Nvidia představila novou herní konzoli Shield Console

12

Konec spekulacím. Nvidia představila nové herní zařízení, které má údajně změnit pohled na hraní. Nejde o nic jiného než o TV konzoli se systémem Android. Ta bude primárně určená pro hraní her. O výkonu použitého čipu Tegra X1 svědčí i to, že bez problému zvládne Crysis 3, 4K video a 60 snímků za sekundu. Představeny byly také novinky ve službě pro streamování her GRID.

V nedávném mobilecastu jsme spekulovali nad tím, jaké nové herní zařízení Nvidia představí. Nakonec jsme se shodli na tom, že by to měla být nová generace prvního Shieldu, tedy handheldu. Nyní už víme, že se tak nestane. Nvidia totiž na konferenci Game Developers Conferece v San Franciscu představila nové zařízení s názvem Nvidia Shield Console – herní konzoli s Androidem určenou do obýváku. Rodina Shield se tak rozrůstá a vedle tabletu a kompaktního přenosného zařízení dostaneme také plnohodnotnou konzoli s Android TV k televizi. Ta bude dostupná již v květnu za 199 dolarů (cca 5 000 Kč bez daní).

Nvidia Shield Console

Spolu s novou konzolí byly představeny také novinky v herní službě GRID. Ta slouží pro streamování PC her do Shield zařízení přes internet. Nově služba zvládne přenášet video ve FullHD rozlišení a 60 snímcích za sekundu. Připomeňme, že hry streamované přes GRID se ve skutečně odehrávají na vzdáleném cloud serveru, zatímco do vaší konzole se přenáší pouze výsledný obraz. Vy naopak serveru odesíláte příkazy s ovládáním.

Dosud byla služba GRID dostupná zdarma. To se ovšem v červnu změní, kdy za její využívání budete muset platit měsíční poplatek. Jeho výše dosud nebyla oznámena. To ovšem není jediná změna. Kromě standardního poplatku a přístupu ke všem hrám si budete moci kupovat i přístup k jednotlivým hrám. Pokud si takto zakoupíte nějakou hru, tak s ní zároveň dostanete i Steam kód, díky kterému si hru budete moci nainstalovat i na svém počítači. Cena by přitom měla být stejná, jako když si hru kupujete například na Steamu.

Nvidia Shield Console

Zpět ale k nově oznámené konzoli. Ta bude obsahovat nový čip Tegra X1, který byl představen na začátku tohoto roku. Ten nabízí osmijádrový 64bitový procesor a 256jádrový grafický čip řady Maxwell. Zařízení bude také obsahovat 3GB RAM. To slibuje až dvojnásobný výkon i oproti konzolím Xbox 360. Díky tomu si zařízení bezpečně poradí se 4K videem na 60 Hz. Pokud máte u televize lepší zvukový systém, tak si budete moci užít prostorový zvuk se sestavou 5.1 nebo 7.1. Pro hry a multimediální obsah využijete 16GB úložiště, případně můžete paměť rozšířit až o 128 GB díky slotu pro microSD karty.

Skutečně velkých a náročných her se nedočkáme jen přes službu GRID, ale sama konzole zvládne spustit tituly jako Crysis 3. Nvidia dále oznámila vydání her Blacklight, Borderlands: The Pre-Sequel, Doom 3 nebo Resident Evil 5. Tato nabídka rozšíří již dostupný Portal nebo Half-Life 2. A můžeme jen doufat, že se bude nadále rozšiřovat. Pozadu nezůstane ani nabídka GRID. Tam si budete moci zahrát Batman: Arkham Origins, GRID 2 nebo Metro: Last Light Redux. Slíbeno je ale také vydání Batman: Arkham Knight či The Witcher 3: Wild Hunt. A další hry budou vydávány na týdenní bázi. Slibně vypadá především partnerství s vydavateli a vývojáři, mezi kterými jsou id Software, Capcom a CD Projekt. Samozřejmě si zahrajete i další hry přímo z Google Play.

Nvidia Shield Console

Herní konzoli byste si příliš neužili bez příslušenství. Tím v tomto případě bude opět ovladač, který je totožný s tím, který přišel spolu s Nvidia Shield Tablet. Pokud budete svou konzoli chtít postavit do vertikální polohy, tak si můžete dokoupit stojánek Stand, který je z hliníku. A nakonec to bude i Shield Remote, což je jednoduchý dálkový ovladač pro ovládání systému Android TV (funguje i s jinými zařízeními Shield). Obsahovat bude i hlasové vyhledávání a jack pro sluchátka. Při hraní her s ním ale nepočítejte. Připojený bude přes Bluetooth.

Nvidia Shield Console

Není úplně jasné, v jakém balíčku se bude konzole prodávat, ale podle všeho za 199 dolarů získáte samu konzoli. Ovladač, gamepad nebo stojánek si už budete muset dokoupit zvlášť. Podobně je tomu v případě Shield Tablet. Více se dozvíme už v květnu.

Zdroje: thenextweb.com, talkandroid.com, shield.nvidia.com, slashgear.com, theverge.com

Diskuze ke článku
venca
Na téhle věci pracovali 5 let? A neměla to být náhodou revoluce, která změní způsob hraní? Ach jo, ten marketing.
Jirka.S
Jako budoucnost je určitě v tom sjednotit dva světy mobilní a herní a tohle je tomu dost blízk. jsem pro hraní sreamovanych her, na ps4 to dost využívám když je TV okupována rodinkou, ale ne někde dálkově že serverů, na to musí mít člověk vážně dobrý internet, nemá to pod kontrolou může se někde na cestě nebo na serveru něco podpodělat, a hlavně budou špatně povětrnostní podminky a člověk si nezahraje. Není nad to mít to železo a hry doma pod kontrolou a na disku.
Petr
Takže si to zhodnoťme: nVidia představila konzoli které není schopna konkurovat tradičním konzolím. nVidia představila konzoli která pokud na ní chcete hrát i nové hry vyžaduje stále investici do vašeho PC. Místo toho aby nVidia uvedla nové verze svých produktů (Shield Portable a Shield tablet) představila další produkt s jiným procesorem, přestože už teď na Shield Portable nevydala HL:E1 a tento handheld zřejmě pomalu končí. nVidia ani nepředstavila nové grafiky do notebooků v což jsem doufal a o čem se široce spekuluje, pravděpodobně to bude provedeno v tichosti bodobně jako 965M. Pokud to shrnu: Strategie nVidie je totální tragédie a tahle konzole je uplně zbytečný produkt...
Milan Kutaj
Milan Kutaj
S tou internou pamäťou si snáď robia srandu ... to sa tých archaických 16 a 32 GB snáď nikdy nezbavíme?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze