Symbian je oficiálně mrtvý: Nokia 808 PureView byla poslední

38

To, co už dlouho viselo ve vzduchu, je oficiálně venku. Více než čtvrt století dlouhá historie operačního systému Symbian se definitivně uzavírá. Nokia v tiskové zprávě k výsledkům hospodaření za 4Q 2012 oficiálně potvrdila, že loňský model Nokia 808 PureView byl poslední symbianový telefon, který firma uvedla na trh.

"Během našeho přechodu na Windows Phone v průběhu roku 2012 jsme pokračovali v dodávání zařízení založených na Symbianu. Nokia 808 PureView, zařízení, které představuje naše zobrazovací technologie, a které přišlo na trh v polovině roku 2012, bylo posledním symbianovým telefonem od společnosti Nokia." píše se v tiskové zprávě.

Tip: Nokia ve 4Q 2012 po dlouhé době v zisku. Prodala přes 4 milióny Lumií

V průběhu minulé dekády byla Nokia díky Symbianu největším výrobcem smartphonů na světě, ale nepodařilo se jí zachytit nástup smartphonů s dotykovými displeji a od té doby Symbian ztrácel své pozice. Některé z nejvýznamnějších telefonů v historii Nokie, počínaje 9210 Communicator z roku 2000, byly postavené na Symbianu. Nezapomenutelné zůstávají modely E61, který stál u boomu komunikátorů nebo N95 a N8, kteří byli ve své době králi fotomobilů.

Tip: Přečtěte si, jak jsme testovali krále fotomobilů Nokii 808 PureView

S nasazením Windows Phone začala Nokia koketovat na počátku roku 2011 a v současnosti je operační systém od Microsoftu jedinou platformou pro smartphony, kterou Nokia používá. Posledním představeným symbianovým smartphonem byla v loni představená Nokia 808 PureView, tedy v době, kdy již bylo o osudu Symbianu rozhodnuto. Použití v té době již odepsaného operačního systému však bylo dáno tím, že technologie PureView, která přinesla do té doby v mobilním telefonu nevídané rozlišení 41 Mpx, byla připravena pro Symbian a nebylo jí možné tak rychle převést na Windows Phone.

Nokia 808 PureView je posledním smartphonem se Symbianem

Kromě Nokie 808 PureView se však stále ještě doprodávají i některé starší modely se Symbianem a ze statistik našich operátorů víme, že jde dokonce o nejprodávanější telefony na našem trhu. Řeč je například o modelu 5230 nebo 500. Podle Nokie se v posledním čtvrtletí loňského roku prodalo celosvětově 2,2 milionů smartphonů se Symbianem. Zároveň však očekává, že se podíl prodaných symbianových telefonů v prvním čtvrtletí 2013 výrazně sníží.

Technické parametry Nokia 808 PureView

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 60,2 × 13,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (640 × 360 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 152 × 5 368), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2012, 11 250 Kč

Zdroje: pocket-lint.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Xzeit
Dobře, no tak co se dá dělat, bohužel...měli symbian nadále vyvíjet...je to skvělý systém. Škoda...
A co bude dál? Jak to bude s podporou hlavně posledních Symbiánových telefonů?? Doufám že budou vydávat updaty aspoň pro Nokii 808 PW. Škoda, že to takhle skončilo....třeba se vývoje symbiánu chytnou nějací fandově a nakonec z toho bude takový oupen-source systém jako je Android. Pokud budou ve WIN8 implementovány VŠECHNY funkce známe ze symbiánu, OK. Jak hardwarové, tak softwarové....
Albert
Budu se držet Symbianu, dokud to půjde. Dokonce jsem si kvůli tomu nechal spravit N73. Ty dotykové placky bez tlačítek nejsou ono. Nejlepší je mít smartphone se Symbianem s kombinací dotyku a HW QWERTY. Proč Symbian? Protože umí věci, které leckteré smartphony neumí dodnes a navíc jeho používání není závislé na internetu.
Ado
Snažím sa dať plusko Tomášovi, ale stále mi to dáva užívateľovi Jura - ako je to kruci možné?!
n7610
žádný ze systému kromě symbianu neumí probudit telefon z vypnutého stavu což je obrovské plus pro buzení, nechápu v čem je takový problém toto do nových systému dostat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze