Nejdřív zmrazit, potom rozehřát na 75° C. Jak testuje Oppo odolnost telefonů?

1
Nejdřív zmrazit, potom rozehřát na 75° C. Jak testuje Oppo odolnost telefonů?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Telefony prochází souborem náročných testů, kdy jsou podrobeny pádům z různých výšek
  • Výrobce ověřuje rovněž vodotěsnost či schopnost smartphonu přežít v extrémních teplotách

Kvalita zpracování hraje při výběru nového smartphonu významnou roli, stejně jako design či hardwarová výbava. A protože je proces výroby telefonů a jejich následného testování nepochybně zajímavý, rozhodlo se Oppo prozradit několik informací o tom, jak kvalitu zpracování a odolnost svých výrobků kontroluje.


V případě Oppo F21 Pro (jinak pojmenované Reno7 Pro) se tak jedná například o celou řadu pádů. Namísto standardu v daném odvětví testovat odolnost smartphonů při pádu z výšky 0,8 metru pouští Oppo telefon z výšky jednoho metru, a to na všech 6 stran, 8 rohů a 12 hran rovnou 12× až 24×. Třešničkou na dortu je test pádu z výšky 1,5 metru, který se provede celkem třikrát, či upuštění telefonu na brusný papír.

Dalším důležitým aspektem je voděodolnost. V případě Oppo F21 Pro se lze spolehnout pouze na certifikaci IPX4, kterou však výrobce důkladně ověří simulací deště (s průtokem 10 litrů vody za minutu), který na telefon dopadá v úhlu 75°. Smartphone je rovněž ponořen do vody do hloubky 20 cm na dobu 30 sekund.

Telefony jsou polévány slanou vodou v prostředí s 95% vzdušnou vlhkostí při teplotě 50 °C.

Voda či pády však nepředstavují jediné riziko pro mobily, které jsou náchylné rovněž na vzdušnou vlhkost či extrémní teploty. Kvůli tomu výrobce umístí testovací jednotku do speciální komory, kde je vystavena vlhkosti 95 % při teplotě 65 stupňů Celsia po dobu 14 dní (oborovým standardem jsou tři dny). V samostatném testu snášení extrémních teplot je pak telefon vystaven mrazivým teplotám mínus 40 °C, ale také 75 °C.

Na řadu přijde také slaná voda, která je pro elektroniku mnohem nebezpečnější než běžná sladkovodní. Telefony z řady Oppo F21 jsou tak podrobeny testu, kdy jsou polévány slanou vodou po dobu dvou hodin v prostředí s 95% vlhkostí a teplotou 50 °C.

Oppo Reno7 Pro 256+12 GB

Rozměry158,2 × 73,2 × 7,5 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 1200, 1×3 GHz + 3×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Problém je, že laboratórne podmienky sa od tých v realite líšia. Dobrý príklad je keď Samsung vypustil na trh ich prvý Fold kde sa chválil, že koľko krát vydržal otvorenie a zatvorenie (samozrejme test v labáku) a v realite sa ukázalo, že k poškodeniu dochádzalo už po niekoľkých týždňoch používania. A to preto, že v labáku kde to otváral a zatváral robot nie je prach. Zatiaľ čo v reálnom svete áno.... Takže laboratórne testy sú síce fajn ale najlepší test je v reálnom svete.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze