Nokia v létě ukončí dodávky smartphonů se Symbianem

30

Nokia zatloukla poslední hřebík do rakve kdysi nejpopulárnějšího operačního systému pro smartphony. Oznámila, že od léta již nebude dodávat další telefony s operačním systém Symbian, který byl již v minulosti přejmenován na Nokia Belle. Posledním představeným telefon běžícím na této platformě byla v loni Nokia 808 PureView.

Nokia v průběhu minulé dekády byla největším výrobcem smartphonů na světě. Nepodařilo se jí však se Symbianem zachytit nástup dotykových smartphonů a od té doby jí ujížděl vlak a podíl Symbianu začal strmě padat a nyní je na pokraji vyhynutí.

Tip: Symbian je oficiálně mrtvý: Nokia 808 PureView byla poslední

Poslední symbianový smartphone Nokia 808 PureView

Ve snaze získat zpět své ztracené pozice vsadila Nokia na operační systém Windows Phone od Microsoftu, který je v tuto chvíli jedinou platformou, kterou Nokia používá. S jeho nasazením společnost koketovala již v roce 2011. Nakonec však ještě v červenci 2012 představila svůj revoluční fotomobil Nokia 808 PureView, protože nebylo možné jej v krátké době předělat na Windows Phone. Jeho plnohodnotného ekvivalentu s Windows Phone 8 bychom se měli dočkat až v následujících měsících.

Tip: Nokia Lumia s 41Mpx fotoaparátem: další foto (aktualizováno)

Ještě v posledním čtvrtletí loňského roku prodala Nokia celosvětově 2,2 milionů smartphonů se Symbianem. Letos na konci ledna však v tiskové zprávě k výsledkům hospodaření za 4Q 2012 oficiálně potvrdila, že Nokia 808 PureView byla poslední symbianový telefon, který firma uvedla na trh. Stále však vyráběla některé ze starších modelů. Jejich výrobu však nyní definitivně ukončí a nadále se bude věnovat výrobě modelových řad Lumia s Windows Phone, Asha s vlastním operačním systémem, a samozřejmě také nejjednodušších modelů s taktéž vlastním systémem Series 40.

Zdroje: pocketnow.com

Diskuze ke článku
Hadas
Škoda ho :-( příští týden opouštím svojí starou E66.. Nejsmutnější je, že ostatní systémy dodnes nemají některé základní funkcionality Symbianu, případně je dohání řešení třetích stran po jailbreaku, rootu apod...
AndyMan
Dobře jim tak... Ať jdou do háje s Windows... Symbian je u ledu, Android jim nevoní tak ať si trhnou! :/
MoB
Smartphonů se Symbianem? A není to protimluv? :)
A_P_H
Né!! Symbian je pro mě lepší než Android :( škoda že končí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze