O2 rozšiřuje pokrytí LTE-A v Praze, do konce roku bude kompletní

2

O2 se na dnešní tiskové konferenci pochlubilo rozšířením LTE-Advanced na území hlavního města Prahy. Během následujících týdnů se bude pokrytí rozšiřovat na celé území české metropole, a to včetně přilehlého okolí. Díky spojení více frekvenčních pásem se můžeme těšit na reálné rychlosti od 100 do 200 Mbps.

Operátoři se s rozšiřováním LTE stále předhánějí, u všech procento pokrytí překročilo hranici 90 %. I z toho důvodu už se předhání i v maximálních rychlostech, které nabídnou svým zákazníkům. Na řadu proto přichází rozšiřování LTE-Advanced, tedy LTE, které spojuje (agreguje) více frekvenčních pásem pro dosažení vyšší reálné rychlosti. Nyní běžně surfujeme i přes LTE do 100 Mbps, realita bývá horší (okolo 50 až 75 Mbps). To však operátorům nestačí, a proto čím dál tím více experimentují právě s LTE-Advanced. Tato technologie není v České republice ničím novým, problémem je však především pokrytí a dostupnost modelů, které takové technologie umí využít.

TIP: T-Mobile rozšiřuje pokrytí sítí LTE-A s rychlostí až 150 Mb/s

O2

Vzhledem k tomu, že se 24 % veškerého datového toku O2 soustředí na území hlavního města Prahy, rozhodl se operátor pro markantní rozšíření nadstavby LTE-Advanced právě zde. Pro zákazníky přináší obecnější terminologii LTE4G+, a to z toho důvodu, aby novinka nemátla zákazníky, LTE-A totiž většina mobilních telefonů indikuje jako LTE+.

Rozšíření LTE-A 2CC (spojení dvou frekvenčních pásem) je aktuálně zastřešeno zhruba 400 vysílači na území Prahy, dalších zhruba 40 vysílačů přibude do konce tohoto roku. Vysílače se objeví především v centrální části Prahy, kde je složitější jejich nasazení (komunikace s památkáři a zahraničními subjekty). Od konce tohoto roku by LTE-A mělo být dostupné téměř pro všechny obyvatele hlavního města. Operátor se nadále bude soustředit na sloučení tří frekvenčních pásem (LTE-A 3CC) za dosažením ještě vyšších reálných rychlostí.

Z nabídky O2 podporuje LTE-A 2CC (Cat6) hned několik mobilních telefonů, namátkou Huawei P8, Samsung Galaxy A5 (2016), Honor 7 či Huawei Huawei P9 Lite. O2 má rovněž v nabídce i zařízení s podporou LTE-A 3CC (Cat 9) – jde o iPhone 7 (Plus), Samsung Galaxy S7 a Samsung Galaxy S6 edge+.

Pokrytí LTE-A u T-Mobile (vlevo) a u Vodafonu (vpravo)

LTE-A je samozřejmě dostupné i u dalších operátorů. Vůbec nejlépe si aktuálně vede T-Mobile, Vodafone je na tom o poznání hůře. Ani jeden z nich však narozdíl od O2 aktuálně nepokrývá celou Prahu, pouze vybrané části.

Diskuze ke článku
Míša
To abych si letěl do finska pro kartu, abych to u nás skutečně využil, pro cizince a firemní paráda.
johny
A co takle zavést LTE i v Přerově ?? Stále 3G.
20 m za cedulí PŘEROV dokonce Edge.
Operátor T-mobile.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze