Nvidia Shield: Portal a Half-Life 2 na cesty

4

Nvidia se snaží dokázat, že její kapesní konzole s Androidem, Nvidia Shield, je skutečné herní zařízení, a tak připravila port dvou úspěšných her z počítačů. Nyní si tedy můžete koupit logický Portal nebo příběhovou střílečku Half-Life 2. Pokud vás zajímá, jak se s nimi konzole vypořádala, tak čtěte dále náš článek.

O zařízení Nvidia Shield jsme toho nepsali vyloženě málo. Připomenout si můžete třeba naše představení (s videopohledem). Tentokrát však nebudeme řešit samotnou konzoli, nýbrž dvě hry, které si na ni můžete koupit. Vzhledem k tomu, že u nás není tato konzole běžně dostupná, tak zde asi nebude mnoho vlastníků, ale i tak se jedná o zajímavé téma. Nvidia se totiž rozhodla, že přinese dvě oblíbené počítačové hry do tohoto kapesního zařízení. Jde o tituly Portal a Half-Life 2 od Valve. To dává smysl, protože běží na enginu Source, který je dobře známý svou variabilitou.

Nvidia Shield – Portal a Half-Life 2

Portal

Tato hra nevznikla jako plnohodnotný trojáčkový titul. Šlo o přídavek, který Valve balilo do Orange Boxu. Ten tehdy obsahoval Half-Life 2 + Episode One a Episode Two, Team Fortress 2 a právě Portal. Šlo o hodně nabušený balíček, který potěšil nejednoho hráče. A velkým překvapením byl právě Portal, který si našel spoustu fanoušků. Ten stejný Portal si dnes můžete zahrát i ve své kapesní konzoli s Androidem – Nvidia Shield.

Portal

Ujmete se Chell, která je testovacím subjektem v podzemní laboratoři Aperture Science, kterou řídí počítač GLaDOS. Jako hráč budete mít za úkol projít devatenáct testovacích úrovní. Každá je komplexní logickou hádankou. Již po pár levelech získáte možnost ovládat Portal Gun, který umí vytvořit modrý a oranžový portál. Pokud do jednoho vejdete, tak vylezete druhým. S tímto mocným nástrojem budete řešit drtivou většinu hádanek.

Samozřejmě nechybí ani spínače, ovládací panely, veliká červená tlačítka, časové zámky, bedny nebo lasery. Později se dokonce budete muset vypořádat s automatickými věžičkami, které se vás snaží zabít. Hratelnost je velmi slušná, pohromadě to však drží GLaDOS, jejíž fóry vás budou neustále doprovázet. V jednom kuse si z vás dělá legraci nebo vás popichuje. Hra přitom není dlouhá. První zahrání vám může klidně trvat 4 hodiny, ale pokud ji opakujete, tak to bude lehce přes hodinu.

Tento port se Nvidii velmi povedl. Hra je plynulá, vypadá velmi slušně a načítání není tak dlouhé.

Stáhnout Portal

Google Play

Half-Life 2

Gordon Freeman je nejen špičkový fyzik, ale také hrdina, který přežije nepříliš povedený pokus o otevření portálu do jiné dimenze. Nakonec se musí ujmout páčidla (a dalších, trochu účinnějších zbraní) a vydat se za hranice našeho světa, aby nepřátelskou invazi ukončil. Jednička je klasika a dvojka je často označována za hru všech dob. Tu si nyní můžeme zahrát na konzoli Nvidia Shield. Děj nás zavede do alternativní reality a fiktivního Města 17, které je ovládané mimozemskou velmocí Combine.

Half-Life 2

Tato střílečka z prvního pohledu vyšla už v roce 2004 a jde tak o hru „ze staré školy“. Nečekejte, že vás někdo bude vodit za ručičku. Souboje jsou často tuhé a vše si musíte oddřít sami. I tak je zde možná jeden z nejzajímavějších příběhů, jaký se kdy vměstnal do hry. Figuruje v něm spousta velmi zajímavých postav. Asi všichni jsme se zamilovali do Alyx. Vám se to jistě stane také. Ve světě Half-Life 2 byste mohli strávit dobrých dvacet hodin. Pokud nejste zvyklí na gamepad, jako já, tak klidně o fous déle.

Half-Life je o poznání větší hra, než jakou je Portal. Vydržíte u ní asi trochu déle, ale má to také své zápory. Shiled má s hrou chvílemi problémy. Nejednou uvidíte sekající se animaci nebo se vám rovnou bude trhat celý obraz. Některé scény jsou totiž dosti náročné. Ani se nebojím, že by hru konzole nezvládla, ale problém bude spíše v optimalizaci, kterou nedělali vývojáři z Valve, nýbrž přímo Nvidia. Velmi dlouhé jsou také načítací obrazovky. A to nejen na začátku hry, ale i během úrovní.

Stáhnout Half-Life 2

Google Play

Závěr

Nvidia se snaží demonstrovat sílu svého kapesního zařízení na dvou zajímavých hrách, které sice nejsou na technologické špici, ale patří do důležité herní historie. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že bychom se měli v budoucnu dočkat i dalších takových her. Možná to má sloužit jako demonstrace vývojářům, že se nemají čeho bát. Ti by zase asi chtěli, aby byl Shield rozšířenější. Možná si tím Nvidia prostě dláždí cestu k druhé generaci této konzole. Vše ukáže až čas.

Diskuze ke článku
iOSHater
Mě by lákal port i Half-life 1.
Lukáš
Dnešní zařízení mají už dost vysoký výkon aby si s podobnými hrami poradily, důležitá je zmíněná oprimalizace. Já čekám až udělají counter strike, nebo podobnou hru, to mi zatím chybí.
mar
Ještě to nikdo nikde neportoval i na jiné Grafiky?. Nedávno jsem profičel Dooma 3 na LG G2 port s PC a byla to paráda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze