Novinky Sony Ericsson Xperia mini a Xperia mini pro oficiálně

12

Úspěšné miniaturní a stylové Xperie mini se dočkaly svých nástupců. Jména podobná, výbava značně odlišná. Novinky řádně provětrají střední třídu telefonů s Androidem. Je libo gigahertzový procesor s natáčením HD videa v kombinaci s malými rozměry?

Sony Ericsson Xperia mini - oficiální fotografie

Nástupci úspěšných jsou zde

Nikdo nepochyboval, že se loňské modely Xperia X10 mini a Xperia X10 mini pro dočkají svých nástupců. Oba se totiž těšily a stále těší značné oblibě. Jejich malinké rozměry a podařený vzhled spolu s velmi dobrou výbavou, které vévodí kvalitní fotoaparát, prostě zákazníky táhnou. O nástupcích se spekuluje s odmlkami již od konce loňského roku. Počínaje dnešním dnem je vše oficiální a velmi příjemným překvapením je, že se potvrdily takřka všechny funkce, o kterých se do této chvíle pouze spekulovalo.

Sony Ericsson Xperia mini pro - oficiální fotografie

První věcí, která vás překvapí, je pojmenování nástupců. Je totiž skoro úplně shodné. Z názvu vypadlo jen označení X10. Na jednu stranu to způsobí chaos, protože při hledání jednoho modelu narazíte i na první verzi. Na straně druhé však stojí fakt, že kdo je se s prvním malými Xperiemi spokojen, zajde jen do obchodu a pořídí o rok mladší model. Nic víc nemusí řešit. Pro úplnost tedy dodám, že dnes představené telefony nesou jména Xperia mini a Xperia mini pro.

Sony Ericsson Xperia mini - oficiální fotografie

Jsou opravdu tak mini?

Nyní se již zaměřím na samotné telefony a začnu klasicky rozměry. Nabízí se totiž otázka, zda novinky po právu využívají přívlastek mini. Odpovědí je jasné ano, ačkoli jsou samozřejmě o něco větší, než předchůdci. Xperia mini nabízí rozměry 88 x 52 x 16 milimetrů. Na výšku nabrala 5 milimetrů a 2 milimetry navíc má v šířce. Hloubka zůstala shodná s modelem X10 mini. Hmotnost u Xperie mini je 94 gramů, což je o pouhých 6 gramů více než u X10 mini. Xperia mini pro se pak chlubí s rozměry 92 x 53 x 18 milimetrů. Je tak o 2 milimetry vyšší a o jeden milimetr širší a tlustší než předchůdce.

Sony Ericsson Xperia mini pro - oficiální fotografie

Design novinek hodně vychází z předchůdců. Zejména pak zadní strana s typickým prohnutím a výměnnými barevnými kryty je takřka shodná. Přední strana vypadá taky podobně a největší odlišností budou především klávesy pod displejem. Nově je totiž klávesa Zpět a Menu senzorová. Klasickým tlačítkem zůstalo jen to, které vás vrací domů či vyvolává nabídku spuštěných aplikací. Taktéž hardwarová QWERTY klávesnice u modelu Xperia mini pro vypadá na první pohled identicky. Díky větším rozměrům ale vyzbylo místo na kompletní směrové šipky a tlačítka se speciálními znaky.

Sony Ericsson Xperia mini a Xperia mini pro

1 GHz procesor, lepší displej, HD video a další novinky

Nyní se už dostanu k inovacím, které se nesou prakticky jen v dobrém světle. Displej narostl na rovné 3 palce. K ideálu ještě dvě desetinky chybí, nicméně nelze mít vše. Zlepšilo se samozřejmě i rozlišení, které činí standardních 320 x 480 pixelů a na třech palcích vykouzlí jemnou podívanou. Displej je jinak typu TFT s technologií Sony BRAVIA, zobrazí až 16 miliónů barevných odstínů a dotyková technologie je samozřejmě kapacitní. S většími nároky logicky roste i spotřeba. Nově jsou tak malé Xperie vybaveny akumulátory s kapacitou 1200 mAh.

Dostávám se zřejmě k nejpodstatnější novince, k procesoru. Ve střední třídě jsme stále zvyklí na takt okolo 600 MHz, v lepším případě 800 MHz. Xperia mini a mini pro se však rozhodly všem konkurentům vypálit rybník a řádně zatopit i modelům z vyšších tříd. Nabídnou totiž procesor taktovaný na 1 GHz. Ve spojení s menším displejem se bude jednat pravděpodobně o velmi rychlé stroje. Nijak omezování nebudete pamětí RAM, která činí 512 MB. Interní paměť je pak 320 MB a v základním balení najdete 2 GB paměťovou kartu. Operačním systémem je samozřejmě Android v nejnovější verzi 2.3 Gingerbread. Dle prvních fotografií je patrné, že speciální prostředí pro menší Xperie zůstalo zachováno. Uvidíme, zda výrobce vylepšil situace okolo widgetů.

Jistou proměnou prošel i fotoaparát. Rozlišení však zůstalo stejné. Opět tedy 5 megapixelů s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Nezbývá než doufat, že výrobce naváže na perfektní kvalitu výsledných snímků, kterou se chlubí předchůdci. Inovace přichází u videa, které bude možné nahrávat v HD rozlišení (1280 x 720 pixelů). Nové malé Xperie se tak stávají nejmenšími telefony s Androidem, které dokáží zaznamenávat video v tak vysoké kvalitě.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia mini

Kompletní specifikace
Konstrukce88 × 52 × 16 mm, 99 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 QSD8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, ?

Zbylé funkce již víceméně kopírují loňské modely. Proč také ne, vždyť nic zásadního rozhodě chybět nebude. Xperia mini a Xperia mini pro nabídnou rychlé datové přenosy HSDPA s HSUPA, Wi-Fi i GPS. Vzhledem k novému Androidu nechybí ani možnost šířit signál Wi-Fi prostřednitvím hot-spotu. U navigace nebudete muset spoléhat jen na Google, ale bude připravena i aplikace Wisepilot. V základní výbavě najdete FM rádio s RDS i několik 3D her. Z další softwarové výbavy potěší přítomnost programu Office Suite a antiviru McAfee. Proměnou prošla také aplikace pro Facebook. Ta je nyní ještě více provázána s prostředím a vy můžete jedním klikem sdílet například právě přehrávanou skladbu. Tuto vymoženost nabídnou malé Xperie jako první a časem by se ji měly dočkat i modely z vyšších tříd.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia mini pro

Kompletní specifikace
Konstrukce92 × 53 × 18 mm, 136 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, ?

Nové malé Xperie vypadají bezpochyby velmi dobře. Zaujmou malými rozměry a výbavou, která všechny konkurenty převyšuje. Xperia Mini Pro pak vytahuje trumf v podobě hardwarové klávesnice, která se dnes čím dál více oceňuje. Oba modely se začnou prodávat během třetí čtvrtletí. Ceny prozatím známé nejsou.

Diskuze ke článku
finger
Takže velikostně jsou prakticky stejný jako Xperia X8?
pasa
Chcela som si kúpiť xperiu 10 mini pro, ale teraz som na vážkach, či nemám radšej počkať na novší model z tohto roku. Hlavne keď nikde ešte nie je cena.
Michal Pavlíček
Velikost rozhodně není stejná. Na výšku má Xperia X8 99 milimetrů a nová Xperia mini 88 milimetrů. To je rozdíl více než jednoho centimetru.
jaroush
Konečně

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze