Nokia Lumia 520 v redakci: první dojmy a videopohled

76

Nokia Lumia 520, která byla představena letos v únoru na veletrhu MWC v Barceloně, je nejnižšším modelem této řady a až tento měsíc vstoupí na český trh, obere Huawei Ascend W1 o titul nejlevnějšího smartphonu s operačním systémem Windows Phone 8. Jaké na nás zanechal první dojmy? Má šanci oslovit zákazníky v nabité konkurenci smartphonů s Androidem?

Nokia 520 se zařadila pod dosud nejnižší model této řady Lumii 620, kterou jsme nedávno také testovali. Neznamená to však, že by proti ní byla nějak výrazně horší. I Lumia 520 se má čím pochlubit, přestože přišla například o přisvětlovací LED diodu a přední kameru. Lákat však může na příznivou cenu, která by měla startovat na 4 290 Kč, což je 1709 Kč méně, než za kolik se v březnu začínala prodávat Lumia 620.

Na testování jsme dostali předprodukční vzorek Lumie 520, takže ještě ne vše funguje dokonale. Operační systém je pouze v angličtině, není možné stáhnout českou klávesnici, nefunguje automatické obnovení systému. V telefonu také chyběly mapy, ale ty bylo možné doinstalovat. Bohužel však chyběla i navigace Here Drive, kterou doinstalovat možné nebylo. V prodejní verzi nicméně všechny tyto nedodělky samozřejmě nebudou.

Nokia Lumia 520 – videopohled

Klame tělem a dělá se dražší

Při pohledu zezadu Lumia 520 připomíná dražší Lumii 720 s unibody tělem, jakmile jí však obrátíte, tak podle rýhy mezi přední a zadní částí zjistíte, že je mnohem více podobná Lumii 620. Stejně jako u ní je i u tohoto modelu tvořena zadní část těla vaničkou do které zbytek telefonu jednoduše zaklapnete. To umožnilo použít u Lumie 520 výměnou baterii, kterou musíte vyndat, abyste se dostali ke slotům pro micro SIM a micro SD kartu.

Na rozdíl od zaoblené Lumie 620 sází Lumia 520 na hranatější tvary a půdorys přední části tvoří obdélník s pouze jemně zaoblenými rohy. Přesto se díky zaobleným bokům a kompaktním rozměrům (119.9 x 64 x 9.9 milimetrů, 127 gramů) telefon dobře padne do ruky a v dlani nikde netlačí. Jen jsem si všiml, že se testovaný kus při používání v horní části docela zahřívá.

Použitý plast má matný povrch, takže tady bych se otisků prstů nebál. S těmi budete trochu bojovat na lesklé přední straně. Podle mého subjektivního názoru se design telefonu povedl a telefon vypadá dražší než je.

Uvnitř je standardní Windows Phone 8 smartphone

Hardware je do značné míry identický s dalšími nižšími modely s Windows Phone 8. Najdete zde stejný dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 taktovaný na 1 GHz a 512 MB RAM jako u Lumie 620 a Lumie 720, ale i u HTC 8S. Tato výbava v kombinaci s dokonale odladěnými Windows Phone 8 dává svižnou rychlost, všechny reakce jsou plynulé bez zadrhávání.

Nokia jednoznačně zaslouží dík za to, že do svého nejnižšího modelu nedala po vzoru HTC a Huawei interní paměť 4 GB, ale stejně jako u ostatních Lumií zde najdete 8 GB, z nichž máte po prvním spuštění k dispozici více než 5 GB místa. Multimediální data a mapy přitom můžete ukládat i na microSD kartu, která je podporovaná až do velikosti 64 GB.

Zajímavé je, že Lumia 520 dostala větší displej než vyšší Lumia 620 a lepší technologii. Její displej má optimální velikost rovné čtyři palce se standardním rozlišením 480 x 800 pixelů a na rozdíl od TFT TN u Lumie 620 se jedná o typ IPS. Díky tomu se může pochlubit skutečně věrnými barvami a širokými pozorovacími úhly. Poměrně slušně čitelný je i na prudkém slunci. Potěší i odolné sklo proti poškrábání.

Mezi funkce, které musíte naopak oželet, se dostalo NFC. Jinak Lumia podporuje i rychlá mobilní data HSDPA s maximální rychlostí 21.1 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5.76 Mb/s, nechybí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0 s A2DP a microUSB 2.0.

Co se týče výdrže, tak tu po dvoudenním testování ještě nemohu dost dobře posoudit, ale zdá se, že bude velice slušná. Po více než dni od odpojení od nabíječky ukazuje ukazatel akumulátoru ještě 59 procent a to jsem telefon nešetřil. Papírovou výdrž má baterie s kapacitou 1430 mAh 360 hodin v pohotovostním režimu a 880 minut hovoru.

Fotoaparát

Lumia 520 dostala pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem. Jen je škoda, že inženýři Nokie ve snaze odlišit jí od Lumie 620 vypustili přisvětlovací LED diodu. Pořídil jsem zatím pouze několik testovacích snímků, ale z nich je patrné, že za dobrých světelných podmínek produkuje opravdu kvalitní snímky. Za to s klesajícím světlem výrazně přibývá šumu. Prodlužují se také časy, takže pro vás bude mnohem těžší udržet fotoaparát v klidu na dost dlouhou dobu, abyste se vyhnuli rozmazání.

Nokii Lumii 520 právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry Nokia Lumia 520

Kompletní specifikace
Konstrukce119,9 × 64 × 9,9 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 936), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:56 hodin
Dostupnostčerven 2013,
Diskuze ke článku
gottak
Opravdu má 520 krycí sklíčko odolné proti poškrábání? Jelikož gorilla glass nemá určitě a nikde jsem se to nebyl schopen dozvědět, zda nějaké aspoň trošku normální má.
Vojta
Dobrý den, plánujete recenze na mobily LG optimus L5 II a L7 II? Už se nějakou dobu prodávají a kromě videa z Barcelony jste k nim zatím nic nenatočili nebo nenapsali.
pauletakk
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je ve videopohledu nastaven jas na maximum, protože mi přišel dost nízký..?
Děkuji
b@rsuk
No ctu jinou recenzi na tento model Nokie a tam recenzenti prilis displej a fotoaparat nechvali, nevim, osobne nedam ani na jedno, ale az na vlastni dojem. Kdyby chtel nekdo pocist a porovnat: http://wmmania.cz/clanky/recenze/recenze-nokia-lumia-520/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze