Nový MacBook naživo: zaujme designem, klávesnicí i Force Touch

14

Vyzkoušeli jsme nový MacBook. Je krásný, tenký, výborně zpracovaný a překvapí výborným displejem, překvapivě použitelnou klávesnicí a technologie Force Touch vás ošálí tak, že si myslíte, že touchpad lze skutečně stisknout. Podívejte se na naše první dojmy z New Yorku, kde jsme ho vyzkoušeli.

O novém MacBooku, který vytvořil u Applu zcela novou řadu, jste si u nás mohli přečíst už dříve, když jej Apple představil. Nebudeme tedy opakovat technické specifikace, tady jde o dojem. A ten Apple umí.

Apple MacBook (2015)

Design: najděte hezčí

Bez ohledu na to, jak se ostatní výrobci snaží, designově čisté, elegantní a ladné křivky MacBooků ne a ne překonat. Jde to vůbec? Apple s novým MacBookem opět používá svůj známá designový styl, kterému nelze nic vytknout. V zavřeném stavu vypadá nový MacBook jako jeho sourozenec Air s 11palcovou úhlopříčkou. Elegance až luxus z něj čiší a na první pohled upoutá.

Trochu diskutabilní je zlatá barva, která na takto velkých plochách, i přesto že není nijak výrazná, působí mírně kýčovitě. Stříbrná nebo tmavě šedá verze působí elegantněji. Notebook sice není tak tenký, jako konkurence s Intel Core M a Windows, Apple se ale snaží, aby to tak vypadalo a na ultraštíhlé boky, které se směrem k spodní části notebooku opět nenápadně a skrytě rozšiřují, neumístil téměř žádné konektory. Přesněji jen dva – 3,5mm Jack a zbrusu nové USB Type C, skrze které se MacBook i nabíjí. A při nabíjení si tak bez průchodek a adaptérů nezapojíte ani Flash paměť. Někdo se s tím vyrovná bez problémů, někdo s tím dokáže žít se skřípěním zubů, protože dá přednost krásnému designu, komplikace to ale každopádně je.

Při ovládání systému Mac OS X nepoznáte, že v notebooku běží pomalejší procesor Intel Core M. Systém běží svižně i náročnější aplikace se spouští podobně rychle, jako na vedle běžícím MacBooku Air s Intel Core i5. Otázkou samozřejmě je, jak se bude procesor chovat při běžném používání, náročnějším multitaskingu a výpočetně náročných operacích. Zde už pravděpodobně rozdíl bude možné pozorovat.

Po otevření najdeme mnoho nového. Zakulacené tvary střídají hrany – touchpad, klávesy i nová mřížka nad klávesnicí, vše je hranaté. Není to ale na škodu, vše k sobě ladí. Problémem je opět zlatá verze, ke které se příliš nehodí temně černá klávesnice.

Z větších MacBooků si novinka převzala také černý lesklý rámeček kolem displeje, který je jinak velmi kvalitní. Má dobré pozorovací úhly, syté a přitom reálné barvy a je ideálně jemný. Zpracování celého notebooku je špičkové, i přes malou tloušťku se díky kovové konstrukci neprohýbá i pokud jej chytíte za roh. Ostatně čekal někdo od MacBooku něco jiného, než prvotřídní konstrukci?

Apple MacBook (2015)

Klávesnice: zapuštěná, ale zvyknout se dá překvapivě rychle

Velké otazníky vzbuzovala při představení klávesnice, která téměř nevystupuje nad povrch a všechny klávesy jsou zapuštěny pod povrch základny a jen mírně vystupují nad prolis v ní. Díky velkorysým rozměrům kláves, jejich prohnutí a kvalitní odezvě se na klávesnici ale píše překvapivě celkem dobře. Klávesnice bude vyžadovat zvykání si, nebude však dlouhé.

ForceTouch: opravdu to funguje

Velké otázky vzbuzovala při představení zcela nová konstrukce touchpadu, který nově není „klikací“ a odezva je pouze elektronická. Novinkou je také ForceTouch, které při silnějším stisku přináší další volby, například kontextové informace o určitém slově. Jak to funguje v praxi?

Překvapivě velmi dobře. Na klasické zatlačení reaguje touchpad vibrací a iluze kliknutí je dokonalá. Pod touchpadem je umístěno speciální zařízení, které má za úkol dokonale simulovat pohyby touchpadu a v případě kliknutí virtuálně tlačit proti vašemu prstu tak, abyste si mysleli, že se touchpad skutečně hýbe. Pokud byste nevěděli, že touchpad nelze stisknout, vůbec byste to nepoznali a ani byste tomu nechtěli věřit.

Stejné to bylo i u nás, a tak jsme MacBook úplně vypnuli, abychom se přesvědčili. Výsledek? Po vypnutí je touchpad jen rovnou nepohyblivou plochou, se kterou nelze nic dělat. V tomto ohledu tedy odvedl Apple perfektní práci.

To však není vše, díky senzoru síly dotyku lze dělat mnohem více věcí, než dříve. Při kreslení touchpad reaguje na různou sílu stisku a silnější zatlačení může vyvolat také kontextovou nabídku, třeba označením slova v Safari a silnějším zatlačením můžete význam slova vyhledat ve vyhledávači. Silnější zatlačení je nově interpretováno i jako zoom, třeba ve fotkách nebo mapách a není nutné používat pinch-to-zoom gesto. Čím silněji zatlačíte, tím rychlejší zoom je.

Technologie Force Touch je tedy velmi povedená, dotažená k dokonalosti a také praktická. Pod touchpadem se nenachází mechanické pohyblivé zařízení, které může potenciálně znamenat problém.

Nový MacBook na nás udělal velmi dobrý dojem. Designově i technicky. Obavy z klávesnice a nového touchpadu se nenaplnily, jedinou nevýhodou tak skutečně zůstává jediný konektor. Komu to ale nevadí, je ochoten překousnout zbytečně vysokou cenu a nepotřebuje nijak vysoký výkon, lze MacBook doporučit.

Diskuze ke článku
Lenovo_DooGee
V nadpisu mělo být spíš, že zaujme vysokou cenou... :)
Dychov
Redakce! Mám dotaz - čím je kryt display u tohoto macbooku? Je to plast (jako u airu) nebo sklo (jako u mbp)? Děkuji!
Petr
Hezký módní doplněk ale Apple to zabil vnitřnostma a cenou.
Martin P.
Myslím že další MacBook Air ,nebo next-gen MacBook Pro lidé nepotřebují ani nechtejí. Stejně jako 4K+ iMac.

Uživatellé čekají spíš na nástupce starého, ale plnohodnotného MacBook White a MacMini který v novém MBA a MM nástupce rozhodně nemá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze