Nokia Lumia 610: první dojmy z elegantní Finky

30

Do redakce nám dorazila vůbec nejnovější Finka se jménem Lumia, a to konkrétně model Nokia Lumia 610. Tento líbivý smartphone s operačním systémem Windows Phone 7.5 nyní podrobíme našemu testování, ještě předtím si však řekneme, jaký v nás Nokia Lumia 610 zanechala první dojem.

Doby, kdy nás obklopovaly nevzhledné šedé a černé krabice, ve kterých se skrývaly televizory, počítače, videopřehrávače a další elektronika, jsou již naštěstí pryč. Dnes se totiž hledí kromě funkčnosti také na design. Jsou si toho vědomi také návrháři finské Nokie a je potřeba říct, že se opravdu činí. Nokia v poslední době produkuje designově velmi povedené kousky, za všechny můžeme jmenovat Nokii N9/Lumia 800. Naštěstí také Nokia Lumia 610 je designově velmi povedený kousek, a to je přesně to, čím nás telefon zaujal jako první.

Nokia Lumia 610 – oficiální fotografie

V redakci máme Nokii Lumia 610 v elegantní bílé variantě, což společně s černým předním panelem a stříbrným lemování vytváří skutečně líbivou barevnou kombinaci. Design je zkrátka to, co se nám na Nokii Lumia 610 velice zamlouvá a je téměř jisté, že mnoho uživatelů si tento smartphone koupí především kvůli designu.

Tip: Recenze Nokia Lumia 800 – Otevíráme finská okna

Nokia také jako první přináší na trh Windows Phone zařízení se sníženými hardwarovými nároky. Zatímco do nynějška musely všechny modely s Windows Phone splňovat striktní podmínky, mezi kterými byl například alespoň 1GHz procesor nebo 512 MB paměti RAM, nově je možné nabídnout telefon s pouze 800MHz procesorem a 256 MB paměti RAM. Jaký je výsledek? Windows Phone díky slabé hardwarové výbavě získá ke svým softwarovým omezením ještě další, tentokráte hardwarová.

Nokia Lumia 610 – videopohled

Kvůli chybějícímu výkonu a nedostatečné paměti již Windows Phone není tím za všech okolností rychlým, stabilním a spolehlivým operačním systémem, za který byl vždy považován.

Při běžném používání Lumie 610 si většinou žádných omezení nevšimnete, přepínání mezi domovskou obrazovkou, aplikací zpráv, internetovým prohlížečem a podobně je stejné jako u ostatních Windows Phone zařízení. Pohyb po nabídkách je bleskový, vše je rychlé a plynulé. Při porovnání s rychlejšími Windows Phone telefony však rozdíl nalezneme a zejména při načítání a odcházení z aplikací nalezneme viditelný rozdíl. Lumii 610 vše trvá déle, ale běžný uživatel si toho nevšimne a optimalizace a plynulost je stále velmi dobrá. Čas od času však telefon zamrzne i při pohybu v základních nabídkách. Například teď jsem se snažil připojit k Wi-Fi síti a telefon se kompletně zasekl na cca 20 sekund. Jindy však běží bez problému a plynule.

Nokia Lumia 610 - fotografie s dodávaným balením

Opravdový problém však nastane ve chvíli, kdy budete chtít spustit nějakou náročnější aplikaci. Demonstrujme situaci například na nativních Nokia Mapách. Počkejme si hezkou chvilku než se aplikace spustí. Poté, co se spustí, musíme další chvíli počkat než se načtou mapy. Offline mapy totiž nabízí pouze aplikace Nokia Autem. Pokud si to chceme ověřit, zkusíme si otevřít nastavení map, kdy bohužel aplikace padá. V tuto chvíli jsem 3x vyzkoušel ten samý postup, tedy dostat se do nastavení Nokia Map. Ze tří pokusů aplikace dvakrát spadla, a to se bohužel netýká pouze mapového softwaru. Setkáme se s tím u řady náročnějších aplikací, které nalezneme v Market Place a Nokia Lumia 610 si tímto kope vlastní hrob. Optimalizace aplikací je na vývojářích a dá se očekávat, že se situace bude postupně zlepšovat. Chování telefonu budeme také dále sledovat, protože na padání aplikací jsme u Windows Phone rozhodně nebyli zvyklí a je otázka, proč se tak děje.

Nokia Lumia 610 nabídne precizně zpracovanou konstrukci a skvěle padne do ruky

Nokia uvedla model Lumia 610 jako low-end model a při představení tohoto modelu udělala rozhodně velký rozruch. Který low-end totiž nabídne plnohodnotnou offline navigaci, 5MPx fotoaparát s automatickým ostřením, špičkovou práci se sociálními sítěmi, plynulý operační systém s množstvím aplikací ke stažení nebo velký 3,7" dotykový displej? To vše v perfektně zpracovaném těle s elegantním designem? Jsou tu ale dvě ne zrovna drobná "ale".

Ukázkové fotografie exteriéru a interiéru

Tím prvním je výše popisovaný nedostatek výkonu, který však při běžné práci s telefonem vůbec nezaznamenáte a vše je plynulé a problémem jsou pouze náročnější aplikace. Tím druhým je cena. Nokia Lumia 610 se v oficiální distribuci prodává za 6 000 Kč, což je na low-end opravdu velmi vysoká cena, za kterou to bude mít novinka opravdu těžké. Dá se ale čekat, že podobně, jako u modelu Lumia 710 bude cena rychle klesat.

Tip: Recenze Nokia Lumia 710 – Windows Phone pro méně náročné

Toto byly první dojmy, které v nás zanechala Nokia Lumia 610. Své případné dotazy nám můžete zanechat v diskuzi pod článkem, pokusíme se na ně odpovědět nebo je případně zařadit do recenze. Té se na mobilenet.cz dočkáte již zanedlouho.

Diskuze ke článku
blue.sun
No... tak tímhle Nokia skutečně 610 pohřbila. :-(
doro
Nechapu jak todle Nokia muze vubec prodavat za 6000 Kc takovej omezenej telefon ktery je este vic omezenejsi nez standartne omezeny WP 7, za 6000 se da poridit mnohem lepsi smartphone nez tahle sranda od Nokie , jde videt ze nokie jde do kopru :D
david
Tahla nokia je jasny propadak. Tento takzvany mobil koupi jen blazen za ty prachy.
JaroB
"Čas od času však telefon zamrzne i při pohybu v základních nabídkách. Například teď jsem se snažil připojit k Wi-Fi síti a telefon se kompletně zasekl na cca 20 sekund."
"Opravdový problém však nastane ve chvíli, kdy budete chtít spustit nějakou náročnější aplikaci. Demonstrujme situaci například na nativních Nokia Mapách. Počkejme si hezkou chvilku než se aplikace spustí. Poté, co se spustí, musíme další chvíli počkat než se načtou mapy."
"V tuto chvíli jsem 3x vyzkoušel ten samý postup, tedy dostat se do nastavení Nokia Map. Ze tří pokusů aplikace dvakrát spadla, a to se bohužel netýká pouze mapového softwaru."

NO KDE SA PODELA TÁ NENÁROČNOSŤ A OPTIMALIZÁCIA WINDOWS PHONE?? Kde sú tí čo vypisujú ako Android potrebuje na plynulý chod aspoň jadro??? Lebo WP nepotrebuje ani ten 1GHz a pôjde ako vínko aj na 600MHz ?
Nevidím to s ňou zle pokiaľ ju Nokia natlačí operátorom a tí ju budú dávať za 29€ k paušálu...veľa ľudí si to kúpi bez toho aby vedeli čo tam je za OS. Hlavne,že Nokia

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze