Neviděli jste tuto nabíječku? Může být nebezpečná svému okolí

5
Neviděli jste tuto nabíječku? Může být nebezpečná svému okolí
Fotografie: ČOI
  • ČOI se zaměřila na kontrolu nabízených nabíječek pro telefony
  • U třetiny kontrolovaných výrobků byly zjištěny nedostatky
  • Některé nabíječky jsou vysloveně nebezpečné

O nabíjení mobilních telefonů se v poslední době často hovoří. Obvykle v souvislosti s rekordně vysokými výkony, které zkracují dobu nabíjení, na druhé straně je to trend, kdy výrobci postupně přestávají přibalovat tento kousek příslušenství ke svým telefonům. Následující zpráva od České obchodní inspekce by ale neměla uniknout ničí pozornosti. Ukazuje se, že na trh s neznačkovými nabíječkami je plný nedostatků, přičemž v extrémních případech může jít i o život.

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu nebezpečnou nabíječku NATEC 2,1A 2xUSB, která je v plastovém lůžku a papírovém obalu. Na výrobku je uvedeno označení Natec, model: NUC-0995, stanovené označení CE, Input: AC 110-240V, 50/60Hz, 0,3A, Output: DC 5V – 2,1A, Impakt S.A., ul. Stanislawa Lema 16, 62-050, Mosina, Poland, Made in P.R.C., piktogramy: vnitřní použití, konstrukce třídy ochrany II, ekologická likvidace, RoHS. Na obalu je uvedeno: NATEC Retiro Universal 2xUSB Charger, EAN 5901969408300. Součástí balení je vícejazyčný návod k použití, včetně české verze. Česká obchodní inspekce zjistila, že při používání této nabíječky může dojít vlivem nedostatečné izolace k úrazu elektrickým proudem, případně až smrti uživatele, který se dotkne USB konektoru na těle výrobku, na kterém se objeví nebezpečné síťové napětí 230V v důsledku průrazu nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku.

Nabíječka
Tuto nabíječku je potřeba okamžitě přestat používat.

Trh s neznačkovými nabíječkami obecně vykazuje značné nedostatky. Česká obchodní inspekce kontrolovala v roce 2022 bezpečnost USB nabíječek. Celkem uskutečnila u 26 distributorů a 5 výrobců 31 kontrol, u kterých monitorovala bezpečnost 32 výrobků. Inspektoři ČOI zjistili nedostatky u 11 výrobků. Tři výrobky nebyly opatřeny bezpečnostními informacemi v českém jazyce a čtyři výrobky nebyly označeny identifikačními a kontaktními údaji o výrobci či dovozci. Česká obchodní inspekce za zjištěné nedostatky uložila prozatím 7 pokut příkazem na místě v celkové hodnotě 51 000 Kč, v dalších případech se o pokutě rozhoduje ve správním řízení.

Výsledky kontrolní akce zaměřené na USB nabíječky potvrzují, že u třetiny kontrolovaných výrobků se vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Tento segment produktů je spotřebitelskou veřejností často využíván, proto Česká obchodní inspekce bude v kontrolách důsledně pokračovat v následujících obdobích.

Diskuze ke článku
Petr Tichopád
Petr Tichopád
Nabíječku jsem neviděl. A policie už po ní pátrá?
Standa Jandečka
Standa Jandečka
To je jen následek po šetření výrobců mobilů.....pak člověk jde, a koupí, co uvidí.
Pc Wifi
Pc Wifi
on nekdo dnes koupi nabijecku s hodnotami 5V/2A ? Bez PD / QC ani ranu :o) 25W minimalne, USB-A + USB-C optimalne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze