Portugalsko zvažuje zákaz Huawei v národních 5G sítích

Portugalsko zvažuje zákaz Huawei v národních 5G sítích
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Doporučení Rady pro kyberbezpečnost výslovně nezmiňuje Huawei
  • Zapovídá však spolupráci s firmami mimo EU, NATO a OECD
  • Dokument ještě musí schválit vláda

Portugalsko by se mohlo stát další zemí, která Huawei a dalším čínským firmám zakáže účast na budování 5G. Jak informovala agentura Bloomberg, portugalské úřady tento týden doporučily zakázat místním operátorům odebírat zařízení 5G od dodavatelů se sídlem mimo Evropskou unii nebo ze zemí, které nejsou součástí Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V prohlášení, které ve čtvrtek sdílela portugalská Vyšší rada pro kybernetickou bezpečnost, se uvádí, že firmy mimo tento prostor představují „vysoké riziko“ pro bezpečnost bezdrátových sítí v zemi. V dokumentu není Huawei konkrétně jmenován, ale vzhledem k tomu, že Čína není členem NATO, OECD ani EU, byla by tato společnost spolu s dalšími čínskými dodavateli, jako je ZTE, fakticky vyloučena z účasti na portugalských sítích 5G, pokud by kabinet země doporučení bezpečnostní rady schválil.

Zákaz účasti čínských společností v sítích 5G by byl pro Portugalsko, které má s východoasijskou velmocí už léta úzké vztahy, náhlým obratem. Portugalsko je v posledních letech jedním z největších příjemců čínských investic v přepočtu na obyvatele. Společnost Altice Portugal, největší bezdrátový operátor v zemi, podepsala v roce 2018 dohodu o využívání zařízení Huawei pro část svého zavádění 5G. Pokud Portugalsko přistoupí k zákazu, připojí se ke Kanadě a několika dalším evropským zemím, včetně Dánska, Švédska, Estonska, Lotyšska a Litvy, které nedávno zakázaly společnosti účast ve svých sítích 5G.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze