Stephen Elop odpovídá na otázky ohledně Lumie 1020 (video)

11

Na tiskové konferenci představila finská Nokia minulý týden po dlouhé době opravdu klíčový fotomobil – novou Lumii 1020. Přímo v místě konání, v americké metropoli New York, kolegové ze zahraničních redakcí vyzpovídali samotného CEO Nokie, Stephena Elopa, který jim řekl pár zajímavých slov ohledně ostře sledované novinky.

Příležitost v New Yorku natočit rozhovor s mužem číslo jedna současné Nokie dostali redaktoři dvou významných serverů The Verge a Engadget. Stephnu Elopovi samozřejmě položili spoustu zvídavých dotazů, na které, jak už to tak většinou bývá, tento muž odpovídal povětšinou neoblíbeným PR jazykem. Nicméně i tak v obou rozhovorech najdete některé zajímavé odpovědi na otázky, které jste si možná po představení fotomobilu Lumia 1020 pokládali.

Nokia Lumia 1020 - oficiální fotografie

Preview - Nokia Lumia 1020: 41 milionů důvodů pro fotografování

Jenom připomeňme, že Lumia 1020 přichází s nezměněným designem (alespoň při pohledu zepředu), a navazuje tak na linii, které se Nokia drží již dlouho, prakticky od modelu N9 s MeeGo OS. Její výbava přináší například 4,5 palcový AMOLED displej s HD rozlišením, dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus, 2 GB RAM a také baterii s kapacitou 2000 mAh. Vše ovládá operační systém Windows Phone 8.

Nejvytíženějším mužem tiskové konference Nokie k představení Lumie 1020 byl přirozeně Stephen Elop (foto: engadget.com)

Největším lákadlem nového modelu je fotoaparát s rozlišením 41 Mpx, optickou stabilizací, šesticí čoček, xenonovým bleskem a hlavně velkou zásobou zajímavého softwaru.

Interview engadget.com

Více než 8 minutový rozhovor Stephna Elopa s redaktory serveru engadget.com začíná menší narážkou redaktorů na to, že si CEO Nokie na rozhovor donesl další novou „hračku“. Ten na vtip reaguje s tím, že se nejedná o hračku, ale o „very cool device“. Následně se ve videu mluví o tom, že nová Lumia 1020 je víceméně nástupcem legendárních symbianových modelů Nokia N8, 808 PureView a v poslední době také Lumie 925 s Windows Phone 8.

Stehen Elop poté hovořil o tom, že při vývoji této Nokie aktivně komunikovali se zákazníky ohledně toho, co je pro ně při focení s mobilním telefonem důležité. Prioritou se ukázala být optická stabilizace obrazu, kterou Lumia 1020 ve finále také obsahuje. Další věcí, o které se ve videu mluvilo, byla samozřejmě hojně diskutovaná schopnost Lumie 1020 vyfotit snímek ve vysokém rozlišení, který lze pak následně přibližovat a podívat se i na nejmenší detaily, což Elop také redaktorům engadgetu názorně demonstroval.

Interview theverge.com

Na začátek interview redakce serveru theverge.com CEO Nokie ve zkratce popsal nejlepší části fotografické výbavy Lumie 1020, o kterých jsme již mluvili výše (kvalitní optika, fotografie ve vysokém rozlišení s možností libovolného přibližování výsledné fotografie, xenonový blesk s vysokou svítivostí, režim manuálního ostření…).

Další otázka směřovala na softwarovou výbavu Lumie. Elop hovořil například o nové aplikaci Pro Camera, která kromě rozsáhlých možností nastavení nabízí také snadné sdílení fotografií na sociální sítě. Následně také ředitel Nokie řekl, že si myslí, že stejně důležitý pro úspěch Lumie 1020 bude právě jak unikátní hardware, tak dostatek kvalitního softwaru. Poslední otázka směřovala na to, jestli lidé, zvyklí na ekosystém Googlu, dokážou akceptovat zcela odlišný systém. Na to Stehen Elop odpověděl, že tito uživatelé jsou po styku s Windows Phone na Nokiích opravdu nadšení.

Technické parametry Nokia Lumia 1020

Kompletní specifikace
Konstrukce130,4 × 71,4 × 10,4 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 712 × 5 360), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:03 hodin
DostupnostQ3 2013,

Zdroje: engadget.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Kneblis
To, že NOKIA je přeborník s fotoaparáty v telefonech již každý ví, a docela mě tato NOKIA narozdíl od minulé verze Purewiev nadchla i krásným zpracováním a když by se o tomto telefonu dalo uvažovat, protože potřebuji telefon s dobrým fotoaparátem, tak nadšení spadlo když jsem zjistil, že telefon se bude dodávat s 4.5" displejem.
Je to docela škoda myslím, že tento telefon měl dostat 5" displej.
4" a další tyto menší velikosti nechme vrcholným out výrobkům od apple.
Xzeit
To, že Nokia použila 4,5 palcový displej je obrovské plus.....ještě že tam nedala větší, tím by také narostly rozměry celého přísroje. Ale jedno obrovské mínus je to, že nepřidali slot pro PAMĚŤOVÉ KARTY!!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze