Nový Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 je výkonnější a úspornější

Nový Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 je výkonnější a úspornější
Fotografie: Qualcomm
  • Jedná se spíše o nástupce loňského Snapdragonu 7 Gen 1
  • Výkon narostl o 15 %, grafický výkon pak dokonce o 50 %
  • První telefony s tímto procesorem mají dorazit ještě letos

Do střední třídy míří zbrusu nový Snapdragon 7 Gen 3, který Qualcomm aktuálně představil. Označení může být trochu zavádějící, protože se jedná spíše o nástupce loňského Snapdragonu 7 Gen 1. Počítat můžete s osmijádrovým procesorem ve složení 1+3+4, přičemž hlavní jádro je taktováno na 2,63 GHz. Prostřední trojice jader má takt 2,4 GHz a čtveřice úsporných jader 1,8 GHz.

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3

Qualcomm zmiňuje, že došlo k 15% nárůstu výkonu ve srovnání s loňským modelem. V případě grafického výkonu je nárůst dokonce 50%. Na základě testů Qualcommu došlo také k 20% snížení energetické náročnosti, což by se mohlo kladně projevit na výdrži baterie budoucích telefonů.

Také přináší podporu pro displeje až se 4K rozlišením, ovšem v takovém případě jen s obnovovací frekvencí 60 Hz. Pakliže bude nasazeno dnes běžné Full HD+, může obnovovací frekvence vzrůst až na 168 Hz. Osazen je technologií Qualcomm Spectra ISP, díky čemuž dokáže zpracovat snímky z až 200Mpx fotoaparátu a 4K videa s HDR. Nechybí Snapdragon X63 5G, který zajišťuje rychlost stahování až 5 Gb/s v pásmech mmWave a sub-6 GHz a podpora Bluetooth 5.3 + Wi-Fi 6E.

Na první telefony s novým procesorem Snapdragon 7 Gen 3 nebudeme dlouho čekat. Ještě koncem listopadu by první kousky měl představit Honor a Vivo. Kdy se však dostanou případně i na český trh, není v tuto chvíli jasné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze