Nokia Lumia 1020: první videa a screenshoty (10x aktualizováno)

S tím, jak se blíží představení nové Lumie s 41Mpx fotoaparátem, se objevují na internetu stále nové informace o této nové vlajkové lodi Nokie. Čerstvý únik zahrnuje potvrzení většiny specifikací telefonu a dozvěděli jsme se také, který operátor bude prodávat 64GB variantu novinky. Možná se jí dočkáme i u nás.

Aktualizováno 11. 7. 2013 18:00

Nokia Lumia 1020 byla oficiálně představena, informace uvedené níže už nejsou aktuální. Přečtěte si naše kompletní preview včetně technických specifikací.

Oficiální videa a nové screenshoty - Aktualizováno 11. 7. 2013 - 15:20

Dvě hodiny před začátkem tiskové konference tu máme ještě jeden únik, tentokrát v podobě screenshotů prostředí fotoaparátu a marketingových videí amerického operátora AT&T.

Screenshoty z prostředí fotoaparátu

Aktualizace 11. 7. 2013 12:40 - Nokia Lumia 1020 v celé své kráse

Představení Nokie Lumia 1020 se blíží, dělí nás už jen pár hodin. Úniky však neutichají a nyní se objevily tiskové fotografie. Známe tedy podobu, výbavu a nějaké to příslušenství. Finům se nový fotomodel příliš utajit nepodařilo. Jak se vám Nokia Lumia 1020 líbí?

Nokia Lumia 1020 - tiskové fotografie

Specifikace potvrzeny, bude i 64GB varianta - Aktualizováno 11. 7. 2013

Nokia Lumia 1020 bude představena v New Yorku už dnes v 17:00 středoevropského času. To však neznamená, že bychom se nemohli dočkat úniku dalších informací. Právě naopak. Pár hodin před představením unikly kompletní technické specifikace, na které se můžete podívat v našem katalogu mobilů a níže pod těmito odstavci. Zajímavé například je, že je telefon výrazně lehčí, než Lumia 920, potvrdila se ale bohužel absence bezdrátového nabíjení. Informace obsahují také potvrzení spekulací o štědré porci RAM paměti – 2 GB.

Potvrzeny byly i specifikace fotoaparátu, který má rozlišení 41 megapixelů a navíc i optickou stabilizaci. Zajímavého úniku podrobností jsme se dočkali i od operátora Telefónica, kterému proklouzla mezi prsty chystaná tisková zpráva. V ní oznamuje, že bude exkluzivně v Evropě a Jižní Americe prodávat 64GB variantu Lumie 1020 a je tedy velká šance, že bychom se od O2 mohli této varianty dočkat i u nás. Standardní paměť činí 32 GB a není rozšiřitelná pomocí paměťových karet.

Dnešní představení vám zprostředkujeme pomocí videa nebo textového on-line přenosu. Sledujte tedy v 17:00 mobilenet.cz pro čerstvé novinky.

Technické parametry Nokia Lumia 1020

Kompletní specifikace
Konstrukce130,4 × 71,4 × 10,4 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 712 × 5 360), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:03 hodin
DostupnostQ3 2013,

Aktualizováno 10. 7. 2013 - více fotografií externí baterie

Už zítra v podvečer dojde k oficiálnímu představení Nokie Lumia 1020. Ale to je ještě stále dost času, aby jsme mohli být svědky dalších úniků informací. Tentokrát se novinky netýkají až tak samotné Lumie, jako příslušenství, o kterém jsme vás informovali předevčírem. Jedná se o externí baterii s kapacitou 1020 mAh, která prodlouží výdrž telefon a zároveň takřka neomezí jeho používání, především pak fotografování. Pro tyto účely je externí baterie vybavena hardwarovou spouští, kterou můžeme konečně detailně vidět na nových snímcích. Zároveň je na těle externí baterie také micro USB konektor pro dobíjení a také zdířka pro upevnění stativu.

Nové informace (nejen) o fotoaparátu - Aktualizováno 9. 7. 2013

Další den, další únik, dalo by se říci. Tentokrát se v noci na světlo světa dostal kvalitní render, zachycující Nokii Lumia 1020 ve vší parádě, i s velkým modulem fotoaparátu na zádech. Potvrzeny byly i tři barevné varianty - bílá, černá a žlutá. Mnohem zajímavější informace jsme se dozvěděli o fotoaparátu. Ten totiž bude údajn kombinovat obě fáze PureView.

Samozřejmě zde nalezneme velký čip s rozlišením 41Mpx pro zoomování bez ztráty kvality, který bude za zhoršených podmínek kombinovat 7 pixelů do výsledného jednoho a výsledkem bude 5 Mpx snímek. To je fáze 1 PureView, kterou jsme mohli vidět u Nokie 808 Pureview, dosud stále nejlepšího fotomobilu. Lumia 1020 ale přidá také druhou fázi PureView, kterou Finové použili poprvé v Nokii Lumia 920, a novinka tak bude obdařena optickou stabilizací obrazu (OIS). Kombinace obou technologií by mohla slibovat vskutku ultimátní fotomobil. Nokia navíc přidá speciální aplikaci Nokia Pro Camera, ve které bude možno mimo jiné manuálně nastavit rychlost závěrky nebo manuálně ostřit.

Další informace zní neméně zajímavě. Lumia 1020 by se totiž měla stát prvním Windows Phone telefonem, který by měl disponovat 2 GB RAM. Díky updatu Amber už bude obsahovat například FM rádio a další nové funkce. Potvrzena byla integrovaná 32GB paměť bez možnosti rozšíření a mnohé jistě zamrzí informace o tom, že bezdrátové nabíjení Nokia tentokrát nezakomponovala do těla přístroje, ale bude dostupné skrze volitelné příslušenství.

Představení Nokie Lumia 1020 je naplánováno na 11. července, kdy se dozvíme kompletní specifikace novinky.

Aktualizováno 8. 7. 2013

Pár dní před představení se nám snad již konečně ustálí jméno telefonu. Nakonec půjdu o Nokii Lumia 1020, což potvrdily dvě uniklé fotografie, které na Flickr vypustil Joe Belfiore, manažer Windows Phone u Microsoftu. První fotografie má rozlišení 2947 x 1658, druhá pak 2352 x 1568, což jsou typické hodnoty pro PureView módy od Nokie. Další novinkou je pak odtajnění fotografie hybridní nabíječky pro Lumii 1020. Jde o kryt s externí baterií, který však má otvor pro velký fotoaparát a rovněž tlačítka. Hybridní nabíječku tak bude zřejmě možné nasadit na Lumii 1020 a přesto ji nadále takřka bez omezení používat.

Tajná, hybridní nabíječka pro Lumii 1020

Aktualizováno 6. 7.

Jak se blíží představení nové Nokie se špičkovým fotoaparátem, které je plánováno na 11. července, uniká do médií stále více informací. Tentokrát zde máme detaily o ceně a chystaných barevných variantách. Zdroje mluví o cenovce 602 dolarů, tedy necelých 15 tisících korunách s DPH, což je očekávaná hodnota. Barevné varianty taktéž nepřekvapí, ze začátku bude dostupná bílá, černá a žlutá verze, další se možná později přidají. Zajímavé je, že na posledním úniku se opět nová Nokia jmenuje Lumia 1020, a nikoliv 909 dle předchozích informací. Jak to bude doopravdy, se tak dozvíme zřejmě až příští týden.

Screenshot z ceníku nové Nokie Lumia s 41Mpx fotoaparátem

Aktualizováno 4. 7. 2013 22:00

Podle posledních informací z Twitter účtu @evleaks se bude nový špičkový fotomobil jmenovat nikoliv Lumia 1020, ale Lumia 909. Uvidíme, zda se tentokrát tento obecně velmi spolehlivý zdroj trefí. Unikla znovu i fotografie zadní části telefonu, která ale už pro nás není překvapením, protože design už známe z dřívějších špionážních fotografií.

Aktualizováno 4. 7. 2013 - tisková fotografie

Díky Twitter účtu Evleaks jsme se dnes dočkali úniku vůbec první tiskové fotografie, která zachycuje chystanou Nokii Lumia 1020, jak se novinka, dříve nazývaná EOS, má jmenovat. Design nijak nevybočuje z řady Lumia, což už víceméně potvrdily špionážní fotografie, které unikly dříve a najdete níže v tomto článku. Na uniklém obrázku je zároveň vidět přítomnost vylepšené aplikace fotoaparátu Nokia Pro Cam. K představení nového modelu s 41megapixelovým fotoaparátem dojde za týden, tedy 11. července.

Nokia Lumia 1020

Aktualizováno 20. 6. 2013

Nokia nyní vypustila další teaser, který láká na brzké představení nové Lumie. Jak můžete vidět, je z něj patrné, že i další fotomobil od Nokie nabídne rozlišení 41 megapixelů.

Původní informace z 13. 6. 2013

Podle vizileaks, který patří mezi hlavní zdroje úniků o Lumii EOS, se bude novinka na první pohled podobat právě loňskému nejvyššímu modelu Lumii 920. Při bližším pohledu však uvidíte, některé změny. Tím nejviditelnějším rozdílem je, že Nokia přesunula své logo na střed a změnila se i pozice přední kamery.

Na fotografiích, které již vizileaks zveřejnil dříve, je jasně patrné, že ty největší rozdíly uvidíte z boku a zezadu. Lumia EOS dostane na záda výrazný hrb, kde se bude skrývat výkonný fotoaparát. Bude zajímavé jí porovnat se Samsungem Galaxy S4 Zoom, který má obdobný hrb, kde se skrývá výsuvný objektiv.

Tip: Nokia Lumia s 41Mpx fotoaparátem: další foto (aktualizováno)

Z toho, co víme, by měla Lumia kromě 41Mpx fotoaparátu (dokáže zároveň pořizovat 35 Mpx fotografie a 5 Mpx fotografie pro rychlé sdílení na sociálních sítích) s xenonovým bleskem nabídnout AMOLED displej s rozlišením 768 x 1280, dvoujádrový procesor, 2 GB RAM, 32 GB vnitřní paměť (slot na paměťové karty bude chybět), FM rádio a Windows Phone 8 verze 8.0.10322.71. Tělo by mělo být jako tradičně vyrobeno polykarbonátu.

To, že se Lumia EOS skutečně blíží mílovými kroky, signalizuje pozvánka, kterou dnes Nokia rozeslala médiím. Zve na ní na tiskovou konferenci, která se bude konat v New Yorku 11. července v 11 hodin (17:00 našeho času).

Zdroje: wpcentral.com, conversations.nokia.com, twitter.com, wpcentral.com, nokiapoweruser.com, wpcentral.com, unleashthephones.com, wpcentral.com.feeds

Diskuze ke článku
Ami
Následující měsíc to bude zajímavé, konference se začínají množit. :)
14mirko
no obdobny hrb je trosku prehnane...na nokii 808 a podla fotiek aj na eos ten fotak sutocne trosku vycnieva ale na samsungu je to ovela vacsie..az tam sa da hovorit o hrbe.
Ingo
tak Nokia má po delší době skvělé mobily - 925 a EOS. šamšunt dostává ránu každým dnem od Sony, HTC, nyní Nokie - to je dobře.
Jirka
Další krám do garáže Nokie!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze