Huawei je připraveno představit svůj vlastní operační systém ještě letos

6
Huawei je připraveno představit svůj vlastní operační systém ještě letos
  • Proprietární operační systém by rovněž obsahoval App Gallery (náhradu Obchodu Play)
  • K využití vlastního operačního systému se v Huawei uchýlí pouze, budou-li k tomu donuceni Googlem, respektive Microsoftem
  • Verze vlastního operačního systému pro mimočínské trhy by byla dostupná v prvním nebo druhém čtvrtletí 2020

O „Plánu B“, tedy o přípravách společnosti Huawei na situaci, kdy by se již nadále nemohla spoléhat na operační systém od Googlu (respektive od Microsoftu v případě laptopů), jsme vás informovali již před dvěma měsíci. Reportéři z televizní stanice CNBC nyní zjistili, že by mohl být tento proprietární operační system představen a připraven k používání již ke konci tohoto roku. Informaci oznámil zástupce spotřebitelské divize.

Zároveň však opět zdůraznil, že na toto přijde pouze a tehdy, bude-li společnosti Huawei zamezen přístup k softwaru od Googlu a Microsoftu. Pokud na to přijde, může být proprietární operační systém dostupný pro domácí čínský trh již ke konci letošního roku. Verze pro ostatní trhy by pak měla být dostupná v prvním nebo druhém čtvrtletí roku 2020.

V dnešní době je Huawei stále odkázán na Microsoft Windows a Google Android. Ale pokud je nemůžeme nadále používat, Huawei má připraven plán B, a to používat náš vlastní operační systém,“ prohlásil Richard Yu, CEO společnosti Huawei.

Podle Yu by byl vlastní obchod s aplikacemi nazvaný jako App Gallery přístupný i v novém operačním systému. V současnosti je App Gallery dostupný i na smartphonech s Androidem, slouží však pouze jako sekundární možnost.

Nechceme to, ale budeme to muset udělat kvůli americké vládě. Domnívám se, že rozhodnutí USA neovlivní pouze nás, ale i americké společnosti, se kterými spolupracujeme. Budeme se muset spolehnout pouze na sebe,“ prohlásil Yu. „Nechtěli jsme to, ale nemáme žádné jiné řešení, žádnou jinou volbou.

Diskuze ke článku
OSN
Představit svůj OS není žádné velké umění.

Dostat ho do pozorného stavu, to už je jiná.

Ale získat podporu 3rd party vývojářů, to je spíš Mission Impossible. Sun, RiM, Samsung nebo Microsoft by mohli vyprávět.
Michal
Co jiného by mu zbylo, ale aby měl nějakou šanci na úspěch, musel by přijí okamžitě s komplet aplikacema a se vším, na co jsou uživatelé zvyklí.
PetrV
Huawei už na svém systému pracuje několik let , nejspíš to čekali ,že se tohle může stát . Něco shnilého je u Huawei , a jsou si toho vědomi ,proto se připravují několik let na přechod , uzamkli bootloader a nikdo se to těch jejich špionážních telefonů nedostane .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze