Oppo představilo globální verzi systému ColorOS 13

Oppo představilo globální verzi systému ColorOS 13
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • ColorOS obsahuje 13 řadu klíčových funkcí systému Android 13 a zároveň představuje nový akvamorfní design
  • Obsahuje řadu nových funkcí pro inteligentní propojení více zařízení

Jako další výrobci, i Oppo upravuje Android svou nadstavbou. Vedle designu to přináší nové funkce a také zaměření na používání velkých displejů. Společnost Oppo představilo v systému ColorOS 13 zbrusu nový akvamorfní design, který vytváří plynulé, živé a srozumitelné uživatelské rozhraní. ColorOS 13 obsahuje také novou paletu motivů inspirovanou změnou barvy světla mezi východem a západem slunce na hladině moře, zatímco nový systémový font zlepšuje čitelnost textu operačního systému v jakémkoli jazyce. Díky dalším vylepšením, jako je například rozložení ve stylu karet, je systém ColorOS 13 navržený tak, aby poskytoval přehledné a pohodlné vizuální prostředí.

ColorOS 13

ColorOS 13 přináší také intuitivnější uživatelské prostředí díky integraci různých akvamorfních efektů do systémových animací, uživatelského rozhraní a Quantum Animation Engine s novou behaviorální predikcí záměrů uživatelů při ovládání telefonu. To doplňuje designový jazyk Oppo zaměřený na člověka, který zavádí prázdné stavové ilustrace, adaptivní rozvržení pro různé velikosti obrazovek a vysoce rozpoznatelné ikony pro zvýšení čitelnosti a celkové snadnosti používání. Nová série obrázků na Always-On displej, nazvaná „Homeland“ zobrazuje působivé výjevy divokých zvířat v přírodě. Animace na Always-On displeji odhalují změny v domovech, kde zvířata žijí, na základě každodenních teplotních změn a vyzývají, abychom věnovali pozornost změnám klimatu a Zemi, na které společně žijeme.

ColorOS 13

Zásadní vylepšení výkonu díky vlastní technologii

V systému ColorOS 13 debutuje Dynamic Computing Engine, technické řešení na úrovni systému vyvinuté společností Oppo, jehož cílem je zajistit plynulejší a stabilnější systém a všestranně zlepšit základní uživatelský zážitek. Engine přináší dvě zásadní vylepšení. Technologie Oppo Dynamic Computing Engine zlepšuje plánování hardwarových zdrojů, aby se prodloužila výdrž baterie díky dosažení lepší rovnováhy mezi vysokým výkonem a nízkou spotřebou energie. Pomáhá také udržet více aplikací na pozadí, což umožňuje přepínat mezi aplikacemi tak, aniž by docházelo ke ztrátám stavu v aplikacích nebo k prodlevám při přepínání.

Na Always-On displej v systému ColorOS 13 lze zobrazovat informace související s aplikacemi pro přehrávání hudby. Oppo spolupracuje s předními světovými poskytovateli softwaru a služeb, včetně společností Bitmoji a Spotify.

ColorOS 13

Díky technologii LTPO2.0 společnosti Oppo je obnovovací frekvence Always-On displeje snížená na pouhý 1 Hz, což v některých scénářích šetří až 30 % spotřeby energie. Další funkce na správu inteligentní domovské obrazovky, jako jsou Large Folders, Shelf 2 a Home Screen Widget, také pomáhají uživatelům snadno a rychle přistupovat k potřebným informacím způsobem, který jim nejlépe vyhovuje.

Speciální asistent pro online schůzky

Vzhledem k tomu, že jsou po pandemii COVID-19 online schůzky stále běžnější, vyvinula společnost Oppo prvního asistenta pro schůzky na chytrých telefonech. Asistent pro schůzky dokáže automaticky upřednostňovat bezdrátové datové balíčky, a zajistit tak stabilnější připojení během online schůzek. Zjednodušuje také zobrazovaná oznámení, aby se minimalizovalo rozptylování, a zároveň uživatelům umožňuje přidat zástupce Oppo Notes, který pomáhá pořizovat zápisy ze schůzek pomocí poznámek v malém vyskakovacím okně.

Multi-Screen Connect

Jednou z největších aktualizací, která přichází v systému ColorOS 13, je vylepšené uživatelské prostředí pro více zařízení. Funkce Multi-screen Connect nyní podporuje bezproblémové propojení mezi smartphonem a Oppo Pad Air a mezi smartphonem a počítačem. To díky funkci File Transfer, která podporuje více formátů souborů bez hardwarových omezení, zvyšuje produktivitu a pohodlí. Uživatelé, kteří připojí svůj chytrý telefon k počítači prostřednictvím funkce Multi-screen Connect, mohou také využívat výhod možnosti zobrazit na obrazovce počítače více mobilních aplikací současně.

Ochrana soukromí a zabezpečení jako priorita

Ochrana soukromí a zabezpečení byly od samého počátku pro systém ColorOS prioritou. ColorOS 13 proto integruje základní funkce ochrany soukromí systému Android 13. Systém například po krátké době automaticky odstraní historii schránky, čímž zabrání únikům citlivých informací způsobených malwarem. Kromě toho mohou uživatelé díky funkci Nearby Wi-Fi 5 využívat Wi-Fi, aniž by museli odhalovat konkrétní informace o poloze.

Neméně důležitou roli při zvyšování ochrany soukromí a bezpečnosti hrají technologie vyvinuté společností Oppo. Funkce Auto Pixelate založená na modelu algoritmu v zařízení dokáže automaticky rozpoznat a jedním klepnutím rozmazat profilové fotografie a jména na snímcích obrazovky chatu. Nový soukromý trezor je šifrovaný pomocí široce používaného standardu AES (Advanced Encryption Standard), který zajišťuje vysokou úroveň zabezpečení. ColorOS 13 poskytuje ochranu soukromí a zabezpečení, kterému mohou uživatelé důvěřovat dle autoritativních standardů pro zabezpečení a ověřování soukromí, jako jsou ePrivacy, TRUSTe, ISO27701 a ISO27001.

Oppo během vývoje systému ColorOS 13 úzce spolupracovalo s Googlem. Vlajkový skládací smartphone Oppo Find N a vlajkový smartphone Find X5 Pro byly dva z prvních smartphonů na světě, které obdržely aktualizaci na Android 13 Beta. Společnost Oppo rovněž uvedla vývojářské verze systému ColorOS založené na Androidu 13 Beta a bude se společností Google i nadále spolupracovat na budování bohatého ekosystému Androidu.

Plán uvedení systému ColorOS 13 a možnosti aktualizace

V rámci celosvětového uvedení systému ColorOS 13 plánuje Oppo během roku aktualizovat téměř 35 modelů chytrých telefonů, které pokryjí více než 60 zemí a regionů a až 160 milionů uživatelů. Jedná se o vůbec nejrozsáhlejší plán aktualizací v historii systému ColorOS. Tato aktualizace začne oficiálním vydáním systému ColorOS 13 pro modely Find X5 Pro a Find X5. Počínaje rokem 2023 bude Oppo pokračovat v uvolňování systému ColorOS 13 pro více než 20 dalších zařízení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze