Oficiálně: HTC se už nedaří tak dobře, zisk opět klesl

Finanční výsledky společnosti HTC nejsou za poslední rok vůbec dobré. Hrubé příjmy i čistý zisk stále klesají, což se potvrdilo i nyní z auditovaných výsledků za minulé čtvrtletí. Společně s ním zveřejnilo HTC výhled na čtvrtletí aktuální. Chcete vědět, jak si HTC věří? Bude aktuální čtvrtletí konečně lepší?

Společnost HTC včera zveřejnila auditované výsledky finančního hospodaření za minulé čtvrtletí, které víceméně odpovídají neauditovaným výsledkům, které se na veřejnost dostaly už minulý měsíc, a se kterými jsme vás seznámili na našem serveru. HTC ve druhém čtvrtletí tohoto roku (duben až červen) mělo celkové příjmy ve výši 3,04 miliardy dolarů, čistý zisk činil 247 milionů dolarů. Hrubá marže společnosti byla 27,01% a čistá 9%. Oproti stejnému čtvrtletí roku 2011 je to pokles o bezmála 58% a pokud se podíváme na finanční výsledky zpětně za celý rok, tak zjistíme že to není jen náhodně nepodařené čtvrtletí, ale trvalý sestup.

Společně s auditovanými výsledky HTC oznámilo, jak se dle jejich předpokladů bude vyvíjet finanční situace ve čtvrtletí aktuálním, které se už pomalu přehoupne do své druhé poloviny. Odhadovány jsou příjmy v rozmezí 2,3 - 2,6 miliard dolarů, což je opět sestupný trend, oproti čtvrtletí druhému to bude propad o nějakých 19%. Pokud tento předpoklad třetího čtvrtletí srovnáme se stejným čtvrtletím roku 2011, je to propad o významných 45%. Očekávaná hrubá marže má být 25% a čistá 7%, opět to jsou nepříjemně sestupná čísla. Na druhou stranu je HTC stále poměrně pohodlně v zisku a v nejbližší době se na tom zřejmě nic nezmění.

HTC One X - pýcha HTC pro letošní rok

Navzdory těmto číslům je ale stále podíl telefonů HTC na trhu v USA kolem 14%, což není zrovna málo a předběhl ho jen Apple s 34% a Samsung se 17%. Za HTC se umístila Motorola s 11% a Blackberry s 9%. Na druhou stranu na světových trzích je situace mnohem horší a z mnoha trhů se HTC stáhlo nebo stahuje. Netáhne nová řada One tak, jak HTC doufalo? Nasadil výrobce příliš vysoko cenovou laťku svých zařízení nebo za to může jen tvrdá konkurence hlavně v podobě Samsungu?

Tip: HTC se daří hůře než vloni. Zisk výrazně klesl o 57 %

Co si o situaci v HTC myslíte, dostane se někdy opět nahoru? Zachrání ho plánované telefony a tablety s Windows 8?

Zdroje: htc.com, androidcentral.com, wpcentral.com

Diskuze ke článku
Michal
Ten trend je špatný, ale co by Nokia za takový výsledek dala?
mrvastano
není to náhodou opačne.ze sa im trošku polepšilo,ze pomaličky sa dostávajú do popredia. HTC must GO
Zed
Není se co divit, když do evropy v tichosti a v klidu dodávají HTC ONE S se starým přetaktovaným procesorem MSM 8260. Který byl v Sensationu. Za tento podraz si zaslouží aby jim zisky klesaly dále.
martin
Tjn souhlasim co by nokia za tento vysledek dala...Htc sice klesa zisk,ale nokii se zvetsuje ztrata..htc vyrabi skvele mobioly,takze myslim ze neni duvod pro poplach...To spis u te predrazene nokie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze