Netatmo Welcome: domácnost pod drobnohledem

2

Inteligentní je dnes již kde co, novým cílem jsou celé inteligentní domácnosti, kde budete vědět o každém pohybu a změně čehokoli. Netatmo Welcome je jakýmsi virtuálním vrátným, který za pomocí FullHD kamery sleduje vaše blízké. A aby vám neuniklo nic ani po setmění, jsou k dispozici infračervené LED diody. Děsivé? Trochu.

Existuje spoustu bezpečnostních kamer, které fungují i na základě pohybu a dalších změnách, Netatmo Welcome však cílí na rodiny s dětmi. Tedy, alespoň to tak vypadá, produktové video to napovídá a my v to doufáme. Proč? Protože je to při představě použití kdekoli jinde poměrně děsivé.

Netatmo Welcome

Typická situace (z videa): rodiče jsou v práci a děti se mají vrátit ze školy domů. Vy však nemůžete volat a zkontrolovat jejich příchod, protože máte důležitou poradu. Žádný problém, kamera Netatmo Welcome díky senzorům a FullHD kameře zachytí příchod vašich ratolestí a bleskově vás o tom informuje formou notifikace na displej spárovaného mobilního telefonu. Kamera pozná několik obličejů naráz, a pozná samozřejmě i ty, které v její databázi uloženy nejsou. V takovém případě dostanete oznámení také, to upozorňuje na zachycení neznámého obličeje. Vy pak následně můžete na displeji vašeho telefonu zkontrolovat, o koho se jedná, a to rovnou díky šifrovanému on-line přenosu ve FullHD rozlišení (zorné pole kamery je 130°).

Slovo „šifrované“ je velmi podstatné, Netatmo totiž neukládá záznamy nikam do cloudu, vše funguje v reálném čase skrze již zmíněný šifrovaný provoz a důležitá data se ukládají na kartu uvnitř zařízení. Netatmo Welcome funguje s operačními systémy Android a iOS, chybět nebude ani verze pro Mac OS X a Windows. Určitě vás napadla otázka, jak si Netatmo poradí v noci? Jednoduše, díky infračerveným LED diodám si „na vaše nejmilovanější“ posvítí kdykoli. O večerním úprku vaší ratolesti za zábavou vás tak smartphone informuje dříve, než si stihne nazout boty.

Netatmo Welcome

Aplikace pro ovládání je velmi propracovaná, kameře můžete nařídit, koho chcete sledovat a koho naopak ne. Nastavit můžete i časová rozmezí, například právě v době, kdy jste v zaměstnání. K internetu se připojí pomocí ethernet kabelu. Potenciál kamery bude růst s růstem Internet of Things, který bude navzájem propojovat jednotlivá zařízení uvnitř domu. Nechybí ani kompatibilita s Apple HomeKit. Kamera se celkově může pochlubit minimalistickým designem a kvalitním zpracováním z hliníku, jednoduše tak může posloužit i jako zajímavý doplněk domácnosti. Velmi chytrý doplněk, nutno dodat.

Netatmo Welcome a Netatmo Welcome Tags

Kromě kamery bude (samostatně) k dispozici i speciální senzor Netatmo Welcome Tags, velký zhruba jako zapalovač, který budete moci umístit například na dveře. V případě, že senzor zaznamená změnu polohy, odešle notifikaci stejně, jako když kamera zahlédne tvář. Ideální doplněk na kompletní zabezpečení domácnosti.

Problém plynoucí z nákupu této kamery je nasnadě. V jakých dalších příležitostech by šla použít? Samo propagační video nastiňuje pouze jeden možný scénář. A nejednalo by se v ostatních případech už tak trochu o špehování (samozřejmě když vynecháme podstatnou roli při hlídání dětí)?. Tak či tak, kamera by měla být dostupná ve druhém čtvrtletí roku 2015 a cena prozatím není stanovena. Určitě se ale nebavíme o pár stokorunách.

Zdroje: netatmo.com