microSD karta s obří kapacitou 64GB již v prodeji. Stojí 4 tisíce Kč

3

Společnost SanDisk, známý výrobce paměťových zařízení, právě zahájila prodej paměťových karet microSDXC s kapacitou obřích 64 GB. Paměť vašeho zařízení si tak můžete pomocí této paměťové karty oproti současnému stavu více než zdvojnásobit.

Mnoho z vás jistě využívá paměťové karty ve svých mobilních telefonech. Ačkoli se objevuje čím dál víc telefonů s nerozšiřitelnou pamětí, paměťové karty mají stále své nesporné výhody. A pokud má telefon nebo jiné mobilní zařízení velkou vnitřní paměť a slot pro paměťové karty také, pak je to vůbec nejlepší kombinace.

Většina zařízení podporuje formát karet microSDHC, což znamená microSD High Capacity. Tyto paměťové karty dokážou nabídnout maximální paměť 32 GB. To je sice opravdu slušná porce dat, avšak v dnešní době FullHD videí, fotografií ve vysokém rozlišení a dalších médií náročných na paměť, je každý GB navíc jenom ku prospěchu.

Pro všechny zájemce o co nejvyšší paměť nedávno připravil příjemné překvapení výrobce SanDisk. Do prodeje uvedl paměťovou kartu ve formátu microSDXC, neboli microSD eXtended Capacity. Tyto paměťové karty dokážou nabídnout kapacitu 32 GB až 2 TB! Zatím jsou však dostupné pouze verze s pamětí 64 GB. Paměťové karty se pyšní rychlostí třídy 6, což je dostatečná rychlost pro možnost přehrávání FullHD videa, konkrétně zhruba 832 Mbit za sekundu. V případě zápisu by se mělo jednat zhruba o 7 MB za sekundu, SanDisk však konkrétní rychlost nesděluje.

microSDXC

Zatím to zní vše velmi zajímavě, že? Ovšem je zde jeden háček. Aby jste mohli kartu používat, je potřeba mít zařízení podporující formát microSDXC. Dnešním standardem jsou totiž karty microSDHC a osobně jsem žádné zařízení s podporou microSDXC zatím neobjevil. Pokud nějaké naleznete nebo znáte, určitě se o něm zmiňte v diskuzi pod příspěvkem. Je možné, že některá stávající zařízení dostanou podporu tohoto typu karet formou updatu. Pakliže jste již vlastníkem nějakého zařízení s tímto slotem, pak si obří paměť 64 GB v malé kartičce můžete koupit v přepočtu za 3 900 Kč v oficiálním e-shopu SanDisk.

Zdroje: sandisk.com