Kolik stojí výroba BlackBerry Z10? CNN to spočítalo

2

CNN určitě znáte jako jeden z největších zpravodajských serverů na internetu. Tato webová odnož známé televize se však ve svém ekonomickém okénku nedávno podívala na to, kolik asi stála výroba BlackBerry Z10.

V souvislosti s tím, zda koupit či nekoupit BlackBerry Z10 zaznívá z druhého tábora silný argument v podobě ceny. Ano, je pravda, že si kanadský výrobce nechá říci opravdu dost (cca. 15 tisíc korun), na druhou stranu rozhodně není jediný výrobce, který se snaží vygenerovat co nejvyšší marže. Jaká je ale skutečná výrobní cena takového zařízení?

BlackBerry Z10 na živých fotografiích

TIP! Videopohled: podrobně jsme vyzkoušeli BlackBerry Z10 a BlackBerry 10

Přibližnou odpověď nám dá analýza CNN. Ekonomická redakce si nechala od známých UBM TechInsights jeden exemplář rozebrat. Poté se vydala zjistit cenu každého komponentu. Nejdražšími položkami jsou dotykový displej s technologií IPS a rozlišením 1280×720 pixelů a dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus (2×1,5 GHz), které oba shodně stojí 26,50 dolarů. Dále oba fotoaparáty, tedy 2 Mpx přední kamerka pro videochat a hlavní 8 Mpx snímač na zadní straně dohromady stojí 30 dolarů. Pouhých 9 dolarů stojí paměťový čip (interní paměť) s kapacitou 16 GB. Další důležité kusy, jako je baterie, komunikační čipy a RAM kombinují náklad 21 dolarů. Šasi a další elektronika dají v konečném důsledku součet 154 dolarů. Tato suma ale samozřejmě není konečná, jelikož nezahrnuje poplatek výrobci, který musí BlackBerry zaplatit za kompletaci a dodávky do obchodů a samozřejmě v této,částce nejsou zahrnuty náklady na vývoj a podporu. Není bez zajímavosti, že čistá cena součástek v Apple iPhonu 5 je asi 139 dolarů. Rozdíl zhruba odpovídá lepšímu displeji a vyšší kapacitě baterie a lepšímu čipsetu v BlackBerry Z10.

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
Martin
Fakt užitečný článek. Jáká, že je hodnota jeho autora? Asi tak 3000Kč, bo to je jen pár kilo masa, trocha vnitřnosti a pár kosti ...
Ami
Celkem se mi líbí tyto články, ale všichni počítají jen to, z čeho se telefon skládá. Potom se musí zajistit různé další věci, jako je třeba doprava do jiných zemní, tedy naskladnění, pronájmy takových centrálních skladů, také vývoj a desingování telefonu není zadarmo (zde to platí v prvních fázích), poté pracovní síla (továrny). a mnoho dalších aspektů..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze