Nokia Lumia 1020: 41Mpx fotoaparát pod drobnohledem

Finská Nokia minulý týden v New Yorku představila dlouho očekávaný model, který kombinuje špičkový fotoaparát a operační systém Windows Phone 8. Lumia 1020 nabízí 41 megapixelů, xenonový blesk, technologii PureView s optickou stabilizací čipu a spoustu dalších doplňkových funkcí. Jak vlastně tento špičkový fotoaparát funguje a jaké má parametry?

Fotoaparáty v mobilních telefonech dnes většinou mívají rozlišení 8 nebo 13 megapixelů. Alespoň to platí pro vlajkové lodě výrobců. Nokia na to jde nicméně jinak a znovu nás ohromuje 41megapixelovým rozlišením, které jsme prvně viděli loni v únoru, kdy byla světu představena Nokia 808 PureView, která je předchůdkyní právě nedávno představené Lumie 1020. Ta konečně kombinuje skvělý fotoaparát a moderní operační systém Windows Phone 8. Ihned se objevilo mnoho názorů, že 41 Mpx je v mobilním telefonu zcela nesmyslné rozlišení, že se nás Nokia snaží pouze ohromit z marketingového hlediska a v reálu budou fotky špatné. Ale chyba lávky. 41 Mpx má smysl a snímky jsou špičkové. Jak to Nokia dokázala? To vám vysvětlíme v dnešním článku, ve kterém dojde i na porovnávání s předchůdcem, Nokií 808 PureView. Zavrtali jsme se do White Listů finské Nokie a vybrali ty nejzajímavější rozdíly a veškeré parametry, které jsou o novém fotoaparátu známé.

Nokia Lumia 1020 - oficiální fotografie

Jaké má tedy fotoaparát Nokie Lumia 1020 parametry? Jaké jsou rozdíly oproti modelu 808 PureView a jak vlastně novinka fotí? Čip se chlubí fyzickým rozlišením 41 megapixelů, ale tím tak zhruba podobnost s předchůdcem končí. Nokia musela celý modul fotoaparátu navrhnout znovu. Potřebovala zkombinovat velký čip, kvalitní optiku s optickou stabilizací obrazu (kterou 808 PureView nemá) i xenonový blesk, a to vše bylo nutno zakomponovat do mnohem tenčího těla, než má 808 PureView. Sama Nokia na tiskové konferenci přiznala, že důvodem dlouhého vývoje novinky byla mimořádná složitost kombinace obou technologií PureView, o kterých je řeč dále, a ještě navíc zakomponování do tenčího těla, než u Nokie 808 PureView. Zdá se ale, že se vše povedlo.

Menší čip, lepší fotky?

Na začátek si odbudeme zhoršení v podstatě jediného parametru oproti Nokii 808 PureView. Aby mohl být modul menší, musela Nokia zvolit i o něco menší čip. Zatímco 808 PureView měla nejen na poměry mobilních telefonů skutečně velký čip s rozměry 1/1,2", novinka má čip o něco menší, a to sice s rozměry 1/1,5". Jen připomeňme, že čip u běžného smartphonu je ještě výrazně menší, běžně jen 1/3.2". Vzhledem k tomu, že rozlišení zůstalo zachováno, zmenšila se logicky také velikost jednotlivých pixelů z 1,4 mikronů na nynějších 1,12 mikronů. Menší pixel dokáže zachytit méně světla a pro stejný výsledek je nutno použít delší závěrku nebo zvýšit citlivost.

Nový čip je ale již typu BSI (back-side illumination), vyznačující se vyšší citlivostí na světlo. Lumia 1020 má navíc i světelnější objektiv se šesti členy (5 členů je plastových, jeden skleněný), jehož světelnost je F/2.2 místo F/2.4, který měla 808 PureView. Tyto dvě novinky tak menší velikost pixelů bohatě vykompenzují. Oproti předchůdci přibyla ještě optická stabilizace obrazu, která je důležitá hlavně při delších expozicích nebo si velmi dobře poradí i s třesoucíma se rukama. Optickou stabilizaci přinesla už například Lumia 920, avšak bez monstrózního rozlišení. Optickou stabilizaci obrazu pak Nokia označuje jako PureView fáze 2, v tomto případě je ale oproti Lumii 920 výrazně zdokonalená a přizpůsobená většímu modulu.

Zajímavé porovnání velikostí modulů fotoaparátů (na prvním snímku je modul Lumie 1020 nahoře vpravo, pod ním jsou senzory běžných smarthonů)

Jak již bylo řečeno, fyzické rozlišení čipu je 41 Mpx, tedy 7712 x 5360 pixelů. V tomto rozlišení nicméně snímek pořídit nelze. Maximální možné rozlišení fotografie činí 38 megapixelů pokud fotíte v širokoúhlém režimu 16:9, nebo 34 Mpx, pokud fotíte snímek s poměrem stran 4:3. Opět se asi nabízí otázka, nač Nokia použila tak vysoké rozlišení. V tomto případě je hlavním, nikoliv ale jediným důvodem digitální zoom. Pokud jej použijete na běžném telefonu, dochází automaticky ke snížení kvality snímku nebo ořezům. Díky vysokému rozlišení však u Lumie 1020 můžete využít až trojnásobný digitální zoom, a stále budete mít k dispozici kvalitní snímek v 5megapixelovém rozlišení. Při digitálním zoomování navíc nedochází ke snižování světelnosti, jako při tradičním optickém zoomu, a není tak potřeba použít delší expozici. Pokud zoom nevyužijete a nastavíte si rovnou nižší, 5megapixelové rozlišení, získáte vysoce kvalitní snímek, kde se každý pixel skládá ze sedmi fyzických pixelů. Tuto technologii označuje Nokia jako PureView fáze 1 a najít jsme ji mohli už v Nokii 808 PureView, která monstrózním rozlišením využitým tímto způsobem všechny překvapila vloni. Nokia Lumia 1020 je tak prvním telefonem výrobce, který kombinuje obě fáze technologie PureView – vysoké rozlišení i optickou stabilizaci. Vhod přijde také nová funkce dual capture, kdy telefon pořídí dva snímky najednou. Jeden v rozlišení 34 megapixelů, který je ideální pro následné úpravy s výřezy, a druhý snímek v rozlišení 5 megapixelů, který naopak snáze nasdílíte.

Nokia Lumia 1020 má objektiv se 6 optickými členy a citlivý BSI senzor

Široký záběr s tenkým xenonem

Oproti modelu 808 tu máme ještě jedno vylepšení. Nokia Lumia 1020 má mimořádně široké ohnisko 26 milimetrů, což znamená, že má opravdu široký záběr a ve snímku zachytíte větší část scény. Ohnisko je například mnohem větší, než v případě Galaxy S4 a dokonce větší, než 28 mm u HTC One, který má už velmi široký záběr. Nokia dále oproti 808 PureView snížila minimální vzdálenost od objektu při makro fotografii z 20 centimetrů na 15 centimetrů.

Nokii Lumia 1020 si můžete obohatit i o speciální příslušenství "Camera Grip"

Pro kvalitní fotografie blízkých objektů (typicky lidí) za zhoršených světelných je mimořádně důležitý xenonový blesk, který Nokia rovněž do Lumie 1020 přidala. Vývojem oproti modelu 808 PureView ale prošel i ten. Xenonový blesk potřebuje poměrně rozměrnou součástku zvanou kondenzátor, který je většinou ve tvaru válce, který se pro použití v tenkých přístrojích, jako je mobilní telefon, příliš nehodí. I proto byly všechny telefony s xenonem o poznání tlustší. Lumia 1020 ale používá nový typ xenonového blesku s plochým kondenzátor.

Nokia uvedla také dedikovanou aplikaci Nokia Pro Camera umožňující podrobné nastavení parametrů fotoaparátu, od citlivost, vyvážení bílé a dalších běžných funkcí, až po manuální nastavení expozičního času nebo manuální ostření, což jsou prvky, které se u telefonů skoro vůbec neobjevují. Zapomenout nesmíme také na výrazně bohatší nahrávaný zvuk díky Nokia Rich Audio recording, které využijete při natáčení FullHD videí, u kterých je možno rovněž použít 4násobný bezztrátový zoom, případně až 6x zoom. Díky optické stabilizaci obrazu by videa měla být o poznání plynulejší, bez typické smartphonového "třesu".

Prostředí aplikace Nokia Pro Camera

Hardwarová výbava je, jak jistě uznáte, působivá. Co ale výsledky v praxi? První zahraniční recenze se shodují na tom, že Lumia 1020 jednoduše nemá konkurenci a žádná vlajková loď konkurenčního výrobce se kvalitativně nepřibližuje, a to jak v případě fotografií, tak na poli natáčeného videa. Jsme tedy velmi zvědaví, až se nám novinka dostane do rukou a budeme moci tento špičkový fotoaparát sami vyzkoušet.

Ukázkové fotografie

Nokia spolu s představením Lumie 1020 vypustila také sérii několika fotografií, které demonstrují schopnosti špičkového fotoaparátu. Níže se na všechny můžete podívat. Nezapomeňte si snímky pomocí lupy patřičně přiblížit. Jen tak vynikne vysoká kvalita detailů, které Nokia Lumia 1020 dokáže vykreslit.

Ukázkové snímky

Technické parametry Nokia Lumia 1020

Kompletní specifikace
Konstrukce130,4 × 71,4 × 10,4 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 712 × 5 360), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:03 hodin
DostupnostQ3 2013,

Zdroje: press.nokia.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Dle mého názoru nejlepší smartphone všech dob, po všech stranách dokonalý.. Ano, čekám nelichotivé nadávky a tak, to je jen můj názor, tohle se Nokii prostě povedlo..
Xzeit
Nejlepší Nokia by to byla, kdyby ji dali slot pro paměťové karty...pořád to tu budu připomínat. Obrovské mínus, ještě navíc i proto, že W8 podporuje USB Mass Storage....
LaBrie
Nikdy som ziadnu Nokiu nemal, ale v tomto im velmi drzim palce (sikmookym treba aj konkurovat). Telefon bude co sa tyka fotaku urcite na nejaku dobu neprekonateny. Tie fotky su paradne, ziadny sum. Myslim si, ze konkurencia bude mat nad cim premyslat. Pre mna skoda, ze nema android, WP nemozem prist na chut. Tato Lumia 1020 bude asi bomba roka, mozno este aj Sony Honami. To sa ale uvidi az ked vyjdu do predaja.
....
Nokia 808 dokáže zaostrovať z 15 nie 20 cm len niekedy sú fotky rozmazané a preto je efektivnejšie zaostrovať z 20cm ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze