Nová vychytávka iPhonů 16 brzy ztratí svou exkluzivitu. Kdo se jí inspiroval?

3
Nová vychytávka iPhonů 16 brzy ztratí svou exkluzivitu. Kdo se jí inspiroval?
Fotografie: Apple
  • Nové tlačítko, tzv. Ovládání fotoaparátu se u Applu dlouho neohřeje
  • K představení stejného či velmi podobného prvku má dojít také hned u několika čínských značek

Zatímco v minulosti disponovalo dedikovanou spouští fotoaparátu hned několik mobilů, dnes ji vnímáme jako něco speciálního, čím se dané smartphony významně odlišují od konkurence. Co je ale ještě víc než spoušť fotoaparátu? No přeci zbrusu nové Ovládání fotoaparátu, tedy praktické tlačítko, které Apple představil společně s iPhony 16.

Ovládání fotoaparátu se u Applu dlouho neohřeje

Hned na začátek uveďme, že Ovládání fotoaparátu (ano, tak se tlačítko v českém jazyce dle výrobce skutečně jmenuje) není pouhou spouští. Jedná se totiž o kapacitní senzor se schopností rozpoznat dotyk či gesto posunutí prstem po povrchu a zároveň fyzické tlačítko schopné rozpoznat zmáčknutí. Vše je navíc doplněno o haptickou odezvu. Odezva je tedy podobná jako například touchpadu u MacBooku. Při jemném stisknutí se objeví animované vizuální rozhraní v dané oblasti a dojde k aktivaci fotoaplikace. K pořízení snímku je pak nutné fyzicky zmáčknout tlačítko a k odstartování záznamu videa jej na chvíli podržet. Spolu s chystanou aktualizací pak má dorazit možnost uzamknout zaostření. Apple stejně tak prezentoval možnost rychlé změny úrovně přiblížení, přepnutí objektivů či úpravu expozice a bokeh efektu během focení portrétů. Pochopitelně bude k dispozici také několik dalších funkcí, avšak co je nejdůležitější, Apple nezůstane jediným výrobcem, který podobné funkcionality nabídne.


Jak nyní informoval známý leaker na sociální síti X, Oppo u svého Find X8 nabídne velmi podobné tlačítko. Mezi značkami, které mají velmi brzy představit vlastní alternativu, najdeme také Realme a značku Nubia. Je až neuvěřitelné, s jakou rychlostí se nového trendu uvedeného společností Apple chytnou další výrobci, kteří rychle přispěchají s něčím podobným, stejně jako tomu bylo u některých značek v případě příchodu Dynamic Islandu, který se však jako nijak revoluční neosvědčil. Do komentářů nám můžete napsat, zdali považujete nové Ovládání fotoaparátu za něco, co byste využili, nebo se jedná spíše o zbytečnost.

Diskuze ke článku
Patrik Čech
Patrik Čech
Upřímně mi to tlačítko přijde trochu meh. Kdyby to bylo asi jako Sony tak možná fajn. Ale tohle tlačítko má až moc funkcí. Zbytečně moc funkci. Nastavit si například fotografický styl mi přijde dotykem rychlejší než tlačítkem. Ale uvidíme. Táta má předobjednaný zaklání iPhone 16, tak to vyzkouším. Ale stejně, Já nic tahového nepotřebuji. Když se o tom mluvilo ještě jako u únicích přišlo mi to fajn, ale teď ni to přijde meh. Stejně jako akční tlačítko co mám na 15 Pro. Absolutně ho nepoužívám. Režim mám porad nastavený na tichý, když někdo volá nebo píše tak mi vibrují hodinky. A nastavení na foťák taky nic moc.
Liberec Gecko
Liberec Gecko
v dobe kdy vetsina lidi foti svisle to postrada svoje kouzlo. Pokud foti amater, nebude si u fotek nic nastavovat.. takovy clovek foti na automatiku.. a profik si vezme kvaltni fotak a ne telefon. Co se tyce ostatnich znacek - sony to ma davno, ostatni to zkopirovali rychle, protoze se o tom mluvilo uz pul roku, ze to nove iphony budou mit..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze