Symbian končí, update FP2 byl úplně poslední

35

Bylo to jen otázkou času, vypadá to však, že máme nepřímo potvrzen konec operačního systému Symbian. Poslední předpokládaná aktualizace pro Belle, Feature Pack 2, je venku a systém už bude nadále pouze ve stádiu údržby, bez dalších větších aktualizací a vylepšení.

Tato informace nepřímo vyplula z konverzace jednoho vývojáře s podporou finského výrobce Nokia. Na svůj zaslaný nápad na vylepšení obdržel vývojář jednoduchou odpověď, kterou lze vidět na obrázku níže. V ní se píše, že už výrobce neplánuje žádné další aktualizace a novinky, jelikož bude Symbian nadále ve stádiu údržby.

TIP: Feature Pack 2 ke stažení, podívejte se na ukázku.

Tento krok byl nevyhnutelný už od oznámení poslední aktualizace, tehdy ještě označené jako Symbian Donna. Nokia se nyní maximálně soustředí na Windows Phone 8 a smartphony s jeho podporou, takže se majitelé zařízení se Symbianem mohou nejspíše těšit už jen na menší záplaty a opravy.

Zdroje: phonearena.com, developer.nokia

Diskuze ke článku
kasoun1
Vždy jsem měl telefon Nokia.Jako první 5110, pak N73 a nyní E7. Vždy jsem byl spokojen s kvalitou,vybaveností přístroje, podporou výrobce. To že symbian končí, je snad logicky dané, nic netrvá věčně. Ale tím, že tento konec ohlásila Nokia o rok dopředu, si sama vykopala vlastní hrob. Svoje věrné zákazníky a příznivce vlastně nahnala do náruče Samsungu, který po ní převzal vedení na trhu. Nedovedu si vysvětlit proč poslední roky zaspala ve vývoji skoro všeho, když byla vždy hlavním tahounem udávajcím směr. Wokna v Nokii jsou z nouze cnost, navigace a mapy od Nokie jsov slabou záplatou za ztrátu vedení jména na trhu. Snad se proboha jednou nedočtu v testech pneumatik, které možná začnou znovu vyrábět jako hlavní produkt, že jsou na posledním místě v testu a že je přeskočil nějaký výrobce z Koreje, nedej bože třeba Samsung.
Symbianak
... at jdou do haje,takovej dobrej system a oni ho zabili!
mysak85
tak mohu rici, ze nokie n8 je moje posledni nokie, sbohem symbiane, byl jsi system ktery jsem mel rad ale je na case prejit k androidu kdyz konkurence nic jineho nema (ios a windows phone nepocitam, to jsou smejdy tisicileti...)
Ystrem
Pokud clovek nechce WP,iOS,Android tak zbyva jedine BB10 nebo feature foune...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze