Nejlevnější tarif pro seniory

Neplaťte zbytečně mnoho
22
Nejlevnější tarif pro seniory
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Kteří z trojice velkých operátorů nabízí seniorské tarify?
  • Mohou získat starší zákazníci neomezené volání či SMS za zajímavou cenu?

Podobně jako mohou dosáhnout slev ve veřejné dopravě, muzeích a na dalších místech nejen děti a studenti, ale také senioři, najdeme i v nabídce některých českých operátorů zvýhodněné tarify pro starší osoby. V dnešním výběru se proto podíváme na to, kteří z trojice velkých operátorů seniorské tarify nabízí a zda vůbec stojí za pozornost.

Vodafone

Hned na začátek uveďme, že Vodafone nabízí v tuto chvíli jako jediný z trojlístku velkých operátorů regulérní seniorské tarify. Nabídka příhodně označená jako „Nabídka 60+“ se vztahuje na nové i stávající zákazníky, kteří musí splňovat věkový limit (tedy 60 let a více). A co si pro seniory vlastně Vodafone přichystal?

Vodafone seniorské tarify

Konkrétně se jedná o dva tarify označené lakonicky jako „3 GB“ a „Neomezené volání“. První z nich obsahuje kromě 3 GB dat rovněž 250 minut volání do všech sítí i neomezené SMS (rovněž do všech sítí). Zmíněný datový balíček pak není limitován rychlostí, která se tak odvíjí od aktuálního pokrytí a přenosových kapacit. Za tarif 3 GB si pak Vodafone účtuje 299 Kč měsíčně.

Druhý tarif „Neomezené volání“ sice neomezené volání skutečně obsahuje, avšak pouze v rámci síti Vodafone. Volání do ostatních sítí vyjde na 3 Kč za minutu, stejná cena je pak platná i pro posílání SMS (3 Kč). V tomto případě se však jedná o tarif k předplacené kartě, který bude výhodný především pro ty, co volají v síti Vodafone nechtějí platit mnoho, neboť cena činí pouhých 74 Kč měsíčně.

T-Mobile

T-Mobile v současnosti žádné seniorské tarify nenabízí, podívat se však můžeme do nabídky „Pořád online“ a také „Ostatní tarify“. Pro osoby, jež si vystačí se 4 GB dat, zato však vyžadují neomezené volání i SMS, je zde tarif 4 GB Plus za nijak zvlášť přívětivých 585 Kč měsíčně, což je pro průměrného českého důchodce již relativně vysoká částka.

Alternativou může být Data 5 GB Plus za 460 Kč měsíčně, který nabídne o 1 GB dat více, avšak pouze 150 volných minut a 150 SMS. V obou případech je však možné využívat také službu Pořád online, která umožňuje hledat v jízdních řádech, sledovat počasí či navigaci nebo chatovat, i když dojde k vyčerpání datového balíčku.

O2

Podobně jako T-Mobile, ani O2 nenabízí vyloženě seniorský tarif. Senioři, kteří by tak chtěli mít neomezené volání a SMS, musí sáhnout po tarifu FREE+ Modrý s pouhými 3 GB dat za 549 Kč měsíčně. O více než polovinu levnější je pak tarif FREE+ Start, který nabízí rovněž neomezené volání a SMS, avšak pouze do O2. S ním zákazníci za 249 Kč měsíčně získají i 1,5 GB dat.

Jaký tarif zvolit?

Jak je patrné z našeho průzkumu, regulérní seniorské tarify v tuto chvíli najdeme pouze u Vodafonu, který má mimo jiné také speciální tarify pro držitele ZTP ZTP/P karty. Zbylí operátoři veřejně dostupné seniorské tarify v tuto chvíli nenabízí a bohužel ani nemohou poskytnout žádnou zajímavou alternativu.

Nejštědřejší je k seniorům Vodafone.

Při výběru bude tedy velmi záležet na požadavcích konkrétního zákazníka, a to na množství volných minut a SMS v kombinaci s dostupnými daty, stejně jako na tom, zda volá především do vlastní sítě, nebo do více sítí různých operátorů. I tak se ovšem jeví jako nejlepší volba právě tarif se 3 GB dat, 250 volnými minutami a neomezenými SMS od Vodafonu. Více než čtyři hodiny volání by mohly na kontaktování blízkých vystačit. Navíc jsou zde i 3 GB dat, která lze použít mimo jiné rovněž pro hlasové hovory. Neomezené SMS pak mohou posloužit jako forma rychlého kontaktování blízkých se sdělením, aby jim zavolali nazpět.

Vodafone je vítězem i pro držitele předplacených karet, kteří mohou získat za pouhých 74 Kč měsíčně možnost neomezeného volání do vlastní sítě. Pokud tak mají vybraný okruh přátel, s nimiž stráví „na drátě“ mnoho hodin, není problém jim za pár korun pořídit předplacenou kartu se stejným tarifem.

Diskuze ke článku
Lukáš Cisár
Lukáš Cisár
Naposledy upraveno: 12. 11. 2022 06:44
Jen děláte reklamu kartelu. Tři největší operátoři v ČR jsou zároveň nejdražší s extrémně nevýhodnými smlouvami. Podívejte se na nabídky ostatních operátorů a porovnejte je s tímto okrádáním. Já již 13 let platím kolem 80 - 200 KČ měsíčně (dle využívání služeb) s paušálem na neurčito, který kdykoli můžu zrušit bez sankcí. Vše si mohu každý měsíc nastavit jak chci já a ne jak chce operátor. Když chci hodně volat, tak si aktivuji volání zdarma za 75 KČ, když budu psát SMS dám si balíček sms zdarma, atd.. Čistě jen měsíční paušál je 1 KČ. To je neporovnatelné s těmi zloději. Navíc mě nikdo neotravuje marketingem, protože můj operátor neprodává tel., čísla klientů na rozdíl od Vodafone, O2 a T-Mobile. A samozřejmě mi nevolá ani operátor s nabídkami, jelikož si vše můžu nastavit sám jak chci. Takových slušných operátorů je řada, jen neutrácejí za reklamy a lidé o nich neví.
Jaromír Jun
Jaromír Jun
Zdá se, že máte nějaké historické nebo nedostatečné informace. T-Mobile pro seniory nabízí tarif Senior+ za 255,- Kč měsíčně, 1GB, neomezené volání a SMS. Tak se polepšete.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Jako už dlouholetý senior si vystačím s voláním a SMS od Mobil.cz (mám problém utratit kredit) a s balíčkem ročních dat od T-Mobile k tomu (novou verzi mi zdražili a zdvojnásobili objem dat, o což jsem nestál, ten gigabajt na měsíc mi úplně stačil, na druhou stranu, vánoční akce mi obvykle umožňuje pořídit ho za polovic).
Vyhazovat pravidelně třeba čtyři stovky měsíčně za mobilní služby, k tomu jsem se nikdy neodhodlal. Fakt je, že běžně na ulici potkávám seniorky, neustále mluvící do mobilu - nosí ho před sebou s hlasitým poslechem k tomu. Tak těm tyhle tarify stejně stačit nemohou a potřebují neomezené volání.
Lidi jsou různé.
Jakub Herget
Jakub Herget
T-Mobile má v nabídce Vánoční tarif za 304,-Kč 1GB-150MINUT-150SMS. Je určen pro seniory.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze