Nové BlackBerry Z10: naše první dojmy a fotografie z Amsterdamu

Stejně jako minulý rok jsme i letos vyrazili do Amsterdamu na vývojářskou konferenci BlackBerry 10 Jam Europe, a tak zde máme mnoho příležitostí vyzkoušet si na živo zbrusu nové BlackBerry Z10 s operačním systémem BlackBerry 10. Jak na nás zapůsobil přístroj, který má vrátit BlackBerry na výsluní?

BlackBerry Z10 je zbrusu nový smartphone, který společnost BlackBerry představila teprve před pár dny. Jedná se o první dostupné zařízení s operačním systémem BlackBerry 10. Hned druhý den po představení se BlackBerry Z10 začalo prodávat ve Velké Británii, aby se v následujících dnech pomalu dostávalo na další trhy. Do České republiky se BlackBerry Z10 dostane až na začátku března, my jsme se na něj však zajeli podívat již nyní, a to přímo do Amsterdamu, na vývojářskou konferenci BlackBerry 10 Jam Europe.

BlackBerry Z10 - oficiální fotografie

Žádné pádlo

Začneme nejdříve klasicky zvenčí. Jak působí BlackBerry Z10 v ruce? Se svými rozměry 130 × 65,6 × 9,7 mm a hmotností 135 gramů se rozhodně nejedná o žádného přerostlého obra s pětipalcovým displejem a osobně tento fakt velmi vítám. Nikdy jsem moc nechápal jak někdo může normálně používat zařízení s obrazovkou pět palců a výše, a BlackBerry Z10 tak se svým 4,2" displejem zcela splňuje limity mnoha uživatelů pro pojem "kapesní zařízení".

TIP: přečtěte si kompletní představení BlackBerry 10

V ruce působí BlackBerry Z10 tedy velice příjemně. Zčásti je to díky příjemným rozměrům, velkou úlohu v tom však také hraje materiál, ze kterého je vyroben zadní kryt zařízení. Jedná se o plast potažený vrstvou podobnou gumě. Přirovnat bychom to mohli k povrchové úpravě soft-touch, ale pocit je mnohem "gumovější". Celkový výsledek je však takový, že telefon sedí v ruce jako přikovaný. Dlouho jsem neměl v ruce telefon, u kterého bych měl tak jistý úchop, a za to rozhodně BlackBerry dávám palec nahoru.

A nyní již k samotným útrobám BlackBerry Z10. Kompletní specifikace čítající například výkonný dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 s taktem 1,5 GHz, 2GB RAM nebo 8Mpx fotoaparát, naleznete v našem katalogu. Jak ale funguje samotný systém? Jedním slovem - skvěle. Vše je perfektně rychlé a svižné, odezvy aplikací jsou okamžité a nesetkáte se žádným sekáním. Stejně tak celé prostředí je perfektně plynulé a krásně provázané. Označení "BlackBerry Flow" je zde naprosto na místě.

TIP: přečtěte si podrobné preview BlackBerry Z10

Rozený svižník

Systém BlackBerry 10 nabízí mnoho zajímavých funkcí mezi kterými nás zaujal například velice propracovaný úkolovník BlackBerry Remember nebo velice hluboká integrace frameworku pro sdílení obsahu nejen na sociální sítě. Za zmínku stojí rozhodně také nový internetový prohlížeč, který si v ničem nezadá s konkurenčními platformami a v neposlední řadě také obrovský počet aplikací, se kterými BlackBerry 10 vstupuje na trh. Konkrétně jich je již více než 70 000 a každý den přibývají další a další po tisících. Podrobné představení všech novinek systému BlackBerry 10 jsme vám přinesli v dřívějším článku.

Jediná věc, která dělá mnohým potenciálním zájemcům o BlackBerry Z10 skutečně vrásky, je výdrž baterie. BlackBerry Z10 je vybaveno akumulátorem o kapacitě 1 800 mAh, což se může zdát jako nedostatečné a některé zahraniční recenze toto také potvrzují. Neměli jsme však zatím BlackBerry Z10 tak dlouho, abychom mohli baterii jakkoli objektivně posoudit, takže na tuto informaci si budeme muset počkat do klasické recenze, na kterou se na mobilenet.cz můžete těšit již brzy.

Také v elegantní červené

Podrobně jsme pro vás nafotili také výjimečnou červenou verzi BlackBerry Z10, která ale není určena do volného prodeje. Dostanou ji totiž za odměnu vývojáři, kteří nyní vlastní zařízení Dev Alpha a publikovali do BlackBerry Worldu aplikaci. Červené BlackBerry Z10 pak dostanou výměnou právě za původní vývojářské zařízení Dev Alpha A, které jsme vám na mobilenet.cz také ukazovali. Červených "zet-desítek" bude vyrobeno 12 tisíc a v České republice jich bude jen pár. Zajímavostí červené verze je, že na rozdíl od černé je povrch těla telefonu lesklý a tvrdý, zatímco běžná verze má měkčený pogumovaný povrch, což je trochu škoda. Je to však daň za skutečně exkluzivní vzhled.

TIP: přečtěte si podrobné preview BlackBerry Z10

V dalších dnech si však vyzkoušíme Z10ku ještě podrobněji, a těšit se tak můžete i na další články a mimo jiné i na videopohled. Zatím se nás můžete ptát na to, co vás ohledně BlackBerry Z10 a systému BlackBerry 10 zajímá. Vše můžeme hned vyzkoušet přímo zde v Amsterdamu a odpovíme vám v diskuzi.

Technické parametry BlackBerry Z10

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 65,6 × 9,7 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,2" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2013,
Diskuze ke článku
milans
aha, Jiayu G3 v cervenom...;-)
m
uz se vi jak to bude s BIS,BES ? je stale potreba to mit aktivovane a i kdyz bych chtel pouze pouzivat wifi bez dat?
mara
A baterie je vyměnitelná?
rezi
škoda že nejsem vývojář :-( ta červená Z10 je luxusní...budu se muset spokojit s bílou.
Můj dotaz je jak fungují Android aplikace na BB10? plnohodnotně, a nebo to jsiu nějaké náhražky?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze