Nejnovější macOS Catalina přináší podporu iPad aplikací a posílá iTunes ke dnu

15
Nejnovější macOS Catalina přináší podporu iPad aplikací a posílá iTunes ke dnu
  • iTunes nově nahradí aplikace Apple Music, Podcasts a Apple TV
  • Funkce Sidecar umožní používat iPad (Pro) jako sekundární displej
  • Představen byl rovněž nový Mac Pro s procesorem Intel Xeon a RAM o monstrózní kapacitě 1,5 TB
  • Apple Pro Display XDR nabídne 6K rozlišení a 32palcovou uhlopříčku

Kromě novinek o iOS 13 nebo zbrusu novém operačním systému iPadOS jsme se během vývojářské konference WWDC 2019 dozvěděli také několik zajímavosti o macOS 10.15 s oficiálním názvem Catalina. Systém má podle tvůrců přinést celou řadu nových funkcí.

macOS Catalina

Největší novinku pravděpodobně představuje možnost portování iPad aplikací na macOS. Tento projekt, který byl původně označován jako Marzipan, nyní nese název Catalyst. Pro vývojáře představuje nový způsob, jak portovat aplikace pro iPady na Mac. Zatím není jasné, kolik vývojářů této nové možnosti využije hned na začátku. Mezi prvními takto portovanými aplikacemi by se měl objevit například Twitter. Rovněž archaické iTunes nahradí trojice samostatných aplikací skládající se z Apple Music, Podcasts a Apple TV.

Asi nepřekvapí, že po komplikovaném rozhraní iTunes je design nových samostatných aplikací zaměřen na jednoduchost. Apple Music nabízí, jak název napovídá, poslech hudby a zároveň náměty na poslech různých podcastů. Aplikace pro poslech podcastů bude navíc využívat strojové učení, a monitorovat tak obsah, díky čemuž bude uživatelům schopna nabídnout takový obsah, o který by mohli projevit zájem. Aplikace Apple TV bude obsahovat seznam Applem připravovaných show a seriálů včetně těch od Showtime a HBO. Přehrávat obsah bude možné ve 4K HDR a chybět nebude ani podpora zvuku Dolby Atmos.

macOS Catalina

Funkce „Sidecar“ zase umožní používat iPad či iPad Pro jako sekundární displej pro Mac. Připojené tablety budou spolupracovat drátově i bezdrátově a macOS bude s takto připojeným tabletem schopen rozpoznat i Apple Pencil. Beta verze macOS Catalina by se měla dostat mezi první uživatele již brzy. Nový macOS Catalina bude zároveň prvním operačním systémem od Applu, který již nebude podporovat 32bitové aplikace. Mojave je tedy posledním macOS, který se podporou může pochlubit.

Mac Pro

Za zmínku stojí rovněž nový Mac Pro, který je osazen procesorem Intel Xeon s až 28 jádry a až 1,5 TB operační paměti. Základní varianta tohoto počítače s osmijádrovým Xeonem, 32 GB operační paměti, grafickým čipem AMD WX 7100 a 256GB úložištěm vyjde na 5 999 amerických dolarů, tedy přibližně 160 tisíc korun i s DPH.

Pokud chcete využít výpočetní potenciál tohoto zařízení naplno, Apple si pro vás připravil i 32palcový 6K displej s označením Pro Display XDR. Monitor nabídne otočný pivot a maximální svítivost až 1 600 nitů. S cenovkou 4 999 amerických dolarů (zhruba 140 tisíc korun) jistě nemusíme dodávat, že se jedná o profesionální nástroj primárně zaměřený na ty, kteří editují videa a fotografie.

Diskuze ke článku
Patrik
RAM pamäť vysoká, ale politika Apple ohľadom úložiska je žalostná, 256 Gb je príšerne málo. Chápem, že Apple chce aby mali zákazníci čo najviac dát na iCloud, ale 256 Gb je proste málo.
Kostilek
Ale jo, mě se ta konference líbila. Sice přidali do iOS funkce, co již konkurence má, ale věřím že to bude šlapat hezky a taky mě těší, že nevynechali oblíbené SE-čko. Akorát nevím, jak budou teď synchronizovat obsah uživatelé Windows, když Mac bude připojovat zařízení přímo přes Finder..
Losík
Opravte si 1,5 GB RAM u Macu Pro, je to 1,5 TB. :)
Xwert Is
Xwert Is
Z toho Mac Pro som sklamaný čakal som vyššiu základnú cenu. Ako chce Apple zarábať keď si nedá poriadnu maržu na svoje produkty? Z toho investori nebudú nadšení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze