Sony Xperia Z bude brzy zřejmě také s čistým Androidem

7

Ačkoliv jsme se nedočkali dalšího telefonu Nexus, Google se snaží rodinku telefonů s čistým Androidem rozšířit. Dočkali jsme se již Samsungu Galaxy S4, HTC One a zdá se, že se do party přidá i Xperia Z od Sony.

Na nedávno proběhlé akci Google I/O 2013 jsme se nedočkali ani pátého Nexusu, ani novější verze operačního systému Android. Naproti tomu se ukázal Samsung Galaxy S4 se zcela čistým Androidem 4.2.2 Jelly Bean. O jen o několik týdnů později se v tzv. Google edici ukázal HTC One, který se rovněž chystá s Androidem 4.2.2 Jelly Bean. Dle posledních informací to navcí vypadá, že telefonů s čistým Androidem, o jehož podporu se stará výhradně Google, přibyde.

Sony XPeria Z se zřejmě brzy dočká Google edice

Do rodiny by mělo přibýt ještě japonské Sony, které už loni koketovalo s myšlenkou přípravy tehdejší vlajkové lodi Xperia S v podobě s čistým Androidem. Nezveřejněný zdroj od Sony nyní prozradil, že je v případě model Xperia Z v Google edici, tedy s čistým Andoridem 4.2.2 Jelly Bean. Přesné datum uvedení prozrazeno nebylo, avšak víme, že by uvedení mělo proběhnout během července. Stejně jako ostatní dva výše zmíněné modely s čistým Androidem, bude i Xperia Z v Google edici dostupná výhradně přes obchod Google Play a navíc jen pro americký trh. Zda-li se ji někdy později dočkáme i u nás, je značně nejisté.

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Zdroje: android.gs

Diskuze ke článku
Lukáš
Takže míň práce pro sw oddělení daných výrobců, tudíž i nižší ceny přístrojů? Ceny top modelů androidích telefonů jsou mnohdy na pováženou, vezmeme-li v úvahu, že se platí v podstatě jen za hw plus nadstavbu cizího systému kterou většina stejně nechce, jak je vidno.
JaroB
No každý by sa mal možnosť rozhodnúť či chce čistý android alebo od výrobcu.

Ja by som čistú Xperiu Z nechcel už len kvôli exkluzívnym Sony aplikáciám o ktoré s čistým OS prichádzaš...walkman, Stamina, wifi podľa miesta, Trow, Playstation certifikácia s tým spojené aplikácie a hry, Sony music, sony entertainment network atď.
Za niektoré nájdeš náhradu na markete ale nikdy nebudú tak vyladené ako priamo od Sony. Samsung a HTC s čistým možno ale Sony ani náhodou.
simon
Mal som Zko a teraz S4 a vidim to uplne naopak. U Sony to su vacsinou bezne veci, ktore sa daju lahko nahradit a pomocou XDA dostat do inych telefonov. (Taka Palystation certifikacia je k nicomu, nic poriadne sa tam neda najst). Ale S4 su funkcie spojene s ROM( AirView, multiwindow a podobne) a tie s cistym androidom nefunguju a nemaju alternativu. Teraz ma S4 dostat moznost instalovat na kartu a uz len kvoli tomu by som do S4 cisty android nechcel.
Marty
Samsung S3 a S4 je total shit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze