Nokia Lumia 710: první dojmy z elegantní bílé krásky

18

Nokia Lumia 710 je společně s Nokií 800 prvním modelem telefonů Nokia s operačním systémem Windows Phone 7.5, na který společnost Nokia vsadila prakticky vše. Dnes vám přinášíme několik prvních dojmů, které na nás Nokia 710 udělala během prvního dne testování. Co myslíte, líbila se nám?

Nokia Lumia 710 se bude prodávat v několika různých barevných variacích, my jsme na recenzi získali model v elegantní bílé barvě, která se mi osobně ze všech barevných variant líbí nejvíce. Telefon je vyroben z plastu, nečekejte vzhledem k nižší ceně žádný polykarbonát, jako v případě Nokia 800. Lumia 710 je momentálně tím nejlevnějším Windows Phone modelem Nokie. Za cenu kolem 8 000 Kč nemůžeme chtít žádné precizní materiály a excelentní dílenské zpracování.

Bílá Lumia 710 působí velmi elegantně

Přední strana je celá kryta sklíčkem Gorilla Glass, zde by nemělo hrozit žádné poškrábání, a jen čas ukáže, jak na tom s odolností bude zadní strana, která je z plastu. Ta se dá snímat a pod ní najdete vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 300 mAh (typ BP-3L) a slot na micro SIM. Na tuto zmenšenou variantu SIM karty už tedy nenarazíme jen u Apple iPhone, ale nově i u nových Nokií (první byl model N9). Modely 800 a 900 na tom jsou stejně. Zadní kryt mohl být zpracován lépe, při zmáčknutí má v jednom z rohů docela velkou vůli, přibližně půl milimetru. Je otázka, jestli je to záležitost jen našeho testovacího kousku, nebo obecný problém, ale něco podobného jsme viděli už v nedávno testované Nokii 300.

Nokia Lumia 710 – videopohled

Zadní kryt je na pohled lesklý a hladký, když se ale podíváte zblízka a detailněji, vidíte, že plast má jakousi jemnou strukturu, která připomíná kůži. Lépe se díky tomu drží v ruce, než například zcela hladký plast na telefonu Nexus S. V pravém spodním rohu potěší otvor na poutko, na toto prakticky všichni ostatní výrobci telefonů zapomínají, přitom jde o velmi praktickou věc.

V pravém spodním rohu je otvor pro poutko

Překvapilo mě velmi rychlé naběhnutí systému po vložení baterie a zapnutí. Netrvalo to ani 20 vteřin a už jste s telefonem mohli pracovat. Následným stiskem tlačítka pro zapnutí / vypnutí se telefon dále jen uspává, takže probuzení je vždy otázkou okamžiku. Standardně je v prostředí Windows Phone 7.5 nastaveno téma Nokia Blue. Jde o lehce jiný, líbivější odstín, než klasická modrá, která je ve Windows Phone též na výběr. Samotný operační systém je díky rychlému 1,4GHz procesoru velmi svižný. Najdete v něm i několik předinstalovaných Nokia aplikací, za zmínku stojí hlavně navigace Nokia Autem, hudební přehrávač Hudba Nokia či Nokia Mapy (u těch je v menu jen odkaz, je nutno aplikaci stáhnout zdarma z Marketplace).

Displej má úhlopříčku 3,7 palců, rozlišení 480 × 800 bodů a je samozřejmě kapacitní. Nečekejte žádnou pokročilou technologii displeje, jde o úplně obyčejný TFT ClearBlack panel, s teplým odstínem barev. Když si zobrazím bílou plochu, tak na první pohled vidím, že je laděna do žluté. Vynikne to hlavně při srovnání s jinými telefony, například s iPhone 4, který má bílou opravdu bílou. Pokud se na displej Lumie 710 podíváte ze strany, pak je žlutý nádech ještě výraznější. Ve srovnání s Nokií 800 je v displejích vidět opravdu propastný rozdíl a displej modelu 710 vypadá vedle zářivého AMOLED displeje u modelu 800 opravdu mdle.

Za pozornost ještě stojí trojice hardwarových tlačítek (Domů, Zpět, Hledej) pod displejem. Ty jsou fyzicky slity v jedno velké tlačítko, které se bohužel dost špatně mačká – má nízký zdvih a je hodně tuhé. Měl jsem mnohokrát problém ho při držení telefonu v jedné ruce palcem zmáčknout. Tuto vlastnost ověříme u ostatních kusů a definitivní verdikt přineseme v recenzi. Symboly na tlačítku jsou bíle podsvícené, nebudete mít tedy problém s jejich ovládáním v šeru či tmě.

Tlačítka pod displejem jsou podsvícená

Telefon nemá žádnou notifikační diodu, která by při vypnutém displeji upozorňovala na SMS, e-maily či nepřijaté hovory. Očekával jsem, že by tuto diodu mohlo suplovat právě podsvícení tlačítek, jak jsme byli zvyklí z některých Nokií se Symbianem, ale bohužel tomu tak není.

Co se týče kvality integrovaného fotoaparátu, nemám žádných výtek. Na danou cenovou hladinu Lumia 710 dle mého názoru fotí nadprůměrně. Fotoaparát umí fotit buď v rozlišení 5 Mpx při poměru stran 4:3 nebo v 4 Mpx, fotografie jsou pak širokoúhlé (16:9). Nahrávání HD videa (720p) též zvládne bez sebemenších problémů ve výborné obrazové kvalitě.

Telefon aktuálně důkladně testujeme, pokud máte k němu nějaké dotazy, neváhejte nám napsat do diskuse pod článkem.

Technické parametry Nokia Lumia 710

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62,4 × 12,5 mm, 125,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
Daff.cz
Zdravim, dobra fligna s tou ukazkou toho systemu na lumii 800, ale prozradila vas naplast na placi, ale jinak bych si toho ani nevsiml... :D jinak video paradni, ostatne jako vzdy... ;)
Gouda
Koukam, ze N603 bude to same jen se symbianem... A jsem zvedav, kdy se konecne zacne prodavat, cekam na ni od podzimu:-/
Janko
Zaujímavá by ma citlivosť u WiFi. Aká je rýchlosť u GPS bez zapnuteho a-GPS?
Můj názor
"Za cenu kolem 8 000 Kč nemůžeme chtít žádné precizní materiály a excelentní dílenské zpracování"... A co tedy máme za 8000,- chtít? Vrzající nelícující plasťák? Omnia7 stojí 6700,- a nekvalitou materiálů a zpracování rozhodně netrpí. O displeji se nemá cenu bavit...

V téhle cenové hladině bych volil HTC Radar, který je sice cca o 800,- dražší, ale nabízí kvalitní materiály,zpracování i novou generaci SuperLCD...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze