Není 5G jako 5G. V kterých zemích mají nejrychlejší připojení?

2
Není 5G jako 5G. V kterých zemích mají nejrychlejší připojení?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uhodnete, která země má nejlepší 5G pokrytí?
  • Za průzkumem stojí společnost Ookla provozující server speedtest.net

5G je s námi již několik let. Přestože má u mobilních operátorů i některých výrobců telefonů stále nálepku jakési revoluční technologie, která mění životy o 180 stupňů, ve většině zemích tomu tak docela není. Pomineme-li výrobce, kteří mají stále tendenci do oficiálního názvu přidávat termín „5G“ (což by bylo pochopitelné snad jen v případě dvou verzí stejného modelu s a bez podpory 5G), je 5G i na českém trhu poměrně běžnou výbavou, kterou najdeme i u cenově dostupných smartphonů hluboko pod hranicí 10 tisíc korun a pokládá se již za samozřejmost. Přesto si však v ČR plný potenciál 5G přenosových rychlostí ani zdaleka neužijeme. Důvodem je nasazená technologie.


Zatímco v USA či například průkopnické Jižní Koreji je k dispozici kromě sub6GHz (tedy jakési pomalejší verze 5G) také mmWave (nejrychlejší 5G), u nás (záleží na operátorovi a využívaných pásmech) se mnohdy těšíme jen z o něco rychlejšího LTE. Nehledě na to, že většina z nás nedisponuje kompletně neomezeným internetovým mobilním připojením (tedy nejen bez FUP, ale také bez přiškrcené rychlost stahování a nahrávání dat). O to zajímavější tak může být přehled zpracovaný společností Ookla, jejíž stránky speedtest.net jste pravděpodobně někdy v minulosti využili v rámci zjišťování rychlosti vašeho internetového připojení. V seznamu tak najdeme medián, ale také meziroční změnu rychlostí v deseti nejlepších zemích či jiné zajímavé informace, viz přiložené grafy.

Co se týče globálních 5G přenosových rychlostí (stahování i nahrávání dat), kde se průzkum moudře zaměřil na medián, nikoliv na méně vypovídající průměr, můžeme pozorovat, že meziroční změna v navýšení rychlosti stahování činí zanedbatelné 1 %. V případě nahrávání dat je pak dokonce o 12 % pomalejší. V žebříčku 10 států s nejrychlejším 5G připojením pak tradičně najdeme státy, jako jsou Jižní Korea, Spojené arabské emiráty, Katar a překvapivě třeba i Bulharsko. V rámci států s nejlepším 5G pokrytím pak suverénně vítězí USA (54,3% pokrytí), dále pak Kypr (47,7 %) a Jižní Korea (34,5 %).

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
majzla na 5G ve mestech, kolikrat LTE 3CA je rychlejsi nez 5G ! V Brne se o tom neustale presvedcuji...
Janek Fanek
Janek Fanek
Na celém humbuku okolo 5G je nejsmutnější, že jsem nucen kupovat zařízení, které nelze plně využít. Pokrytí signálem je v ČR naprosto tragické, cena za mobilní data neuvěřitelně vysoká, sporná je i rychlost a vzdálenost od přenosové stanice. Letošní mapa pokrytí signálem jednoznačně dokazuje pomalost celého projektu. V mém případě se asi 5G už nedožiji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze