Opera představila verzi 12 Mobile a experimentální Operu Mini Next

4

Norská Opera na MWC 2012 ve španělské Barceloně uvádí novou verzi svého populárního prohlížeče pro chytré mobilní telefony Opera Mobile s označením 12, a také speciální preview verzi Opery Mini s přízviskem Next. Jaké inovace nové prohlížeče přináší?

Opera Mini, to je synonymum pro nejpoužívanější mobilní prohlížeč na světě. Asi jen málo z vás ji nikdy nevidělo nebo o ní alespoň neslyšelo. Ve verzi mini, která je určená spíš pro hloupé telefony, kde nabízí trošku osekanější funkce i vzhled, nicméně oproti nativním prohlížečům, které jsou v těchto telefonech předinstalovány nabízí nesrovnatelně rychlejší prostředí včetně pohybu na stránce, a také lepší funkce jako je třeba opera turbo nebo rychlý přístup. V níže přiloženém grafu společnosti StatCounter se můžete přesvědčit, jaké popularity se všechny verze mobilní Opery dohromady těší ve světovém měřítku v porovnání s konkurencí.

Source: StatCounter Global Stats - Mobile Browser Market Share

Nejlepší na tomto prohlížeči ale je, že šetří vaše peníze i drahocenné FUP, pokud surfujete skrze mobilní data, jelikož všechny stránky nejprve "přechroustá" přes své proxy servery, takže jsou pak mnohem méně objemnější. To samé, jen ještě na trošku vyšší úrovni umí také Opera Mobile, která je naopak určená výkonnějším smartphonům. Právě druhá jmenovaná verze Opery se na probíhajícím MWC Barcelona 2012 dočkala nové verze s označením 12. Výše popisovaná Opera Mini zase své speciální testovací verze Next.

Opera Mobile 12: hardwarová WebGL akcelerace a flash pro Android 4.0

Prvním prohlížečem, který Opera Software na MWC 2012 v Barceloně představila je Opera Mobile 12. Ta přináší na rozdíl od některých kosmetických aktualizací, na které jsme byly zvyklí v minulých letech celkem zásadní vylepšení. Předně musíme říct, že prohlížeč je určen pouze pro majitele smartphonů s operačním systémem Symbian (Nokia), a také pro uživatele komunikátorů s Androidem. Nyní se už tedy níže podívejte na přehledný seznam změn.

Operu Mobile 12 jsme vyzkoušely na Sony Ericssonu Xperia mini

Co nového přináší Opera Mobile 12?

  • Podpora softwarové knihovny WebGL pro hardwarovou akceleraci stránek skrze GPU (grafickou kartu) = rychlejší vykreslování stránek
  • Přidán HTML5 parser "Ragnarök", který zvyšuje kompatibilitu prohlížeče s webovými stránkami a přináší lepší webové aplikace
  • Celkově zvýšená podpora HTML5 pro pokročilejší webové funkce
  • Adobe Flash nově podporován i v Androidu 4.0.3
  • Využití fotoaparátu telefonu v prohlížeči
  • Rychlý přístup (Speed Dial) nově s neomezeným počtem karet + lepší optimalizace a možnosti úprav pro dotekové ovládání
  • Podpora sdílení přes NFC skrze Android Beam
  • Podpora pro displeje s větším rozlišením
  • Odstranění některých drobných bugů a zvýšení rychlosti celé aplikace

Operu Mobile 12 si můžete zdarma stáhnout na Android Marketu a také na Nokia Ovi Store

Oficiální video

Opera mini Next: věštecká koule, a nebo co bude dál?

Klasická Opera Mini je dostupná pro velice široké spektrum zařízení včetně Symbianu, Androidu, iOS, BlackeBerry apod. Seznam všem telefonů, do kterých si Operu Mini můžete naistalovat najdete přehledném webu Opery. Aktuálně je nejnovější verzí Opera Mini 6.5, a uživatelé logicky očekávaly, že firma na MWC spolu s novou Operou Mobile 12 uvede také novou verzi právě Opery Mini. Vývojáři z Norska se však rozhodly jít poněkud jinou cestou. Místo aktualizace stávající Opery Mini uvádí zcela novou verzi s označením Opera Next.

Operu Mini Next jsme vyzkoušely na Sony Ericssonu Xperia mini

Co to tedy vlastně znamená? Jedná se o nestabilní testovací verzi, která má uživatelům posloužit jako přehled o nových funkcích, které přinese příští nejnovější stabilnjí veze Opery Mini. Pro jasné odlišení od klasické verze je Opera Mini Next označena ne červenou, ale stříbrnou ikonkou. Tato verze není určená pro "obyčejné" uživatele a určitě ji nedoporučujeme pro běžné používání, jelikož je dosti nestabilní a každou chvíli vám "vyhodí" nějakou tu chybičku. Opera se pro vydání prohlížeče Opera Next rozhodla proto, aby měla co nejširší zpětnou vazbu od uživatelů, kteří mohou své poznatky o nedostatcích či zcela nové nápady vyjadřovat na adrese mini.bugs.opera.com. Výsledkem tohoto kroku by tedy pro výrobce měla být vždy prakticky bezchybně odladěná stabilní verze Opery Mini. Jak to dopadne v praxi ale ukáže až čas.

Operu mini Next si můžete zdarma stáhnout na Android Marketu

Zdroje: blog.gsmarena.com, androidmarket.cz

Diskuze ke článku
Michael322
To jsem na ní zvědav :) jelikož vestavěnej v nokii je stále nepoužitelnej tak dávám přednost Opeře :)
Petr
Stejně si myslím, že to nebude dlouho trvat a na Androidu a Badě jí s přehledem Dolphin rozdrtí a s příchodem Chromu, to bude ještě težší :))
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Ano, Chrome letos rozhodně hodně kartami mezi mobilními browsery zamíchá, a bude velice zajímavé sledovat jak moc :)
Akyra
Je fakt, ze opera je hodne vyladena. Tvurci se s ni mazlej a ma nekolik vyhod. Ja ji vsak pouzivam ze zvyku. Jelikoz ostatny prohlizece maji trosku jine ovladani a muj zvyk je zelezna kosile. Jo...a mam rad ze mohu vypnout na ni reklamy..coz je prijemne..:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze