Nahradí Samsung Exynosy za Snapdragony? Změna má přijít s nástupem Galaxy S11

5
Nahradí Samsung Exynosy za Snapdragony? Změna má přijít s nástupem Galaxy S11
Fotografie: samsung.com
  • Podle informací The Elec budou nové Galaxy S11 dodávány primárně se Snapdragonem 865
  • Důvodem má být výkonnostní rozdíl mezi Exynosem 990 a Snapdragonem 865
  • Do Evropy se však mají stále dodávat Galaxy S11 s Exynosem

Pokud sledujete technologický vývoj vlajkové řady Galaxy S, potažmo Galaxy Note od Samsungu, jistě vám neuniklo, že jihokorejský výrobce spoléhá hned na dva druhy čipsetů. Zatímco na většinu trhů distribuuje uvedené smartphony s čipsety Exynos vyráběné samotným Samsungem, zákazníci z vybraných regionů si mohou zakoupit verze se Snapdragonem od Qualcommu. V České republice a na Slovensku jsou k dispozici telefony osazené čipy Exynos, což je však mnohým uživatelům lačnícím po výkonu trnem v oku a preferovali by spíše verze se Snapdragonem.

Samsung však, zdá se, v poslední době radikálně přehodnotil tento přístup a podle informací The Elec se příští rok modely se Snapdragonem podívají na více trhů a zastoupí verze s Exynosem. Kromě USA byly v minulosti Samsungy se Snapdragonem k dostání také v Číně, Japonsku a Latinské Americe, zatímco domácí Jižní Korea, Evropa a zbytek světa měl k dispozici telefony s Exynosem. S brzkým příchodem vlajkové řady Galaxy S11 se to však změní.

Podle informací The Elec bylo toto rozhodnutí „nevyhnutelné“, neboť je výkonnostní rozdíl mezi čipsety Exynos a Snapdragon stále poměrně velký. Nové modely řady Galaxy S11 by se tak měly na většině trzích objevit se Snapdragonem 865. Výjimkou má být, bohužel pro nás, pouze Evropa, kam bude distribuována verze s Exynosem 990.

Podle zaměstnanců společnosti Samsung, kteří informovali The Elec a přáli si zůstat v anonymitě, je rozdíl ve výkonu Snapdragonu 865 a Exynosu 990 „poměrně velký“, čemuž ostatně napovídají i specifikace obou dvou čipsetů. Čipset od Qualcommu pracuje s nejnovějšími ARM jádry, konkrétně Cortex-A77, zatímco Exnoys 990 spoléhá na dvojici upravených jader M5 a dvě starší ARM jádra typu Cortex-A76.

Přestože nemůže mít samotný papírový výkon absolutní vypovídací hodnotu, ze zkušeností s předchozími generacemi se prokázalo, že modely se Snapdragonem mají vyšší výkon a zpravidla i nižší energetickou náročnost. Právě tyto důvody přitom mohly Samsung donutit ke změně strategie. Této teorii by napovídalo i nedávné uzavření R & D centra (výzkumu a vývoje) v texaském Austinu, které se specializovalo na vývoj CPU.

Nic z výše uvedeného však prozatím nebylo Samsungem oficiálně potvrzeno, tudíž doporučujeme brát informace s rezervou.

Diskuze ke článku
RRR
Uvazoval jsem o S11 plus ale jestli je mezi nimi takovy rozdil, tak jim na exynos kaslu a radsi si koupim jiny telefon!!
Cardislav
Nudle nudle nudle
Lukáš
No, osobně mám sice snapdragon 855, ale dost mne štve že ten výkon je naprosto k ničemu, víceméně všechny hry se dají hrát na telefonech za pět tisíc. Takže si te telefon nechám asi tak čtyři roky. Asi nikdo nepozná rozdíl mezi exynosem a snapdragonem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze