Nokia 808 PureView proti kompaktu a zrcadlovce (srovnání)

V současné době kraluje fotomobilům Nokia 808 PureView. Její špičkový fotoaparát oslní 41 megapixely a také speciálním PureView módem, který skládá každý pixel na fotografii z několika dalších subpixelů a také bezztrátovým digitálním zoomem. Jak ale obstojí ve srovnání s kompaktem a zrcadlovkou? Opravdu se jim může fotomobil vyrovnat?

Nokia 808 PureView se na trh v České republice dostala koncem léta. Mohli jste si tedy přečíst podrobnou recenzi a také článek, který se speciálně zabýval technologií PureView. Rovněž jsme před několika týdny připravili srovnání s dalšími dobře fotícími telefony. Častokrát se však objevují informace, že 808 předčí běžné kompakty a v některých ohledech takřka konkuruje velkým zrcadlovkám.

My jsme se tak rozhodli, že tuto skutečnost ověříme. Redakční Nokii jsme postavili ve fotosouboji proti kompaktu a zrcadlovce. Kompakty zastupoval Canon PowerShot S90 a zrcadlovky Canon EOS 5D Mark II s objektivem Canon EF 24-70mm f/2.8L USM. Pořídili jsme několik porovnávacích snímků. Jelikož různá zařízení nabízí i různá rozlišení, snažili jsme se vybrat vždy nejbližší možné. Na první sérii snímků jsme na Nokii využívali PureView mód s rozlišením 8 megapixelů. Kompakt pořizoval snímky v 10 megapixelech a podobné rozlišení (11 Mpx) jsme nastavili i na zrcadlovce. U všech přístrojů jsme vždy nechali kompletní vyhodnocení scény na plné automatice, což především u zrcadlovky není zrovna typické použití. Obrázky se potom ukládaly do nejvyšší dostupné kvality JPEG formátu a nebyly tedy následně nijak upravovány.

1. část - Nokia vs. kompakt vs. zrcadlovka

Fotografie jsou řazeny následovně: Nokia 808, Canon PowerShot S90 a Canon EOS 5D Mark II.

Pokud jste si snímky prohlédli, jistě mi dáte za pravdu, že výkon Nokie 808 je úctyhodný a v rámci mobilních telefonů nikdy dříve nevídaný. Za dobrých světelných podmínek jednoznačně poráží kompakt lépe vykreslenými detaily. Podáním detailů se dokonce blíží drahé zrcadlovce a zejména lze pochválit velmi nízký šum a kvalitní postprocessing. V předposlední sérii lze dokonce zhodnotit, že Nokia poskytla lepší detaily, hlavně kvůli absenci stabilizace u zrcadlovky a tím pádem mírnému rozmazání snímku z ní. Nokia rovněž lépe hospodaří se světlem a lépe hodnotí scénu - zatímco z kompaktu jsou některé snímky přesvětlené, Nokia hodnotí scénu podobně jako zrcadlovka. Existují však situace, kdy Nokia ztrácí. Jde například o interiéry či šero, kde má tendenci sklouzávat k rozmazanému snímku, což je způsobeno zejména delší expoziční dobou. To lze nejlépe vidět na poslední sérii fotografií se slánkami. Pokud byste se však s telefonem zapřeli a nehýbali, byl by i tento snímek na poměry fotomobilů velmi kvalitní.

V hloubce ostrosti nemá zrcadlovka díky velkému čipu i objektivu konkurenci a Nokia i Canon PowerShot mají samozřejmě hloubku ostrosti nepoměrně větší. Všimnout si však lze přeci jen lepšího výkonu Nokie oproti kompaktu. 808 poskytne při stejné kompozici a automatickém nastavení rozmazanější pozadí i popředí a lépe tak vynikne focený objekt. Na fotomobil je to opět úctyhodný výkon. Při scénách s malou hloubkou ostrosti překvapí na poměry fotomobilů i poměrně hezký bokeh, i když fullframe zrcadlovce se samozřejmě ani náhodou nepřibližuje. Finské fotografce dělá problém zejména ostré protisvětlo, které snímek mnohdy na některých místech přesvětlí na úkor výsledné kvality. Zde si lépe vede jak zrcadlovka, tak kompakt s kvalitnější optikou. Hůře je na tom Nokia i při zaznamenávání scény s velkým rozdílem v osvětlení a kontrastu. Na fotomobil si však opět vede vysoce nadprůměrně.

2. část - Nokia vs. zrcadlovka s maximálním rozlišením

Druhé části srovnání se účastnila již jen dvojice Nokia 808 a Canon EOS 5D Mark II. Ptáte se proč? Porovnávali jsme maximální rozlišení, tedy 38 megapixelů v případě Nokie a 21 megapixelů u zrcadlovky. Kompakt už své maximum ukázal v prvním testu a zde by tak byla jeho účast zbytečná.

Fotografie jsou řazeny následovně: Nokia 808 PureView a Canon EOS 5D Mark II.

Porovnání detailů - druhé dvě fotografie jsou výřezem z prvních dvou při 100% přiblížení

Z druhé části srovnání, kde se proti sobě postavila už jen Nokia 808 a zrcadlovka, vychází dle očekávání lépe zrcadlovka Canon EOS 5D Mark II. Zde se naplno ukazuje výhoda velkého čipu a objektivu, čemuž malinký fotomobil jednoduše konkurovat nemůže a zákony fyziky oblafnout nedokáže. Zrcadlovka hospodaří lépe se světlem a nabídne také mnohem lepší detaily, které vyniknou například na fotografii s květem. Potvrzení dobře uvidíte také na předposlední sérii fotografií, kde se Nokia potýká při přiblížení s výrazným digitálním šumem. Největší rozdíl je vidět pak za umělého osvětlení, kde Nokia přidává už poměrně velké množství šumu.

Pokud bychom měli srovnání nějak shrnout, je Nokia 808 PureView opravdu špičkově fotící mobilní telefon, jehož výsledné snímky v mnoha situacích předčí obyčejné kompakty. Se zrcadlovkou také drží překvapivě statečně krok a rozdíl se naplno projeví až při porovnávání plného rozlišení, kdy Nokia více šumí. Je potřeba si ale uvědomit, že zrcadlovka v testu se nyní i s objektivem prodává za částku nad 85 tisíc Kč a porovnání tak ve výsledku vychází pro Nokii 808 PureView opravdu obdivuhodně dobře.

Diskuze ke článku
Hadas
Na mobil je to velká paráda...
jakal87
Kdyby to mělo andoid, tak je to jasné volba...
SJiri
808 fotí na mobil opravdu nádherně. Jen škoda, že fotograf nezkusil ze všech zařízení vymáčknout maximum s manuálním nastavením. Porovnání automatických režimů je všude po internetu dost...
xxxx
Na mobil fotí nokie opravdu luxusně. škoda že nokie nedokázalo skloubit techlogii pureview 1 (808) + Pureview 2 (lumia 920) dohromady. Výsledek by byl Prostě luxus. Itak ale díky fotu u mě jednoznačně vyhrává NOkia 808.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze