Mapy od Applu označují Krym za ruské území, europoslanci vyzývají Apple k nápravě

41
Mapy od Applu označují Krym za ruské území, europoslanci vyzývají Apple k nápravě
  • Applu byl zaslán dopis vyzývající k úpravě označení v aplikaci Mapy
  • Podle Applu to nařizuje nová ruská legislativa
  • Google Mapy oblast označují jako „nedefinované území“

Možná jste v posledních dnech zaznamenali další kontroverzní téma týkající se Applu. Aplikace Počasí a Mapy od Applu totiž označují Krym za ruské území, a to i přesto, že jde podle většiny světových organizací o protiprávní anexi a jedná se o území ukrajinské. Cupertinská společnost je za to pochopitelně kritizována a podle Patently Apple již Apple vyzvalo 15 europoslanců, aby zástupci společnosti přehodnotili své stanovisko.

Apple tak obdržel oficiální dopis, v němž je požadována náprava a odstranění označení této oblasti za ruské území. Zástupce Ukrajiny pro EU, Mykola Tochytski, ve svém příspěvku na sociální síti Twitter kritizuje, že mezinárodní právo mělo být pro Apple důležitější než zisk.

V dopise se dále uvádí, že znepokojivé rozhodnutí Applu vyhovět nátlaku Ruské federace musí být zpochybněno. Krym má být podle něj a dalších v Mapách znovu označen za část Ukrajiny, nikoliv za území Ruska. Apple se k problému minulý měsíc vyjádřil. Podle zástupců společnosti je označení tohoto území za ruské vyžadováno přímo novou ruskou legislativou, která nařizuje Mapy upravit. Dále zde uvádí, že je za ruské území Krym označován pouze u těch uživatelů, kteří se nachází v Rusku. V neposlední řadě je zde také zdůrazněn úmysl zajistit zákazníkům Applu, aby si mohli užít používání Map a dalších Apple služeb kdekoliv na světě.

Zajímavostí, která by neměla zůstat bez povšimnutí je, že Google Mapy označují Krym za „nedefinované území“.

Diskuze ke článku
Andrej
Krym je Ruský, rozhodli o tom obyvatelia Krymu v referende
Pesedm
Na Krymu jezdila jen auta s UKR SPZ. Nenachází se tam žádný historický UKR hřbitov padlých. To že ho v roce 1954 nějakej pošahanej Chruščov ve vlastním zájmu UKR předal, je směšné. V roce 1991 se tam konalo referendum, ale Jelcin s průhlednou vodou to neřešil. Další referendum 16. března 2014 si lidé určili kde chtějí být. Krym byl, je a bude Ruský. A nikdo z něho se zpět na Ukrajinu neplavil.
Tomáš
Jsem rád, že i zde je spousta lidí, kteří nejsou stádečko USA... Takže to, co zde zaznělo rád kvituji - Krym byl, je i bude Ruský.
Luboš
Obyvatelia autonómnej republiky Krym sa referendom rozhodli vrátiť k Rusku, a žiadni europoslanci, ukrajiská vláda, ani američania s tým nič nespravia. A nezáleží čo o Kryme stále píše americká propaganda. Ale stále tu máme vojenskú anexiu Golanských výšin a Kosova, tie sú podla USA v poriadku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze