Nokia Lumia 900 a Lumia 800: jaké jsou rozdíly? (video)

9

Po příchodu modelu Lumia 900 na trh si řada uživatelů klade otázku, zda se vůbec vyplatí investovat o několik tisíc více oproti Lumii 800, a čím se vlastně oba telefony kromě velikosti liší? Obě Lumie jsme pro vás porovnali na videu a přinášíme seznam odlišností.

Nokia Lumia 900 je současnou vlajkovou lodí výrobce, která se nejdříve prodávala v USA a minulý měsíc dorazila také na tuzemský trh. Design i funkce jsou velmi podobné modelu Lumia 800, která je na trhu již půl roku. V čem se ale oba telefony odlišují?

TIP: přečtěte si recenzi Nokie Lumia 900 a Nokie Lumia 800

Nokia Lumia 800 (v černé) a Nokia Lumia 900 (v bílé)

Rozdíly u Nokie Lumia 900 oproti Lumii 800

  • Větší úhlopříčka displeje 4,3 palce a lepší matice RGBs
  • Větší rozměry a vyšší hmotnost 160 gramů
  • Sklíčko displeje je rovné, nikoliv zakřivené jako u Lumie 800
  • Vyšší kapacita baterie Li-ion 1830 mAh
  • Přední fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx
  • Rychlejší data HSPA+ až do rychlosti 42 Mb/s
  • Jiný čipset procesoru Qualcomm APQ8055
  • Jiné řešení slotu pro MicroSIM kartu
  • Přítomnost gyroskopu
  • jiné umístění LED diody fotoaparátu

Nokia Lumia 900 vs. Lumia 800 – srovnání

Jak je vidět, rozdílů nakonec není zrovna málo. Tím hlavním jsou zejména velikost a hmotnost, které oproti Lumii 800 citelně narostly. Dokonce i ve srovnání s dalšími 4,3 palcovými telefony vychází Lumia 900 jako poměrně velké a těžké zařízení. Například Samsung Galaxy S III nebo HTC One S mají hmotnost 116, respektive 120 gramů, což je opravdu hodně velký rozdíl. Design naopak zůstal prakticky nezměněn a rozdíly nalezneme pouze v maličkostech, jako je jiné umístění LED diody fotoaparátu, nechráněný microUSB port nebo slot pro microSIM kartu ve stylu Applu (bohužel). Výraznější odlišností je absence zajímavého designového prvku, který činil Lumii 800 zajímavou a novinka jej postrádá. Řeč je o zakřiveném sklíčku displeje, které je u Lumie 900 již klasicky rovné. Škoda.

Hlavně ta výdrž

Velmi se povedl displej, který je velký, dobře čitelný i na přímém slunci a potěší také RGB maticí, díky které nepůsobí hrubým dojmem. Oproti Lumii 800 potěší zejména citelně lepší výdrž baterie s kapacitou 1830 mAh. Jak jsme odhalili v recenzi, i při silné zátěži se Lumia 900 bez problému dožije večera, běžná výdrž pak činí den a půl až dva dny, což není vůbec špatné. Výkon a rychlost telefonu jsou na stejné úrovni, jako u Lumie 800 a rozdíl nepoznáte. Potěší pak spíše maličkosti, jako přítomnost velmi kvalitní přední kamerky pro videohovory nebo integrovaný gyroskop. Na druhou stranu lepší kvalita fotografií se nedostavila a lze říct, že Lumia 900 fotí srovnatelně s Lumií 800.

Největšími citelnými rozdíly jsou tak především větší a kvalitnější displej a také lepší výdrž na baterii, která však ani u Lumie 800 není vůbec špatná. Další odlišnosti jsou spíše z kategorie maličkostí. Je tedy na vás, zda pro vás tyto rozdíly jsou podstatné a stojí za to připlatit si zhruba 3 tisíce korun za Lumii 900. Který telefon byste si vybrali vy?

TIP: přečtěte si recenzi Nokie Lumia 900 a Nokie Lumia 800

Nokia Lumia 900 můžete zakoupit ve značkovém e-shopu Nokia

Diskuze ke článku
Jahoda
Nekoupil bych si ani jeden !
Lumpy
Ked ste porovnavali displej, mali ste jas nastaveny na rovnako? Lebo nejak sa mi to nezda :) Dakujem
alois
Všichni zapřísahlí odpůrci by měli nejdřív vyzkoušet,než budou vynášet soudy :D Mám osmistovku,vyhrál menší rozměr. Jinak zatím spokojenost,nic z toho co se v různých diskuzích haní na lumiích se mi krom rastru na displayi nepotvrdilo.
MichalKoudela
Já mam Lumii 800, zatím jsem moc spokojen a soutěžím i o devítistovku... Kdyby měla WP8, jdu do ní!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze