Nevíte přesně, co to vlastně je 5G? Huawei vám to vysvětlí a použije k tomu kamion

Nevíte přesně, co to vlastně je 5G? Huawei vám to vysvětlí a použije k tomu kamion
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Huawei na roadshow vysvětluje přednosti a zajímavosti 5G sítě
  • Výstavba sítí má hodně skrytých problémů
  • Rychlost a další přednosti za to však rozhodně stojí

O sítích 5G se v poslední době hodně hovoří, bohužel častěji z politických důvodů v souvislosti s obchodní válkou mezi Huawei a USA. Často se pak zapomíná na to, že jde o zajímavou technologii, a to nejenom na straně koncových zařízení. Proto evropské silnice a města brázdí tento kamion Huawei, který lidi z branže, zejména pak od operátorů, a novináře zasvěcuje do tajů 5G.

Jako první otázka vás zcela jistě napadne, k čemu bude 5G dobré a proč byste jej měli chtít. Huawei jmenuje 3 hlavní oblasti. Business2Cloud je klasické mobilní připojení jaké známe dnes. Možná vám jeho rychlost přijde dostatečná, ale další parametry už nikoli. Například pro hráče on-line her je až příliš pomalá odezva, což by mělo 5G stlačit na požadovanou úroveň. V tomto ohledu mají 5G sítě význam spíše pro operátora, kterému naroste kapacita sítě, v níž si bude moci více lidí najednou užívat náročné aplikace.

Huawei 5G

V současnosti známou aplikací 5G sítí je Business2Household. Na mobilní síti je totiž to nejnáročnější, že se její účastníci mohou volně pohybovat. Pokud jsou na jednom místě, pak se celá věc značně zjednoduší a 5G by do domácností mohlo přinést takové připojení, které by mohlo konkurovat optice.

Nejzajímavější aplikací, od které si dodavatelé i operátoři nejvíce slibují, je Business2Business. Zjednodušeně řešeno by mohli části sítě vyčlenit pro velké podniky, které by zde pak mohly realizovat svoje potřeby. Jako ukázka v této oblasti jsou často zmiňovány automobilky.

Huawei 5G

Pár čísel pro zajímavost:

  • 5G čipsety vyrábí už více než 5 firem
  • Přes 40 dodavatelů chce letos dodat koncové zařízení s podporou 5G
  • Přes 30 operátorů podepsalo dohody na výstavbu 5G sítí
  • V 5G sítích se očekává průměrná spotřeba 70 GB dat za měsíc na zákazníka. (Dnes je to asi 1 GB, u pevného LTE pak kolem 100 GB).
  • Výnosy operátorů by po zavedení 5G mohly vzrůst o 10 až 20 % (v porovnání s rokem 2018).

Přirozený přechod

Velkou výzvu pro dodavatele síťových technologií představuje přechod ze současných sítí na 5G. Pro jakéhokoli operátora je velmi bolestné, pokud se musí zasahovat do jádra sítě nebo masivně obměňovat základnové stanice. Do nekonečna také přidávat nejde, protože mnohde jsou omezeni prostorem nebo nároky na zásobování elektrickou energií. Výstavba nových základnových stanic také není moc průchozí, zejména pak kvůli dlouhým schvalovacím lhůtám, které se počítají spíše na roky než na měsíce.

V souvislosti s 5G se bude nejvíce hovořit o frekvencích 3,5 GHz (aukce se chystá) a 3,7 GHz (aukce už proběhla. Dále pak se počítá s frekvencí 700 MHz, která se uvolní po přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání. Ke slovu pak mohou přijít i další pásma, to podle toho, jak bude pokračovat vypínání stávajících 2G a 3G sítí. Nicméně společně s tím vyvstávají takové „pikantní problémy“, jakože 5G neumí posílat SMS, respektive umí, ale náročným a nákladným způsobem.

Huawei 5G

Samozřejmě jsme se snažili zjistit, jak něco takového pocítí koncový zákazník. Mluvit o nějakých konkrétních číslech je samozřejmě ošemetné, ale pro představu jsme dostali kapacitu jedné buňky, tedy maximální teoretickou rychlost pro jednoho zákazníka. Ze současných 150 Mbps u LTE by to mohlo být až 14,5 Gbps u 5G. To je skoro stonásobný nárůst.

Huawei 5G

A na závěr pohled na hardware, i když BTSky obdivují asi jen ti největší fandové mobilní techniky. Vlevo vidíte klasickou anténu pro stávající sítě, vpravo pak pro 5G. Je zde zjevná úspora místa, nižší jsou také nároky na energii. To nejzajímavější je však pod krytem. Zjednodušeně řečeno se zde nachází 64 „malých antén“, které dokáží vysílat přesně na to místo, kde se nachází zákazník se svým telefonem. Že to ušetří přenosové pásmo nebo energii není pochyb, celé přepnutí navíc probíhá v řádech milisekund, takže mu nevadí ani rychlý pohyb.

Je toho hodně zajímavého, co 5G přináší. Jak pro jednotlivce, tak pro firmy i samotné operátory. Nezbývá než doufat, že kvůli nejrůznějším problémům a obstrukcím nebudeme v Česku čekat zbytečně dlouho, jak se to stalo prakticky u všech předcházejících mobilních sítí.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Podle mých informací je ten kamion centrální velení čínských špionážních operací v Evropě a ta výstava je pouze zástěrka.
OSN
A přitom člověk čínskou představu o 5g pochopí spíš z téhle reklamy: https://www.youtube.com/watch?v=MwcLrhxm_L8

(Spoiler: je to je zblití)
Mastňák
Mě je to fuck.
,
A co 5g sit a rakovina

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze