáty, výkonné čtyřjádrové procesory a Android 4.1 Jelly Bean. Xperia ZL se liší hned na první pohled. Je o něco menší, o malinko méně široká, ale naopak nabrala v pase a na hmotnosti. Liší se rovněž design zadní strany, která je na modelu ZL celá z plastu a zakřivená pro lepší držení, zatímco na Xperii Z je z odolného skla. Jiné rozestavění zaujal také fotoaparát s LED diodou. A S fotoaparátem souvisí i další, pro mnohé důležitá změna. Zatímco Xperia Z nemá spoušť fotoaparátu na boku, model Xperia ZL ji obsahuje a je přesně tam, kde má být. Drobná změna se udála také ohledně baterie. Všechny změny si přehledně promítneme do srovnávací tabulky.

Nepřehlédněte: Sony Xperia Z: multimediální zázrak s FullHD displejem

Sony Xperia Z a Xperia ZL
Funkce / Model Sony Xperia ZL Sony Xperia Z
rozměry 131,6 × 69,3 × 9,8 mm 139 × 71 × 7,9 mm
hmotnost 151 gramů 146 gramů
displej 5 palců, 1920 x 1080 pixelů 5 palců, 1920 x 1080 pixelů
procesor Qualcomm S4 Pro APQ8064 Qualcomm S4 Pro APQ8064
paměť RAM 2 GB 2 GB
interní paměť 16 GB 16 GB
paměťové karty ano ano
operační systém Android 4.1 Android 4.1
micro HDMI ano ano
baterie Li-Ion 2370 mAh Li-Ion 2330 mAh
zvýšená odolnost ne ano
Xperia Z vlevo, Xperia ZL vpravo

Snadno jste z tabulky vyčetli, že odlišností je málo. Rozdíly jsou v designu a poté především ve zvýšené odolnosti, kterou se chlubí pouze model Xperia Z. Přední kamerka se také na Xperii ZL přemístila ne nezvyklý pravý roh pod displejem. Poslední rozdíl bude patrně v ceně. Xperia ZL by měla být o něco levnější. Sony Xperia Z se bude prodávat v černé, bílé a fialové barevné variantě, zatímco Xperia ZL pouze v černé a bílé. Závěrem můžeme říci, že rozhodování mezi těmito modely vám zřejmě usnadní samo Sony. Zatímco Sony Xperia Z dorazí do ČR v březnu za předběžnou cenu 16 900 Kč, Sony Xperia ZL se v ČR prodávat nebude. Uvítali byste na našem trhu i Xperii ZL nebo postačí vesměs lepší Xperia Z?

Diskuze ke článku
LaBrie
Ja osobne by som bral radsej ZL.
Ales
neni ta kamerka pro videohovory nahodou VPRAVO pod displejem?
JHZ
Jednoznačně bych bral ZL protože je menší.
Plastové okraje nahoře a dole kolem displeje u modelu Z nikdo nepotřebuje.
A že je Z tenčí, mně nezajímá,
- tenký a tenčí jsou applovské žvásty marketinkových idiotů.
Silnější telefon leží mnohem lépe v ruce a pojme větší baterii.
Už by tohle mohli výrobci konečně pochopit!

sargis
Vaham, asi skor Z, da sa lepsie umyt :-) Ale ZL ma laka rozmermi, mam skor mensie dlane a kratsie prsty...myslim, ze chybou nebude vyber ani jedneho. Uvidime, kedy budu dostupne u nas.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze