Nokia nabídne ukládání fotek do formátu RAW a unikátní Refocus

10

Fotomobily jsou stále lepší a lepší. Nokia nyní představila dvě funkce, které potěší všechny, kdo to s fotografováním na mobilních telefonech myslí skutečně vážně. Tou první funkcí je možnost pořizování snímků a jejich ukládání do formátu RAW. Druhou novinkou je aplikace Nokia Refocus, která nabídne možnost přeostřovat v už vyfocené fotografii.

Pokud se tváříte, že to s focením na telefonu myslíte vážně, tak pravděpodobně využíváte aplikací, jako je Nokia Pro Cam (dnes už Nokia Camera). A určitě to není špatná volba. Pokud to ale myslíte s focením na telefonu vážně, tak pokukujete pravděpodobně po nějakém lepším fotomobilu, třeba právě po Nokia Lumia 1020, či po nově představené Nokia Lumia 1520. Nokia dnes představila další novinky, které vás v tomto výběru pravděpodobně utvrdí.

Nokia Refocus

Tou první je možnost ukládat fotografie do formátu RAW (u Lumia 1020 a 1520), tedy jakýsi záznam hrubého materiálu, bez komprese a dalších zásahů, které vytváří formát *jpg, skterým následně už moc zázraků nevyčarujete. Ale u souborů RAW máte možnost do fotky při úpravách hodně zasáhnout, dramaticky měnit kontrast, snadno vyvážit bílou a další úpravy. Spousta fotografů vám asi potvrdí, že to bez toho nejde. Pokud fotograf nejste a nevyužíváte programů, jako jsou Photoshop nebo Lightroom, tak tuto funkci asi nepoužijete. Při focení do formátu RAW (*DMG) samozřejmě můžete ukládat i kopii v jpg, kterou pak snadno můžete nasdílet třeba do sociálních sítí.

Další překvapivou novinkou je aplikace Nokia Refocus. Občas se vám může stát, že vyfotíte fotografii a při prohlížení vás napadne, že jste třeba mohli zaostřit jinam (nebo to nezvládl autofocus). Tato aplikace vám dovolí pořídit fotografie a následně dostanete možnost si přeostřovat. Podobně to dělá zařízení Lytro, ale přece jen trochu jinak. Vypadá to, že aplikace prostě rychle vyfotí několik obrázků v řadě, akorát vždy s jinou hloubkou ostrosti a vy si pak následně můžete vybrat správné zaostření. Aplikace by měla být dostupná někdy během listopadu a zatím si můžete vyzkoušet její funkčnost na stránkách Nokia Refocus.

Zdroje: wpcentral.com, phonearena.com, pocket-lint.com, refocus.nokia.com

Diskuze ke článku
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Mno...Nokia mě pomalu začíná získávat zpět. Ještě doladit WP a jsem její.
Stanley
Pošilhávám po 1020 už delší dobu a asi svůj iphone 5s vyměním ;)
Roman
Ja uz vymenil iPhone 4 za nokii L 720, a muzu konstatovat ze sem naprosto spokojenej :).Mozna ma nekdo jiny nazor, to nikomu nevnucuji.
Morki
Ja vymenil iPhone 4s za 920 a sem taky spokojen, ale ipad bych za nic jinyho nevymenil

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze