Mobilní sítě se vrací do provozu. Po povodních se daří stabilizovat vysílače

Mobilní sítě se vrací do provozu. Po povodních se daří stabilizovat vysílače
Fotografie: Pixabay
  • Přes 700 základových stanic vykazovaly známky nějaké poruchy
  • Některé nadále fungují se zdrojem záložní energie

Vydatné srážky v předchozích čtyřech dnech způsobily na mnoha místech rozsáhlé záplavy. Ty páchaly škody nejen na majetku občanů, ale rovněž na základových stanicích českých operátorů, kvůli čemu se na některých místech nebylo možné připojit k mobilní síti.

Operátoři se v prvé řadě snažili zprovoznit sítě tak, aby fungovala 2G síť pro telefonické hovory a zejména volání na tísňové linky. To se dle informací Českého telekomunikačního úřadu dařilo.

ČTÚ evidoval k datu 15. 9. 2024 celkem více než 700 základnových stanic, které vykazovaly poruchy při svém provozu a vyžadovaly zásah servisních pracovníků operátorů. nejčastěji bylo důvodem to, že panoval výpadek přívodu elektrické energie. Mezi nejvíce postižené lokality patřily kraj Vysočina, Moravskoslezský, Olomoucký a zčásti Jihomoravský.

Situace se i s ohledem na počasí začala zlepšovat od nedělního večera. Do pondělního rána se povedlo stabilizovat stav veřejné sítě mobilních operátorů do té míry, že v současnosti evidujeme kolem 300 základnových stanic, které vyžadují udržování v režimu bez připojení z veřejné energetické sítě, což znamená, že pracují s využitím na diesel agregát anebo záložní baterie, případně hybridně s využitím obou back-up technologií.

Již během nedělního dne na extrémní povodně operátoři reagovali tak, že svým zákazníkům zpřístupnili bezplatně neomezené volání a data. Vše odstartovalo O2, které cílilo přímo na zasažené zákazníky, následoval T-Mobile a Vodafone, kteří poskytli bezplatná neomezená data a volání všem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze