Nokia E71: velká fotogalerie a první dojmy

1

Měli jsme možnost vyzkoušet očekávaný business telefon z řady E-series, který nabídne v kompaktním balení QWERTY klávesnici a bohatou organizační, datovou i multimediální výbavu. Přečtěte si naše první dojmy a podívejte se na fotografie.

img//
Nokia E71 - oficiální fotografie

Umíme to jako Blackberry

Pokud jste chtěli telefon s QWERTY klávesnicí nesoucí značku Nokia, měli jste dlouhou dobu na výběr pouze z komunikátorů řady 9xxx. Před dvěma lety však začali Finové nabízet alternativu v podobě modelu E61, který svým pojetím připomínal Blackberry. To, že je po této koncepci telefonů u Nokie poptávka, ukazuje i nyní představený nástupce s označením E71. Oproti předchůdci je kompaktnější, zejména pak užší. Na první pohled tak novinka ještě více připomíná svými proporcemi komunikátory Blackberry.


Nokia E71 je o poznání menší než předchůdce E61i

Úprava rozměrů je největší a nejpříjemnější změnou oproti předchůdci. Díky tomu již nemáte při nošení telefonu v kapse pocit, že s sebou nosíte poněkud širokou placku. Ostatně, rozměry mluví za vše - zatímco E61i se vyznačovala rozměry 117 x 70 x 14 mm, menší E71 se může pochlubit čísly 114 x 57 x 10 mm. Je tak mnohem užší a také tenčí. Také hmotnost se i přes lepší výbavu snížila, a to o 23 gramů na finálních 127 gramů. Nokia E71 je tak neporovnatelně menší a lehčí zařízení, které je tím pádem mnohem praktičtější.

Na první pohled je zřejmé, že si na novince dali designéři záležet mnohem více, než na předchůdcích. Telefon je neporovnatelně elegantnější, což způsobuje zejména lesklá obruba na přední straně a hladká plocha nad displejem. Zadní strana je pak ozdobena lesklým krytem z nerezové oceli, na které jsou vygravírovány pro E-series typické čtverečky. V případě bílé varianty zde pak nalezneme stylové linky.

Pro ženy-manažerky Nokia připravila i druhou barevnou variantu – elegantní bílou. Ta je důkazem, že nové modely jsou nejen profesionálními nástroji, ale také se chtějí líbit. Zatímco předchozí E61i působila jako suchý profesionální nástroj, E71 je svým vzhledem o třídu výše a designem zaujme dokonce i ženy.

Všechny ovládací prvky zůstaly vesměs na stejných místech, jako v případě Nokie E61i. Zmizela však bílá LED dioda nad displejem. Tu nyní supluje pulzující světlo kolem středové klávesy, které je dostatečně silné a je vidět i ve dne. V případě zmeškaných či nových událostí světlo bliká rychleji. Také vypínací klávesu již na přední straně nenalezneme, přesunula se totiž na horní hranu. Na pravém boku přibyl 2,5 mm audio konektor, vlevo pak nalezneme slot pro microSD kartu a microUSB konektor. Obě zdířky jsou chráněny měkkými pryžovými krytkami, které však časem asi budou odstávat. Některé uživatele jistě potěší ještě přítomnost obstarožního infraportu.

Pod snadno snímatelným, leč pevným zadním krytem, se nachází velká baterie s více než dostatečnou kapacitou 1500 mAh. Díky tomu vydrží E71 bez problému více než den intenzivního pracovního používání. Papírové údaje slibují až 17 dní pohotovosti a 10,5 hodiny hovoru, oboje v síti GSM.

Jistě nejvíce bude současné uživatele modelů E61 a E61i zajímat, zda má měnší šířka vliv na pohodlnost psaní na QWERTY klávesnici. K mému překvapení jsem nezaznamenal větší rozdíl. I když jsou tlačítka celkově menší, jsou lépe vyprofilovaná a bříško prstu na ně dosedá celkem s jistotou. Oproti komunikátorům s velkou klávesnicí je samozřejmě komfort psaní mnohem nižší a noví uživatelé si budou muset zvykat, než budou moci na telefonu rychle psát s jistotou delší texty. V České republice se bude prodávat E71 s českou QWERTZ klávesnicí s českými znaky.

Starý Symbian v novém hávu

V telefonu nalezneme "starý" Symbian S60 3rd Edition Feature pack 1 s několika inovacemi. Stejně jako model E66, i E71 dostala do vínku novou grafiku menu, včetně nových ikonek Nalezneme zde i nový kalendář, novou funkci režimů nebo šifrování dat. Na rozdíl od E66 se ale v menu nesetkáme s přechodovými animacemi, vše je po staru.


Nový kalendář a pár dalších funkcí

Celková výbava zůstala podobná modelu E61i, jehož recenzi si můžete na našem webu také přečíst. V souvislosti s integrovaným GPS samozřejmě zde samozřejmě nalezneme navigační aplikace včetně Nokia Map. Potěší také kvalitní hudební přehrávač, podcasting, aplikace share online a rádio. Do výbavy přibyl rovněž slovník, do kterého si lze zdarma z webu Nokie stahovat jazyky (včetně češtiny) a možnost nechat si přeložená slova dokonce předčítat syntetizátorem. Novinkou je také český hlas pro čtení zpráv a dalších informací nebo možnost přistupovat z mobilu do podnikového intranetu.

Samozřejmostí jsou pak kvalitní organizační a kancelářské funkce. Potěšitelné je, že přeinstalovaný Quick Office umí dokumenty Word, Excel a Powerpoint nejen číst, ale i vytvářet a editovat. Dokonce je zde možnost stáhnout si novou verzi umožňující pracovat s novými dokumenty Office 2007. Velmi užitečnou funkcí je automatické šifrování paměti telefonu i paměťové karty, což může zabránit úniku citlivých dat při odcizení telefonu.

Zcela nový je kalendář, který nyní dostal do vínku animace při přechodu na jednotlivé dny, náhledové podokno v pravé části měsíčního pohledu a vyskakující bubliny s popisky k jednotlivým událostem. Nově zpracovaný je taktéž týdenní pohled (rovněž s animacemi a bublinami) a novinkou je denní grafický pohled, který doplňuje textovou agendu na každý den. Nový kalendář je celkově mnohem lepší, než ten původní. Hlavně nový denní a týdenní grafický potěší novou filozofií a zobrazením více informací při zachování dostatečné přehlednosti.

Stejně jako u E66, i zde je obtěžující celková pomalost kalendáře, způsobená zejména animacemi, které nelze vypnout. Na zobrazení příslušných informací u jednotlivých dnů u měsíčního náhledu je nutno vždy přibližně vteřinu čekat, což v některých situacích zdržuje. Přechod mezi jednotlivými pohledy trvá také 1-2 vteřiny. Nová je i grafika při přidávání události, ale bohužel jsme se nedočkali nových funkcí. Zejména postrádám možnost zadání časového pásma události. Celkově se kalendář povedl, ale doufejme, že se s novými firmwary dočkáme také jeho zrychlení.

Další novinkou ve výbavě je funkce pro přepínání režimů. Stisknutím jednoho tlačítka (například zástupce v aktivním pohotovostním režimu) lze přepnout telefon z pracovního módu do domácího. Jedním klikem se změní motiv, tapeta a také zástupci a aplikace v aktivním pohotovostním režimu. Funkce je to praktická, ale zůstává mi záhadou, proč zde není možnost propojení s více funkcemi, zejména s profily. Mnoho lidí si nechává doma na pracovním telefonu filtrovat hovory nebo si mění profil či vyzvánění. Pokud by bylo možno měnit vše najednou jedním kliknutím, bylo by to ideální. I současný stav však znamená výrazný posun dopředu a zajímavou novinku.

Bude se líbit

Nokia E71 je povedeným nástupcem finské průkopnické dvojce E61/E61i a zcela určitě si najde mnoho spokojených uživatelů. K profesionálním funkcím přidává i elegantní vzhled a to vše navíc v mnohem kompaktnějším balení. Díky bílé barevné variantě se jistě najde i mnohem více majitelek. Krom již zmíněných novinek potěší zejména integrované GPS, od věci není ani vylepšený fotoaparát. Někoho naopak může zklamat nepříliš praktická lesklá zadní plocha, nový micro-USB konektor, anebo pouze 2,5 mm Jack.